Šta je novo?

Ryzen 9 7900X + B650 + 2x16GB 6000 problem

techone

Cenjen
Učlanjen(a)
18.08.2020
Poena
135
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
3900x, asus b650m tuf (zadnji bios), kingston 6000 c32 2x16 renegade (hynix cipovi)
nema sanse na 6000, cas 32 i 36 resetuju windows nakon par minuta na 1 core load, pod opterecenje radi, memtest sam gnjavio 2h isto prolazi, katastrofa kakva podrska sa memorijom a jos su posle intela ubacili istu a ono mosa

Za sad ne znam ni jel na defaultu radi ok, nisam pametan kojim redom da testiram nizi klok ili sklj tajminzi

Koji memtest? Ostavi JEDEC brzinu pa probaj. Pod kojim single core testom se resetuje? Ako se resetuje pod CPU loadom sto mislis da je do memorije?

Mem test zadnji sa sajta zadnji 10.5, pre se resetuje van testa, samo idle load, chrome itd, uglavnom kernel kreshuje prvo sam mislio da je neki driver ali jok, kad je JEDEC radi mada kazem nisam pod JEDEC terao vise od 1h nije to jos sigurno
XPM1 smanjio na 5800 nisam stigao post da otkucam -> ubio se
sad je JEDAK 1.3v i samo 6000, tajminzi default ti najgori -> ubio se za 2min

Sad je sve default Jedac nema druge dok ne prodje 24h koriscenja, ne kresuje memorija vec djubre od mem kontrolera u procesoru, mozda i ovaj novi update biosa sto je spustio napon na socketu je jos doprineo da se to pre vidi

Koji je BSOD code? Okaci dmp fajlove iz C:\Windows\LiveKernelReports i C:\Windows\Minidump
Jel u Event Viewer ima zabelezen WHEA event?

Ma sareno sve, svaki put drugo imam gomilu mini dumpa, cak se sad resetovao pod Jedak default mislim, digao sam sa nekom sata diska win10 i ubi se cim sam instalirao lan i hrome krenuo da radi

Kontam da mi je jedino resenje da testiram sa 1 modulom da odstranim da nije koji modul losh, ako ne onda ostaje ploca i CPU

Po netu ima dosta slicnih problema neki su resili sa memorijom na jedac sto kod mene ne pomaze sad je radio 6h na defaultu sa 1 modulom, moguce da je do ploce mozda cak i CPU-a ali to ne mogu testirat nikako jos gore sto je CPU i ploca uzeta u HU, samo je memorija domaca

Pročitaj ovaj post i testiraj sa CoreCycler. Taj član je imao sličan problem

Ja imam slican problem
Asus b650m tuf gaming , 7900x, kingston renegade 6000c32 (2x16) u windowsu na idle load kreshuje samo tako, i sa 1 i 2 modula na jedak kako kad, sve upucuje na plocu ili na cpu, nisam jos probao downclock procesora
BSOD su razni od irql less, memory management, system thread exception not handled m
napajanje ne bi da testiram drugo radilo je super na 5950x, seasonic KM750w
krecem sa manjom max multiplajerom, primetio sam i kad menjam neka podesavanja kao csm eneble i veoma niska podesavanja za cooler obrtaje bsod je cesci ali nije do temo jer kreshuje na idle najvise

mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Trenutno testiram 48x CPU , memorija na 6000 xpm1 nakon par sati PC radi, vrtim i neki test u pozadini i HWE error su se pojavili u HWinfo
HWE-6000.jpg

Probaj da podesiš memoriju da radi na manjoj brzini (4800, na primer).

Znam da je to 6000 memorija, ali probaj.

CPU Cache errors ne bi trebalo da ima veze sa RAMom
Isprobaj sve varijante brzine RAMa i CPU svakako

Probao sam ali kad je procesor na defaultu i isto se desavalo i sa 1 i sa 2 modula, sad probavam da disblujem mem contact restore ali ne ocekujem nista
probat cu neki cooler na VRM od ploce iako ova ploca ima ok VRM i verujem da je na oko 55C ne vise, posto nekako mi izgleda da radi stabilnije kad je cooler na cpu odvrnut na vise obrtaja
ima previse promenjivih pa i da dignem voltazu CPU + 0.0x v
ali i ploca i cpu ako je nesto neispravno moze ovako da se ponasa, ili jednostavno netegnuto od max i losiji bin i cao zdravo

Stavi CPU na base clock 3.8GHz ili koliko već i RAM na 6000

Moram da vrtim kad radi 24h nema druge na 4800Mhz 61C i cooler na 700 je bsodovao sa errorima veoma brzo
sad 5000+ 94C cooler 2000+ VRM mlaka pa 40C jer vazdug iz coolera je rashladi skorz + ubio sam ono za memoriju za cuvanje podesavanja nakon restarta, eto 2h jos nema ni 1 error ali nista dok ne vidim 24h a kladim se da ce problem pojaviti se

Čitam postove par već par puta i ne kontam! Kako li ga "uglavi" AM4 procesor u AM5 Socket: "3900x i asus b650m tuf"?
ili DDR5 na DDR4 ploču, ako ćemo po naslovu: "3900X + B550 + 32GB 6000 C32 problem"?

Greška u kucanju, 3900x->7900x
Modovi su pogrešno imenovali temu kad su izdvojili postove

ili sam ja brojeve obrnuo :D , koji vise nemaju smisla jer sad vise ne znas jel intel ili NV ili AMD sve pomesano ko kupus
da 7900x je u pitanju

ispravljen naziv

bolje kreni sa clear cmos.
pa probaj da postignes da je stabilno na default.
tek onda moze nasto ambicioznije kao xmp expo ili sta vec

pise isao sam sa clear cmos ali mislim da je jedino qfan bio modfikovan, i ne nije bilo stabilno i 1 i 2 modula, ali mi nejde u glavu da qfan ima veze jer se procesor ne greje puno, sed jedino VRM vise aj da kazemo ~55-65C a sad 45C VRM kad cooler na procesuru urla bez potrebe

Da li ide nalepnica preko memorije na ploci? (na ovoj asus nije bilo ali ni ne znam dal asus stavlja iste)
gledam ipon i vidim da je failure rate dosta velik oko 5%, a ja mislim da na na mojoj nije bilo, naravno ploca ne stize sa stickerom

I da opet mi se rsetovao komp sad bez error u WHEA, testiram dalje ali posto je bsom manje ucestaliji bice ovo sporo

Jako cudno desavanja, jer je suprotno ocekivanju, kad je sistem skopljne prvog dana bsod su bili na ~5-10 min, pa na 10-20min, pa je nocu radio 3h na 4800mhz, juce 4h sa memorijom na 6000, od zadnjeg bsod-a radi evo 19h ok sve stock ali je vec na ovim podesavanjima kad je bio sklopljen bsodovao
Kazem cudno jer ako nesto crkava stanje bi trebalo da bude sve gore a ne da se usled grejanja/hladjenja ono stabilizuje, previse po redditu ima slicnih problema, mada vecina kad zamene komponentu ne updatuju resenje
Pada mi na pamet kontakt u sockeru ali ovo su prvi AM5 cipovi nemam pojma, drugo je sam cpu pa i ploca jer ima brdo podesavanja u biosu za kontroler kao da su ostavili da sve moze da tweakuje jer i oni sami i dalje testiraju, nisma pametan, znam da mora ovako da radi bar jos 2 dana, jer ako nesto mrzim to je bsod koji se pojavi 1x nedeljeno

I da ocekivano 20h sve stock, BSOD , system service exception
sad ide test na multy 36x sve ostalo default, samo nisam siguran zato ovo radim jer nesto definitivno ne valja, da vadim cpu iz socketa pa vratim mozda ali mislim da samo gubim vreme

Je l' sada malo hladnije sve u odnosu na period kada je BSOD bio češći? Promeni krive ventilatora, postavi ih da budu malo aktivniji (brži).

Ne kažem da je to rešenje, ali ćeš znati da li je u pitanju problem (sa nečim) koji je osetljiviji na višu temperaturu.

Pre mnogo godina sam imao problem sa čipsetom (pregrevao se, teško se hladio). Malo-malo, pa nepopravljivo padne operativni sistem. Nisu kablovi, nije hard disk... Dok je čipset hladan - sve je u redu, čim počne da se pregreva - počinje da brljavi. Na kraju sam imao na njemu, umesto fabričke alu pločice veliki CM tower hladnjak sa ventilatorom, ali je to bilo kratkoročno rešenje.

vent je stock podesavanje koji je jako agresivan, cooler se vrteo na 2500 rpm kad je cpu pod load, inace deepcool AG620 dual tower
sad na 3600Mhz je na 800rpm
chipset nije prijavljuje 53C, VRM je na ovoj ploci dosta dobra tako da se ne greje previse a one treba da rade ok i na 120C

Ono sto je moj cilj je da probam da utvrdim dal je ploca ili CPU kriv i da saljem na servis, posto je u 98% ploca kriva mozda cu u domacoj garanciji uzet drugu i videt sta se desava jer drugacije ne moze ako je isto onda mi ne preostaje ili da je vratim nazad ako jos ima onaj zakon za 14 dana ili da je prodam, cpu mi se ne kupuje drugi, ili da ostavim plocu ako radi a madzarsku saljem na garanciju i zahtevam pare ako moze ako ne plocu pa je prodam kad dobijem novu

ne greje se DDR5 jos manje ako ne vrtis testove reda <50C i pod mem testom do 55c, hladna soba otvoreno kuciste....

A da nije problem u ASUS-u?

pa ja uvek tipujem na plocu 98% ali posto je ovo i nov CPU nova arhitektura a ima bas dosta problema po netu onda dajem i malo vecu sansu da CPU nije ispravan.... svakako istestiracu jos par dana

Ne mora značiti da su komponente neispravne, vjerovatno se samo u toj kombinaciji dešava problem. Ako imaš mogućnost testiraj taj ram na drugoj mašini (platformi) ili da probaš drugi kit kod sebe, takodje ako ima noviji bios za ploču updejtuj, poigraj se malo sa latencijama i naponima, predefinisani xmp je u većini slučajeva "smeće" takodje može biti i do temperature, neki čipovi rade nestabilno kada se ugriju, tako je bar na ddr4, samo se ne sijećam dal' je Micron ili Hynix imao nižu toleranciju na temp.

Nazad
Vrh Dno