Šta je novo?

Ryzen 7xxx (Zen4) nameštanja i Overclock

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 46590

Guest
Kome je intersantno da otvorim ovaj forum za Zen4 Ryzen.
Trenutno kod mene

Meni na 7900x i Asrock ploči AGESA 1200a i AGESA PI 1.2.0.2. (za koje piše da su za 9000 Ryzen) ograničavaju power na 65 ili 105W kada se ide preko PBO a 7900x može do 170W i 105w ograniči all core frekvencju na 5003MHz. pa sam se vratio na BIOS sa AGESA 1170 gde ide do 5350MHz. gde je ECO limit 105W a gornji nije limitiran ali ga držim do 170W jer preko toga temperatura ode na i preko 90c. što je Tjmax. Jedini način da se preskoči AGESA limit je da se frekvencija tj. multiplier nameste ručno ali to invalidira PBO.
Na ovom primerku, samajezgra su prilično izjednačena (do 1%) na svakom CCD pojedinačno ali su jezgra na CCD1 bolja od CCD0 za oko 50MHz. sa smanjennjem napona za 0.001v. Mala je rezlika pa su sva nameštanja prema CCD0.
Trenutna situacija: Ručno na 5350MHZ sva jezgra u oba CCD. Napon ograničen na do 1.250v mada i bez CO ne ide preko 1.207v, power package 168.2W, temperatura oko 80-85c sa CB 23 rezultatom od skoro 31000 all core ali je single core nešto manji zbog ograničenja frekvencije, 1925 poena. Prema OCCT na agresivnim nameštanjima sve je stabilno 2 sata ali već na 5400MHz ume da ispadne po neko jezgro na CCD 0. Ne bih da nameštam svaki CCD pojedinačno jer onda digne latencije pa rezultat nije nšta bolji.
Trenutno mislim da iamam problema sa hlađenjem. Naime namučio sam se sa instalacijom pumpe zbog prekratkih šrafova pa je moguće da pasta nije dobro rasprostranjena jer sam morao da dižem pumpu i pomeram a i radiator je pun prašine. Tražim sada nešto duže štrafove pa ću da pretresem, promenim pastu i očistim radiator. Ako spusti temperaturu za 5-10c probaću na 5450 -5500MHz.
Koliko izgleda da nisam imao mnogo sreće sa jezgrima, toliko izgleda da je IMC dobar jer je memorija potpuno stabilna na 6200MHz, CL30 na nominalnim naponima a može i 6400MHz ali Cl 32 i višim naponima. pa se ne isplati. Tu je verovatno i ograničenje same memorije jer je viši XMP 6000MHz, Cl32.

Što se tiče ovekloka ZEN4, ne bih se ponavljao, jer sam sve napisao u prethodnim tredovima.

Ko želi, mogu mu dati moja setovanja BIOS-a ako ima moju ploču. Mislim da se ta setovanja mogu primeniti i na ploče ostalih proizvođača, i da se princip može primeniti i na ZEN5 generaciju. X670E ili X870E - "nema razlike".

Moj klok - (meren sa OCCT) je na 1-om i 4-om jezgru 5657 MHz a sva ostala jezgra su na 5607 MHz. Imao sam sreću sa "silikonskom lutrijom". Vazdušno hlađenje NH - D15S. U mirnom režimu temperatura je 33 C - 34 C na sobnoj temperaturi od 22 C. Pri najvećem opterećenju (P95) sva jezgra rade na 5350-5400 MHz na 66 C - 67 C.
Bitno je da nisam koristio CO, a postigao sam stabilan rad računara i visok klok.
Računar, koji je bio par sati u idle/mirovanje režimu, a po pokretranju P95 nije "pao" - odmah je radio je bez problema.

Nisam nigde koristio mogućnosti AI u setovanju BIOS-a. To je kod mene pravilo probleme - nestabilan rad i stalno mi se računar restartovao iz čista mira.

Post @CountMike-a me je podstakao na sledeće razmišljanje o novoj ZEN5 platformi i X870E chipsetu.
Dotatno sam se informisao, pročitao razne forume i pogledao YT video klipove sa komentarima.

Po meni, ZEN5 9000 procesori su samo prvi prelazni korak ka ZEN6 generaciji, koji će biti naprednija generacija od ZEN4 generacije. Može se reći da je ZEN5 9000 kvalitetan prelazni "poluproizvod" na putu ka ZEN6 generaciji.

