Šta je novo?

S.M.A.R.T. i Spin Retry Count

Heinz

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
805
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i3-13100F
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
Kingston 32GB DDR4 3600MHz
GPU
ASUS DUAL GTX 1060 OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB
Zvuk
Fiio K5 Pro ESS + HD 58x
PSU
CM G550M
Kućište
Fractal Design Define R5
Monitor
LG 27GR83Q-B
Miš & tastatura
Logi M330 & HyperX Alloy Core RGB
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 5
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam Maxtora VL 40 (30 GB, nekih 17 meseci je mator), i taj problem sa pokretanjem motora koji sam primetio pre neki dan. SIGuardian kaže da će HDD da zvekne najverovatnije za kojih dvadesetak dana (mada mu ja ipak ne verujem :) ).
E sad mene zanima otkud taj problem? Da li je možda napajanje pred crkavanjem (kućište je Macase KA-K80 250W, staro manje od 2 godine), da l' tu možda ploča pravi neku frku ili je jednostavno HDD odslužio svoje? Ako je ovo poslednje ajde i da ga menjam (pre nego što ugine načisto), ali ako je nešto od ona prva dva razloga džabe mi i novi disk....

Ko ima neku ideju, neka pomaže :)

e stvarno ovi smartovi poludeli, meni moj nista ne javlja na svu srecu :D

delimir je napisao(la):
Ni moj ništa ne javlja, jer sam ga iskljucio :p

Moraću i ja, biću mirniji :)

I niko nema ideju šta se stvarno događa u mom slučaju?

Heinz je napisao(la):
Moraću i ja, biću mirniji :)

I niko nema ideju šta se stvarno događa u mom slučaju?
koliko sam ja zakljucio, smartovi su vrlo paraniocni sto se tice pronalazenja tih gresaka. ja ipak mislim da se ne treba obazirati na to

Ja taj problem vucem vec nekoliko meseci, nista novo za mene :)
Jednostavno se motor zavrti posle par sekundi od startovanja kompa.

Amon_Ra je napisao(la):
Jednostavno se motor zavrti posle par sekundi od startovanja kompa.

Meni je počelo pre par dana to da se dešava, samo tražim uzrok (a to je verovatno sam HDD).

Ma 'ard je 101%, kazem ti ja isti problem imam. Samo cekam da prodje jos malo pa da mi zamene za neki noviji - da bolje prodjem :)

Amon_Ra je napisao(la):
Ma 'ard je 101%, kazem ti ja isti problem imam. Samo cekam da prodje jos malo pa da mi zamene za neki noviji - da bolje prodjem :)

Lako je tebi, u garanciji ti disk :)

Inače, probao sam i sa programom AIDA (http://www.aida32.hu/download/aida32ee_302.zip) koji je kao neka free varijanta recimo Sandre da očitam S.M.A.R.T. podatke i on kaže da je sve cool.
Preporučujem program u svakom slučaju, ne vezano za ovaj slučaj.

Isti problem

Imam jedan slichan problem. Naime PONEKAD se desi da kad upalim comp hard nece da se zavrti jedno vreme 3-4 mozda i vishe sekundi. I sad to normalno napravi paniku tako da sam skinuo program koji se zove SIGuardian sa istog sajta i sad mi je u tray-u i svakih 30-tak minuta testira hard. Za sada je sve u redu, chak shtavishe savrsheno. E sad kome verovati "uhu" ili programu ;o)

E u tome je frka drugari! :)
Kako ce taj problem skapirati likovi u servisu - kapiram negativno po nas. Sta njih zabole sto se hard pali sa latenciom - njima su jednio merodavni test programi, ako to hard prodje njih vise nista ne zanima. Ali Bogami nece ni mene, ima da ga fino olupam[ali tako da se ne vidi] da se unutra glava malo smori, pa cu onda da ih gledam kako ga lepo menjaju sa novim...

Zanimljivo ;o), mislim na taj deo sa lupanjem.
Nego, ovaj SIguardian josh uvek radi kod mene ali josh uvek nije odredio otprilike datum otkazivanja uredjaja, tako da sam po njemu bezbedan.

Amon_Ra je napisao(la):
E u tome je frka drugari! :)
Kako ce taj problem skapirati likovi u servisu - kapiram negativno po nas. Sta njih zabole sto se hard pali sa latenciom - njima su jednio merodavni test programi, ako to hard prodje njih vise nista ne zanima. Ali Bogami nece ni mene, ima da ga fino olupam[ali tako da se ne vidi] da se unutra glava malo smori, pa cu onda da ih gledam kako ga lepo menjaju sa novim...

Kad smo kod nasih servisera, to je muka ziva... njima je jedini test za hdd format c: ... to sto softver koji je proizvodjac predvideo za testiranje prijavljuje greske, njih ne interesuje (u ovom slucaju PowerMax za Quantum i Maxtor)... Tu me je najvise izmaltretirao onaj lik sto daje oglas na yu.oglasi sa imenom "kurs" (Novica iz Zemuna)... promenio mi je 2-3 diska i svi su imali neke greske (i bili su vec koirsceni - poluispravni)... Na kraju mi je ostao Quantum AS koji non stop gubi particije...prevarant

znas sta jovane, ja sam to uvek gledao ovako: nikada ne kupuj hard disk i napajanje kod nekih sumnjivih likova, idem iskljucivo u veliku firmu koja daje "pouzdanu" garanciju.

i ja sam se tako zezao pre jedno 5 godina, sa kvantumom 2gb, i taj lik je posle 3 meseca zatvorio radnju, a meni ostao disk sa bed sektorima :(

Nazad
Vrh Dno