Šta je novo?

s-ata? nov hdd...?

tihomir_pg_

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
319
trenutno imam maxtora 80 gb ata koji polako ali sigurno poceo da slabi....razmisljao sam o kupovini nekog sata hdd-a.Npr neka seagate barakuda?sta mislite o njoj?

e da...koja je razlika izmedju sata1 i sata 2?

ja imam sata controler na abitu nf7-s pa me zanima da li je sve jedno sata 1 ili 2 sto se prikljucka tice..tj mogu li zakaciti sata2?I da li mogu oba hdd-a raditi zajedno...???

Preporuka za HDD: WD 500Gb, veoma tih i brz. Razlika između sata1 isata2 jeste u protoku. Prvi ima teoretski protok od 150Gb/s dok drugi 300Gb/s, mada je u realnom radu razlika mnogo manja (neki bi reklji skoro nikakva). Svaki sata HDD bi trebao imati džamper kojim se reguliše, odnosno da li ga koristiti kao sata1 ili sata2.

Al sam ovo poslednje objasnio, svaka mi čast.

a dobro i ja sam postavio pitanje...svaka mi cast 😀

nista..vazno je da sam svatio 😀

a wd necu...znam masu ljudi koji nemaju bas ok iskustvo sa njima...seagate mi je faljen od sviJEH 😀

a nisi mi odgovorio mogu li koristiti oba hdd-a? ata i sata

Seagate 160GB Barracuda 7200.10 (ST3160815AS), 8MB buffer, S-ATA2 (3Gbps), perpendicular, NCQ, hot-plug, 2.8 bels, OEM, gar. 3 g ovo sam mislio!
moze li ovaj da radi na moju plocu?

Poslednja izmena:
Preporuka za HDD: WD 500Gb, veoma tih i brz. Razlika između sata1 isata2 jeste u protoku. Prvi ima teoretski protok od 150Gb/s dok drugi 300Gb/s, mada je u realnom radu razlika mnogo manja (neki bi reklji skoro nikakva). Svaki sata HDD bi trebao imati džamper kojim se reguliše, odnosno da li ga koristiti kao sata1 ili sata2.

Al sam ovo poslednje objasnio, svaka mi čast.
Sto, bas si objasnio kako treba 🙂
Bolje ne moze.

2 tihomir_pg_:
Naravno da mozes da koristis sATA i PATA hardove u isto vreme.

hvala CARe 🙂

a st mislite o ovome seagate-u sto sam postavio gore...????

Seagate 160GB Barracuda 7200.10 (ST3160815AS), 8MB buffer, S-ATA2 (3Gbps), perpendicular, NCQ, hot-plug, 2.8 bels, OEM, gar. 3 g

i sta je ovo..???

"perpendicular, NCQ, hot-plug, 2.8 bels, OEM"

Poslednja izmena:
i sta je ovo..???

"perpendicular, NCQ, hot-plug, 2.8 bels, OEM"
Perpendicular - tip zapisa; postoje longitudinal i perpendicular, ovaj potonji je bolji i noviji, veca kolicina podataka moze da stane po ploci.
http://www.hitachigst.com/hdd/research/recording_head/pr/PerpendicularAnimation.html 😉

NCQ - Native Command Queing; optimizacija rada hard diska po redu kako stizu komande za upis i citanje, glava se ne krece vise nego sto je potrebno, nesto su vece performanse i disk se manje "haba"; najbolje performanse kada ima nekoliko istovremenih zahteva za upisom/citanjem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Command_Queuing

Hot plug - rekao bih da je isto sto i hot swap; drugim recima, mozes disk da otkacis "na zivo", poput USB-a.
(naravno, ne vazi ako je sistemska particija na njemu 🙂)

2.8 bels - nemam pojma 😀
Nekakva "akusticka buka" u idle-u (tipicna)... nisam bas siguran sta tacno podrazumeva.

OEM - tip pakovanja; disk se dobija samo u antistatickoj kesi, nema kutije, kablova itd.

Zasto da ne... dzamperises ga na SATA I (1.5Gb/s) i vozi.

okej..eo me drug pita moze li se on preko usb-a prikacit na lap top posto razmislja da uzme isti k'o ja..????

Poslednja izmena:
nista..narucio je externi wd...ja sam uzeo seagate ovaj sto sam i mislio..

aj da ne otvaram novu temu..imam problem
nece da mi ga prepozna...sigurno je dobro prikljucen i jumpovan jer sam ga formatirao iz raid menija ono kad se pali komp...al u win-u nece da ga prepozna..i pokusao sam da samo njega upalim i da dignem sistem na njega nece ni to..kaze kao da nema hdd-a.Sta da radim?

Jel' imaš instalirane drajvere za SATA kontroler u windows-u?

imam...skinuo sam sa abitovog sajta i instalirao..

...?

evo sta imam u device menageru...prepoznaje ga kao scsi

82224887wc3.jpg

Poslednja izmena:
Kad kažeš u Win-u neće da ga prepozna, da li misliš na to da ga ne vidiš u My Computer-u ili u Disk Management-u?
Ako je My Computer u pitanju, onda se ne vidi jer još uvek nema ni jednu formatiranu particiju koja bi se pojavila tamo.

o5 ja... 🙁

pokusao sam da dignem sistem sa na prvu particiju seagate-a.Ubacim cd..pocne dizanje..i kaze mi da nema hard disc-a 🙁 pokusam da ugasim ata stari hdd medjutim o5 isto...u disk menagmentu mi je ta particija na koju pokusavam da instaliram sistem active a druga healty...o cemu se radi?pomaga'te

o5 ja... 🙁

pokusao sam da dignem sistem sa na prvu particiju seagate-a.Ubacim cd..pocne dizanje..i kaze mi da nema hard disc-a 🙁 pokusam da ugasim ata stari hdd medjutim o5 isto...u disk menagmentu mi je ta particija na koju pokusavam da instaliram sistem active a druga healty...o cemu se radi?pomaga'te

Covece pa nemas sata drajvere u instalaciji win-a pa ga zato i ne prepoznaje, F6 pa ubaci drajvere sa diskete posto si ih vec skinuo sa neta i sve ce biti u redu.

aha ok..eo sad ubacih floppy...sad cu probam

probao...ja pritiskam F6 al se nista ne desava..sve je prikaceno... 🙁 🙁

aaaa ludim!

probao i sa drugom disketom nece..🙁

Poslednja izmena:
F6 pritiskaš u trenutku kada ti to traži. Na samom početku instalacije windows-a u tekstualnom modu, pisaće ti u donjem redu da treba da pritisneš F6 ako hoćeš da ubaciš eksterne drajvere.

uhhhhhhhhhhhhhhhhh...

danas dodjem da upalim komp...i kako se dize sistem pise mi verifying DMI pool data..i ispod Error loading system.i ja sto cu...probam nekoliko restarta al nista...sinoc je sve ok bilo...formatiram particiju na SATA seagate disku i posle kopiranja fajlova sa win cd-a trazi restart..ja restart i pise mi verifying DMI pool data nekoliko tackica posle toga i tako stoji...probao sam zajedno ATA i S-ATA hddove kao sto je i radilo prije..nece..probam samo sata nece..samo ata ni on nece 🙁
vadim bateriju podesavam o5 bios...nece...mijenjam jumper od ata hdd-a da je na master...nece ni tako...cim dodje na verifing DMI pool data tu stane..kao da se zbuni...STA DA RADIM!??

ovo kucam sa drugovog kompa posto moj ne radi 🙁 HVALA

Nazad
Vrh Dno