ZEN5 9000 generacija procesora nije naišla na prihvatanje kupaca-(blago razočaranje) iz razloga što nisu ispunili zahteve gramzivosti kupaca, da performanse budu ??% bolje od ZEN4 generacije. Ako nisu bolje, onda ZEN5 nije interesantan. Kao da sniženje TDP-a nije bitno, jer se ne vidi u igricama. Potrošačka logika.

ZEN5 generacija je rešila prvi deo problema, snizivši TDP sa 105W na 65W, zadržavši iste performanse ZEN4 generacije, obzirom na novi unutrašnji dizajn procesora, i to je bilo dovoljno da se puste na tržište.
*Pišem na osnovu poređenja 9800X vs 7700X procesora.

Na osnovu onoga što je @CountMike napaisao:

"Meni na 7900x i Asrock ploči AGESA 1200a i AGESA PI 1.2.0.2. (za koje piše da su za 9000 Ryzen) ograničavaju power na 65 ili 105W kada se ide preko PBO a 7900x može do 170W i 105w ograniči all core frekvencju na 5003MHz. pa sam se vratio na BIOS sa AGESA 1170 gde ide do 5350MHz. gde je ECO limit 105W a gornji nije limitiran ali ga držim do 170W jer preko toga temperatura ode na i preko 90c. što je Tjmax."

Znači, isti procesor 7900X, ZEN4 7000 gerneracije, ali samo druga AGES-a u BIOS-u, a različiti limitirani TDP.
Inženjeri u AMD-u znaju šta rade.

Izgleda/verovatno da su i 7700X procesori mogli da imaju TDP 65W sa drugom AGESA-om i niži klok.
Ali to nije bilo primamljivo za kupce, pa su "išli na sigurno" i podigli na TDP 105W, dozvoljavajući Tjmax. 90 C -95 C, i visok klok. Rezultat je oduševljenje kupaca sa ZEN4 procesorima u odnosu na ZEN3 generaciju, što je omogućilo dobru prodaju i zaradu.
Pogotovo sa uvođenjem V-3D cash memorije.

Sa ZEN5 9000 procesorima su napravili prvi korak ka ZEN6 generaciji.

Sada sledi drugi korak razvoja ka, verovatno ZEN6 generaciji sa TDP 65W, koja će imati bolje performanse od ZEN4 generacije i visok klok. Razvoj u dva koraka sa dva imena, (ZEN5 - TDP 65W) i (ZEN6 - TDP 65W i visok klok), je logičan izbor i postupak. Igraju na sigurno.

Potreba za nižim TDP-om je došla sa V-3D cash tehnologijom koja ne trpi visoke temperature.
Moguće je da će ZEN6 generacija imati CCD0 i CCD1 sa V-3D cash memorijom, što će TDP 65W verovatno omogućiti. AMD sada ćuti o tome, ali je logično pretpostaviti da se to sprema.

Sve će biti jasno ako/kada se pojave ZEN6 procesori sa 2 x V-3D cash-om, i uporede performanse sa ZEN5 9000 sa jednim V-3D cash-om, ako se pojave, i ZEN4 sa jednim V-3D cash-om.
Trenutno se očekuju ZEN5 9000 sa V-3D cash memorijom.

Sa X870E chipsetom situacija je drugačija. "Gramzivost" proizvođača ploča. Sve matične ploče sa X670E chipsetom su funkcionalne, instalacijom novog BIOS-a mogle su postati X870E ploče-(što suštinski i jesu), ali tada nema nove prodaje i zarade. CountMike je to lepo pokazao i objasnio na primeru svog procesora.
Nove X870E ploče su opravdali sa "prevarom", podrškom za USB4 standard.
Ova prevara je lepo podržana i od strane review-era, promovišući ZEN5 samo sa X870E pločama.
Mada, ZEN5 9000 lepo radi sa X670E chipset-om, i BIOS-om koji podržava ZEN5 9000.

Ovo su samo moje razmišljanje, koje sam podelio vama.
Tek za 2-3 godine, biće zanimljivo, izlaskom ZEN6 generacije procesora, koja će sigurno imati i novo podnožje, jer se moraju prodavati i nove ploče.

