Šta je novo?

Ryzen + ploca + ram memorija ?

Dvenee

Poštovan
Učlanjen(a)
08.10.2017
Poena
51
Dobar dan dobri ljudi!

Imam veliku dilemu(a i konfuziju) sta da uzmem od navedenih komponenti iz naslova pa me je prijatelj savetovao da pitam vece strucanjke od sebe ovde :)

Dakle, prodajem svoju konfiguraciju trenutnu gde sam na am3+ ( fx 8320e i gigabyte 970ads3p). Imacu budzet od oko 400e za upgrade. Razmisljao sam da uzmem ryzen 5 1400 i gigabyte GA-AB350-Gaming 3. Prvo sam citao da je ova ploca odlicna u lowbudget-u zatim cujem da se pri klokovanju greje poprilicno. Nisam neki overclocker ali mozda cu jednoga dana i resiti da malo clockujem pa nisam pametan da li je ova ploca savrsen izbor. Graficku ne racunam u ovaj upgrade s obzirom da imam gtx 750ti od 2gb sto mi je sasvim dovoljno za ono sto trenutno radim na racunaru, ali naravno cim prodam i gitaru, verovatno razmisljam da odem na gtx 1040ti. Pritom na sve to, nisam pametan koje rame da uzmem da ne bacim nesto vise para na njih a da pritom ne mogu izvuci da kazem 'maksimum' kad se uklope sa novim procesorom i maticnom. Da li neko ima predlog sta bih mogao da uzmem? Citao sam da je i ryzen 3 1200 bolji od ryzen 1300x ako se klokuje. Nacitao sam se svacega, pa sam u totalnoj konfuziji sta bi bio najbolji izbor s mojim budzetom. Da li bi neko iskusniji mogao da mi pomogne u odabiru, molim Vas!

Pozdrav i svako dobro!

R3 1200 + Asrock B350 pro + ram koji ti cenovno odgovara(cene malo luduju) bar 2400 a pozeljno je sto veca brzina. Ovaj R3 lako kloknes na 3.9/4ghz moze i ja stock hladnjaku i toliko. Za 1050ti ti ne treba vise od R3, ako hoces na R5 onda 1600/x, preskocio bih 4/8 jer je mala doplata za 6/12. Ova gore ploca ti je najjeftinija koja je ok za overklok, za R3 manje vise ali mozda ces nekada apgrejd na R5 pa zato.

Poslednja izmena:
Nije mala doplata 1400-1600.
Trenutno 1400 ima skroz okej cenu.
Oko 5.000 je doplata za 1400 u odnosu na 1200, a oko 8.000 1600 u odnosu na 1400.

Bolji perf/$ ima R5 1600, ali ne previse. Ipak je razlika izmedju R5 4/8 i R3 kao i5 vs i7, a svi znamo kolike su cenovne razlike izmedju i5 i i7.

Slobodno idi na R5 1400, Msi Tomahawk/AsRock AB350(m) Pro4/Asus Prime B350 Plus, Gigabyte B350 zaobidji, nisu se proslavile.
Sto se memorije tice, u domacim radnjama je trenutno ok cena za Patriot Viper 4 ako juris 3K memoriju, ako ne onda bilo koja na 2.400MHz ce posluziti, bolje dual channel 2x4GB.

Iskreno: posle fx8320 ici na nesto ispod r5 1600 - nije bas najbolje resenje, ako si imao utegnut fx naravno (ne stock). Oc fx (uz oc cpu_nb i ram) ~ stock r5 1400 (i mt perf, i perf u novijim igrama, pogotvo uz gtx750ti), neces bas svuda osetiti dobitak sigurno. Dok r5 1600 je vec ozbiljniji korak napred. Sada je jedino cena ddr4 problem, da su stare cene prelaz na am4 cak i na r5 1400 bio bi ok, ali kad vec toliko dajes novca - bolje idi na nesto ozbiljnije. To je neko moje misljenje.
P.s. video sad cenu na kp 141e za r5 1400 - pa nije lose za te pare, ali i +17e za r5 1500x (veci takt, duplo veci l3 cache i bolji stock kuler) ili +60e za r5 1600 (+2 jezgra, duplo veci l3 cache i bolji kuler).

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da dodam da imam chieftecovo napajanje od 500w. Da li bih i zamenu napajanja trebao da uzmem u obzir ako se odlucim na primer za r5 1600/r5 1400 i potencijalnu 1050ti? pa cak i ako uzmem nesto od r3 ? Naleteo sam pre neki dan na corsshair vengeance rame za 69e na KP nove 2x4gb mislim da je 2.4ghz. Citao sam po netu da su njih hvalili. Tako sam i planirao da dam za rame, oko ~70e

Moze to napajanje R5 i 1060 cak i 1070 nije problem. Za pocetak uzmi R3 i vozi uz tu 1050ti a kasnije bocnuces R5 kad treba, izaci ce i novi modeli. Ako ne bi menjao procesor neko vreme odnosno uzimao jacu grafu kasnije uzmi sad R5 6/12. Ram koji ti odg, taj od 2400 je ok, vrv ces moci da ga kloknes na 2666 a mozda i vise, svakako racunas da ce raditi na 2400 a vise sta se izvuce bonus.
Ako ti je preskup R5 1600 kombo moze taj FX 1050ti da izgura tako da ti je druga opcija da malo kloknes taj cpu ako vec nisi, uzmes prvo 1050ti a kasnije kad ides na jace predjes na am4, procesori i ploce nece pobeci mogu biti samo jeftiniji a takodje ram mozda pojeftini osetno za 6 meseci npr a taj FX moze da izgura 1050ti komotno.

Ja sam se nesto resio da predjem na am4 sto pre, a problem je svakako da ne mogu nazad na FX s obzirom da sam danas ujutru prodao i plocu i rame, sutra treba da saljem coveku i procesor tako da je gotovo. Moracu da se odlucim za neku kombinaciju ryzena. Mada ako mi ne treba jace od r3 za 1050ti, onda bi mozda i bilo suludo da uzmem neki jaci ryzen s obzirom da pretpostavljam da ce za godinu dve izaci noviji modeli i da ce ovi trenutno aktuelno polako, ili mozda i rapidno postati 'outdated'. ALi u sustini ako najbolje sto mogu da izvucem sa 1050ti je r3 onda je to mozda i najbolji izbor. NIsam ni sam pametan

@Caridze ne znam da li ste obratio paznju, ali moj model je bio 8320E(economic) slabiji od fx 8320, ali i manji potrosac

I zaboravio sam pitati, sto se maticnih ploca tice. Imam zvucnike samsungove od kucnog bioskopa i prevelika mi je zelja vec duze vreme da ih povezem na komp. Ali problem je sto imaju samo izlaz preko optickog kabla. Da li neka zna neki model ploce koja ima taj izlaz da je u ovom cenovnom rangu?

E ljudi moji, odlucio sam se za asus rog strix b350 plocu. Ja vec sigurno 4 dana, imam toliki problem da nadjem rame do 90e na 2400mhz > van prodavnica naravno. Takva nestasica da je to neverovatno. Ako i nadjem neke rame, model nije podrzan u QVL listi ovog modela moje ploce. Da li neko ima fin predlog sta da uzmem? I da li uopste treba preterano da obracam paznju da li je model rama u QVL listi neke ploce? Googlao sam, pa se jedan covek zalio na neki model corshair vengeance red LPX jer mu nije dobro radio sa nije rekao tacno kojim modelom ryzena. Pa sam sad TOLIKO skeptican, da ne znam sta da izaberem, i sta da radim...

Da ne otvaram novu temu pošto imam slican problem,kupio sam Asus B350 prime plus ploču i sada treba da uzmem memoriju i eto problema,tesko da bilo sta mogu da nadjem sa liste podržanih,cene su katastrofa 8gb rama me izadje skoro ko ploča,uzeo bih 8gb rama za početak pa posle kad padnu cene sredinom 2018 jos 8gb,jel ima neko ovu ploču i koji ram koristi?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

@Hardcoresrbija , ja sam nasao corsair vengeance 2400mhz 2x4 gb u domacim radnjama po ceni od 10990rsd. tacan model je : CMK8GX4M2A2400C16. U QVL listi nase ploce, stoji taj model ali poslednje dve cifre su C(14). (pretpostavljam da oni predstavljaju CL tako da ako sam u pravu, trebalo bi da ploca automatski sredi to)

@Caridze moze li mi pojasniti, tj potvrditi da li sam bio u pravu? Za istu plocu ( rog strix b350f ) sam uzeo CMK8GX4M2A2400C16 ( corsair vengeance black 2400mhz ) u qvl-u za tu plocu stoji isti model sa cifrom 14 na kraju, a ne 16. Ja mislim da bi to trebalo da radi bez problema?

Ima samo jedan mali problem ove memorije nemaju hladnjake i izgledaju ruzno do zla boga zbog toga,(e sad i ja mnogo izvoljevam) ali stalo mi je i do estetike posto imam providnu stranicu jel ima nesto s hladnjacima po mogućnosti crnim ili crvenim ?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

@Hardcoresrbija , ja sam nasao corsair vengeance 2400mhz 2x4 gb u domacim radnjama po ceni od 10990rsd. tacan model je : CMK8GX4M2A2400C16. U QVL listi nase ploce, stoji taj model ali poslednje dve cifre su C(14). (pretpostavljam da oni predstavljaju CL tako da ako sam u pravu, trebalo bi da ploca automatski sredi to)

Sasvim lepe hladnjake ima po mom ukusu doduse
99% sam siguran da ovi rami rade bez problema, ali eto neka neko od iskusnijih clanova to potvrdi

@dobrivoje, bude i hynix. Micron 3200.. Jel si siguran da je stabilno?
@Dvenee, sve ce da radi, qvl lista se dosta sporo popunjava. Ako bude problema - pisi ovde na forumu, pa ce da resimo :)

Jes vala nemaju hladnjake, ako je estetika u pitanju onda se u novčanik ne gleda.

Caridze stabilno evo radi kod mene bez problema 2x 4gb na 3200MHz.

Za 384€ ja sam uzeo kod Madjara:
- Ryzen 5 1600
- Msi b350 tomahawk (stigla sa v1.5 ,a na ploči piše v1.0)
- HyperX 8GB Fury DDR4 2666MHz CL15, HX426C15FB/8

Haha i ja 10 dana blejim po oglasima, stanje je katastrašno. I ja bih nešto sa hladnjacima takođe, vidim da su modeli bez dosta jeftiniji. Mislim da je ovo jedno peta tema na kojoj se priča o DDR4 memorijama :D

Takođe, na jednoj temi neko je rekao da su dva štapa osetno brža od jednog. Kolika je zapravo razlika?

Stići će mi ploča i proc za koji dan, memorije ni od korova.

Btw, caridze, reče da je bolji cooler na 1500x od 1400, kolika je razlika? Zar ne ide wraith na 1400?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Caridze, želim ovde da ti se zahvalim na ovakvim postovima, vidim da pišeš na svim ovim temama, savetuješ, znaš o čemu pričaš, ja ne pratim scenu osim kad dođe vreme kupovine, hvala na svim postovima i vremenu, zaista znači da naše pare potrošimo pametno tj pametnije ;)

Nazad
Vrh Dno