Za Zen6 se priča da će biti neviđen APU, nešto u rangu Rx 7600/7700 grafike za šta će verovatno trebati novi socket.
TDP-u ne verujem mnogo, potrošnja struje mi je važnija, verujem da sam naleteo na limit sa ovom pločomi /ili procesorom. 180W, toliki je maksimum kada se limit u BIOS-a namesti na "Motherboard". Može da se poveća ali temperature skaču naglo, 10-20c za svaki Amper preko. Verovatno bi samo delid ili sub-environment hlađenje to mogao da reši, ovako presporo hladi i ne može pikove da pohvata na vreme. Pronašao sam i razriku u CCD-ovima . Drugi, CCD1, je slabiji za nekih 10-ak %, toliko je niža frekvencija za ista nemeštanja, potrošnju i napon. To je slabost dva CCD-a teško da mogu da budu jednaki. Pre poslednjeg patch-a za W11 bilo je još gore, možda su u pravu da MS "sabotira" AMD. Videlo se i u rezultatima na Linuxu.
Samo da se ogradim. Ovo je sve teoretski, nemam ni jedan program a kamoli igru koja pogura i jedno jezgro preko 5300MHz, samo benchmark programi odu dalje, tako da mi je normalnoj upotrebi totalno svejedno, samo sam hteo da razumem šta ga"making tick".

Temperature su ti dobre za to hladjenje. Baš si optimista ako misliš da možeš da spustis temperaturu za 10 stepeni :)

Možda i mogu, videću kada prepakujem hlađenje. Mislim da imam problem sa naleganjem i/ili pastom, baš sam se namučio da sklopim, šrafovi kratki a feder super tvrd. Na Arctic LF II je bilo daleko lakše.

Na tom naponu su to dobre temp. Možeš možda par stepeni dobiti, ali 10 stepeni nikako. Ja na custom loop-u na 7950X sam dobijao slične. 7900X sam podešavao na vazduhu.

Ma samo da drži do 85C ali po idle temperaturi 50c+ se vidi da nešto nije baš u redu. Na 1% zauzeća ne bi trebalo preko 40c.
BTW. Novi čipset drajveri
1729585014122.png
1729585067581.png

Update-ovao sam W11 23H2 sa novim zakrpama i instalirao novi Chipset za moju ploču sa Asus websajta.
I desilo se da sam "dobio" 100 MHz i niže temperature 65 C - 67 C. kada rade sva jezgra u P95.
Sada je klok svih jezgara stabilnih 5401 MHz sa pikovima 5431 MHz, a pre je bilo 5300 MHz sa pikovima 5350 MHz.
Single core je i dalje isti 5657 MHz i 5607 MHz.
U stanju mirovanja 31 C - 33 C, na sobnoj temperaturi 22 C. Setovanja u BIOS-u nisu menjana.
Ja nigde u BIOS-u nisam stavljao nikakva ograničenja/limite, po pitanju temperature, jačine struje i voltaže. Ostavljao sam na AUTO, da to sam algoritam odredi. Kada sam probao da ograničim vrednosti, koje su savetovali na forumima, dok sam učio i igrao se sa BIOS-om, klok je uvek bio oko 5000 MHz - 5100 MHz.
Kod mene ta ograničenja nisu funkcionisala.

Izgleda da je istina da je Microsoft "sabotirao" AMD. Novi Chipset je bio usmeren ka AM5 9000 procesorima.

Takođe, CCD0 i CCD1 su "namerno" kombinuju da CCD0 bude 99%-100% "ispravno" jezgro, a CCD1 malo (10%) - "felerično" - da se ne baci, pri kontroli, jer nije moglo samostalno da ide u 8-mo jezgarne procesore.
Slična kombinacija je i sa već "feleričnim" jezgrima koja su postala 6-to jezgarna.
Ako budu pravili ZEN6 sa 2 x V-3D na oba procesora, onda bi oba CCD-a morala biti vrhunska.
Možda tako i urade, ako ih ne mrzi da uparuju CCD0 i CCD1, da oba budu istog kvaliteta 99% - 100%.

Evo koliko je kod mene razlika između CDD-a. a to je sa manualnim 5350MHz.
1729750227928.png
I zato je effective clock niži nego što bi se očekivalo. Ovo je samo brzi CB23 test. OCCT CoreCycler je nešto ujednačeniji ali ima razlike. Napon za sva jezgra je ogreničen na max 1.225v. power 170W. Tjmax/TDP 90c.

Zaboravio sam da napišem voltažu. Pri max. opterećenju u Prime95 je sada 1,105 V za sva jezgra, a pre nove zakrpe W11 je bila 1,205 V.
Ovo smanjenje napona je doprinelo povećanju kloka pri max. opterećenju za 100 MHz.
Znači, Microsoft i AMD nam daju onoliko koliko oni hoće i kada hoće, a mi srećni i zadovoljni. A magareće uši mi još nisu izrasle.
Mučio sam računar skoro godinu dana, i ni jednom se nije restartovao, niti prikazao BSOD. U normalnom dnevnom korišćenju računra, to nikada ne bi radio.
Vreme je da prestanem da se igram, i počnem da koristim razunar. Ja sam uradio koliko sam mogao, ostalo neka rade Microsoft i AMD,
Neverovatno je kako su uspeli da od korisnika naprave "gramzive potrošače", delimično i mene.
Oni koji igraju igrice, ceo život će provesti u očajničkoj želji za što većim i neograničenim fps, a ne u zadovoljstvu korišćenja računara.
A razumem ih, da vole da imaju što veći fps.
Moja namera i želja, kao amatera, je ispunjena. Mogu da kontrolišem i popravim moj račinar, i za moje potrebe je to dovoljno.

Slike kao dokaz.

Prilozi

• Clock_OCCT-241024-062653.png
    Clock_OCCT-241024-062653.png
    196.8 KB · Pregleda: 7
  • Clock_Prime95-OCCT-241024-070108.png
    Clock_Prime95-OCCT-241024-070108.png
    190.4 KB · Pregleda: 7
  • Temperature_OCCT-241024-070234.png
    Temperature_OCCT-241024-070234.png
    165.3 KB · Pregleda: 4
  • Voltaža_prime95_OCCT-241024-071906.png
    Voltaža_prime95_OCCT-241024-071906.png
    165.1 KB · Pregleda: 4
Imaš i dobar primerak processor, i to je dobro.

@CountMike
Tako se desilo, slučajno. Sve komponente sam kupio preko prodavca iz Subotice, iz Mađarske, ipon.hu.
I Kingston memorija je fenomenalna, 6400 CL32 sa Hyunix A die. Uzeo sam Single Side zbog "klokovanja".

Ova zakrpa Microsofta, i AMD-ove AGESA-e su me "ubile", i shvatio sam da se igraju sa nama, i kontrolišu naše napore i želje za višim performansama. Samo zbog zakrpe dobio sam nižu voltažu 1,105 V, viši klok i niže temperature bez intervencije u BIOS-u. Neverovatno.
A ja sam mislio da sam uspeo da u BIOS-u setujem parametre koji su omogućili stabilan rad i više performanse.
Kad bolje razmislim, uspeo sam da primenim moje shvatanje šta i kako raditi, i ispostavilo se da sam u pravu.

Stabilnih 4480 MHz u normalnom radu i 5431 MHz svih jezgara pri max. opterećenju je za mene dovoljno. Pikovi u mirnom režimu 5657 MHz i 5607 MHz su meni samo "obaveštenje" da procesor nikada neće biti uzrok problema u radu.

Ono što je bitno je da sam mogu da kontrolišem i popravim računar ako se nešto desi. Više od toga mi ne treba. Ni ovaj računar sa Ryzen 7700X mi realno ne treba, ali sam ga kupio iz znatiželje i da se malo igram, eksperimentišem i učim, jer 16 godina nisam se interesovao za računare. Nisam imao potrebe jer ovaj računar sa Intel i7 920 procesorom sa 1366 podnožjem i dalje radi odlično na 3400 MHz. Nema mnogo novih instrukcija i pitanje je vremena kada neke programe neće moći da pokreće. Dok radi, ne menjam.

Upravo je izašao "jubilarni" 27 BIOS za 24 meseca za moju ploču.
Samo od Jula do Oktobra su izašla 4 BIOS-a. Svi su usmereni ka radu X670E chipseta sa novim AM5 9000 procesorima.
Asus ploča je kvalitetna i valjda će trajati dugo. Zato sam uzeo TUF ploču.

Od sada samo pratim tehnologiju, pa ako me nešto zainteresuje, nije problem, kupiću. Novac nije problem.
Računari su dobar sport za mozak, jer traže logičko razmišljanje.
Bolje to nego Alchajmer.

Zadovoljstvo nema cenu.

PS.
Čitam review-e za Ryzen AM4 i AM5 procesore, i njihovo poređenje sa Intel 13-om i 14-om generacijom koji su katastrofa - grejalice.
Neverovatno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno