Šta je novo?

Hardver Ryzen 7600(X) vs. i5-14500

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000 CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, nedavno sam prodao komp (tacnije cpu, ram i mobo) iz "my gear" koji sam sastavio u martu prosle godine. Nisam imao neki poseban razlog za upgrade jer je ta konfiguracija jos uvek dosta dobra, ali reko' da prodam dok ne izgubi puno na vrednosti. Prodao sam za 290€ i sad bih doplatio razliku i presao na platformu sa DDR5 memorijom.

Ideja je bila da predjem na AM5 platformu i kupim Ryzen 7600X, B650M maticnu (Gigabyte Gaming X AX) i Trident Z5 Neo RGB 2x16GB 6000MHz CL32 memoriju. Gledao sam i Intel varijantu, u tom slucaju bih uzeo i5-14500, B760M maticnu (Gigabyte Aorus Elite AX) i istu memoriju samo sa XMP-om umesto EXPO-a i na 6400MHz (CL32). Doplata bi bila manje-vise ista (~240€) za obe varijante, pa mi treba pomoc oko odluke koja bi opcija od navedenih bila bolja? Komp koristim za gaming.

Graficku (6700XT) sam takodje prodao i tu nemam dilemu, kupicu 4070 Super. Ostale komponente iz "my gear" su ostale iste.

U nekim igrama i5-14500 je bolji od Ryzen 7600X za nekih 5%, u vecini 1-2%. Nevezano za to, isao bih na Intel u ovom slucaju.

Sem sto intel cpu 100e skuplji u Srbiji.

U nekim igrama i5-14500 je bolji od Ryzen 7600X za nekih 5%, u vecini 1-2%. Nevezano za to, isao bih na Intel u ovom slucaju.
Vidim da Intel procesori uglavnom odnose pobedu u multi-thread testovima jer pored performance imaju i efficient jezgra, dok su u single-thread performansama manje-vise izjednaceni (naravno kad se porede sa ekvivalentnim AMD procesorima). Zamolio bih te ako mozes da objasnis malo konkretnije zasto bi isao na Intel? Interesuje me koje bi prednosti imao u odnosu na AMD varijantu?
ako hoces intel onda bolje dobaci malo za 13600k/14600k, mada je bolje ici na am5 jer mozes kasnije da ubacis x3d cpu
Razmatrao sam i 13600k, malo izlazi iz okvira budzeta koji sam mislio da potrosim za ovaj upgrade, ali vidim da je taj CPU bas all-round azdaja. Posto bih ga stavio na B chipset od OC potencijala tog CPU-a ne bi bilo koristi, ali i na stock frekvencijama je zverka.
A sto se AM5 tice, prednost je sto moze kasnije eventualno da se uradi upgrade na X3D procesor i sto ce taj socket imati malo duzu podrsku za nove procesore od LGA 1700 koji zavrsava svoju (karij)eru sa 14th gen-om.

Jos jedno pitanje, imam ID-Cooling SE-226-XT kuler, da li bi isti bio dovoljan da adekvatno hladi 7600X (eventualno kasnije 7800X3D) ili ukoliko idem na Intel, 13600k? Kuciste je Asus A21 sa sedam Arctic P12 PWM PST kulera.
Sem sto intel cpu 100e skuplji u Srbiji.
To mi je apsolutno nebitno jer komponente ne kupujem u nasim radnjama.

Molba: Zamolio bih samo da konverzacija ne ode u tom pravcu oko cena i sl. offtopic, jer mi informacije tog tipa nisu potrebne. Unapred hvala.

Poslednja izmena:
AM5 "dugovečnost" ima smisla ako planiraš da zameniš 7600x u narednih 6-12 meseci ili tako nešto...ako se dobro sećam, sledeće godine bi i jedni i drugi trebalo da izbace nove platforme i ako budeš apgrejdovao sledeći put verovatno ćeš tada ići na njih, je li. Koji god procesor da uzmeš sad biće dobar bar još par godina, tako da ne vidim poentu forsiranja AM5 kao dugovečnije platforme u poređenju sa LGA1700 (za koji sam video glasine da može dobiti još jedan procesorski refresh, videćemo). Meni je isti đavo što se apgrejdovanja tiče.
X3D ima smisla samo za igre i to ne sve...ako planiraš gejming mašinu i hoćeš 7800X3D, bolje odloži kupovinu dok ne budeš imao para za njega, što da se trošiš prvo za 7600x.

14500 i 7600x su dosta blizu, pa se izbor svodi na platformu koja te više mami ili neku specifičnu primenu/igru...lično, preferiram LGA 1700 jer je ispeglanija platforma i podržava brže memorije. Ko kako voli...
Ako možeš da priuštiš 13600K, fino. Samo bih u tom slučaju radije uzeo neku jeftinu Z790 ploču jer ga je lakše undervoltovati. Mada, to nije toliko bitno ako je gejming mašina.

Taj kuler je dovoljan za pomenute procesore, osim ako ih forsiraš za neki rad...

Ja sam npr napravio "grešku" kad sam kupio i5 11400,zato što je posle njega išla nova generacija,tj morao sam sve da menjam, tako da sam iz tog razloga otišao na AMD ovog puta, za 2 godine planiram samo boc novi CPU. Naravno,to je individualno, ja ne volim da menjam matičnu često i ne znam da li je to kod tebe slučaj. Što se snage tiče oba su egal, ali je Intel skuplji kod nas, za razliku u ceni ćeš kupiti dobar kuler za 7600 koji je potreban ..
Ps sad bacih pogled, 14500 je 10k skuplji kod domaćih od 7600, tako da nzm šta da ti kazem ..

@Twi$teR posto su ti cene u Srbiji nebitne ja bi kao osnovu isao na ovo bas sam pre dva dana uzeo paket.
Bas je ploca koju i ti gledas. Cena je mene izasla jps 7% tax.

Hvala na odgovorima. ;) Gledam u oglasima ovaj i7-13700K i 2x16GB Corsair 7000 CL32 memoriju, da li bi taj procesor mogao da ohladi ovaj kuler koji već imam i da li bi ovo napajanje (tier A po cultists listi) iz “my gear” bilo dovoljno za takav sistem sa 4070 Super grafičkom? Znam da se pomenuti procesor greje k'o rerna u sintetickim testovima, ali kao sto rekoh komp će se koristiti za gaming (kad slobodno vreme dozvoli), a ako je potrebno undervolt-ovao bih ga. Za maticnu gledam ASRock B760M PG Riptide ili Steel Legend.

Poslednja izmena:
Undervolt nije loše odraditi ako te ne mrzi (mada je to lakše odraditi na Z pločama).
Ako je za igre, mislim da ne bi trebalo da bude problema sa temperaturom, retko kad će da povuče više od 100W u igrama. Svejedno, proveri power limite u BIOSu, na koliko su namešteni. Recimo, MSI ima bezveznu foru gde ti BIOS ponudi šatro 3 vrste hlađenja i taj setting se ustvari odnosi na power limit koji će ploča da namesti po defaultu. Inteli ionako ne gube skoro ništa u igrama smanjivanjem power limita (programi su druga priča i tu je šaroliko).
Za igre ti je dovoljan i 14500/13600K, nećeš dobiti mnogo (ili išta) sa 13700K, pogotovo ako nije 1080p...

Verujem da je za igre 13700K overkill, ali kad se vec ukazala prilika da se isti kupi po ceni novog 13600K, reko' why not? Jedino sto me malo odvraca od kupovine je to da li bi ga u igrama kuler koji adekvatno hladio i da li bi pomenuto napajanje od 650W bilo dovoljno? Uzgred, imam i sedam Arctic P12 PWM PST A-RGB ventilatora u kucistu. Editovao sam prethodni post i naveo koje maticne razmatram za kupovinu, da li su iste dobar izbor za ovaj procesor. OC procesora me ne interesuje, a i na stock vrednostima ga nije lako hendlovati, samo undervolt i/ili power limit ukoliko su potrebni. A rezolucija jeste 1080p, barem dok se ne ustedi kinta i za OLED TV. :giggle:

Kao što rekoh, u igrama stvarno ne vuče mnogo, samo proveri default napon i power limit na ploči, da ne guraju previše.
Te ploče su ok, Riptide ima jači VRM, pa bih radije njega. Mada, undervolt je problematičan na B pločama...

Kao što rekoh, u igrama stvarno ne vuče mnogo, samo proveri default napon i power limit na ploči, da ne guraju previše.
Te ploče su ok, Riptide ima jači VRM, pa bih radije njega. Mada, undervolt je problematičan na B pločama...
Ok, ako je undervolt problematican na B chipset-u i ako se javlja taj stretching problem kao sto @panther_ kaze, onda na B plocama moze da se uradi samo power limit (ako je potrebno), jel tako?
moras z690/z790 ako hoces undervolt, na b plocama se gube performanse uz uv, onaj cuveni clock stretching problem se tada javlja
Bas je slab izbor i kod nas, a i kod Madjara mATX Z690/790 ploca. Kod nas sam nasao Z690M PG Riptide za 160€, ali koliko vidim po specifikaciji podrzava RAM do 6000MHz, a uzeo bih taj 2x16GB Corsair kit (7000 CL34) iz istog oglasa gde je i 13700K procesor.
Da Chieftronic Powerplay koji imas od 650W je sasvim dovoljan za 4070 Super i 13700K, nece cak biti ni glasnije u igrama

ID-Cooling SE-226-XT bi trebalo da bude, ok, nisam 100%, al probaj prvo sa njim, trebalo bi da u igrama bude sasvim dovoljan
Jel bi pomenuto napajanje moglo da izgura i tih sedam A-RGB ventova? Isti su povezani na ID-Cooling HA-02 fan hub.
Sto se kulera tice, vidim da taj procesor u sintetici baca sve air cooler-e na kolena, a izazov je i za mnoge AIO-e da ga ohlade.

Poslednja izmena:
Ploča podržava 7200 memoriju...pretpostavljam da će taj Corsair biti ok.
Ako bi već pazario kod mađara, Pogledaj koliko su im ASRock Z790 PG Lightning (ATX) i Gigabyte Z790 UD, jeftinije Z790 ploče...ili mora baš mATX?

U svim testovima koje sam video, čak i 13900K nije prelazio 140W u igrama, kretalo se od 60-70 do 140W, zavisno od igre...to će taj kuler da ohladi bez većih problema.
Power limit je dobar način da se smanji temperatura jer je u igrama gubitak performansi minimalan ili nepostojeći, zavisi koliko se smanji. Recimo, možeš da smanjiš default PL na 150W bez značajnijeg ili ikakvog gubitka performansi u igrama...za rad u programima se gubitak već oseti ali tu je dosta toga u igri.

Poslednja izmena:
Ploča podržava 7200 memoriju...pretpostavljam da će taj Corsair biti ok.
Ako bi već pazario kod mađara, Pogledaj koliko su im ASRock Z790 PG Lightning (ATX) i Gigabyte Z790 UD, jeftinije Z790 ploče...ili mora baš mATX?
Na koju plocu od ovih navedenih mislis? Ove sa B chipset-om? Ta Z690M Riptide ne podrzava ram iznad 6000MHz (barem specs tako kaze).
Mora mATX zbog kucista koje sam nedavno kupio, tako da zamena istog nije opcija.

Zato je dobro sto neces raditi sintetiku, nego samo igre pikati xD

Da bez problema, imas lufta itekako
Mozda bih kasnije u nekom momentu uzeo jace napajanje, ali sad finansijski nisam u mogucnosti i njega da menjam. Super ukoliko je ovo koje imam dovoljno za komp sa 13700K i 4070 Super grafom. Nadam se da ce i SE-226-XT zavrsiti posao kad je hladjenje u pitanju barem kad su igre u pitanju.

Na koju plocu od ovih navedenih mislis? Ove sa B chipset-om? Ta Z690M Riptide ne podrzava ram iznad 6000MHz (barem specs tako kaze).
Mora mATX zbog kucista koje sam nedavno kupio, tako da zamena istog nije opcija.
Izvini, gledao sam B760M Riptide...B660/Z690 slabije podržavaju veće RAM frekvencije od B760/Z790, da.

@outlaw

Kako te služi?

Poslednja izmena:
Da sumiram, B760M ASRock PG Riptide, 13700K, Corsair Vengeance 2x16GB 7000 CL34, 4070 Super, 650W PSU i CPU kuler iz “my gear” za gaming je doable combo?

Druga varijanta je: Z690M PG Riptide ploča samo sa 6000 CL32 memorijom.

Da li je bolje da idem na ASRock Z690M Riptide i Kingston Fury 2x16GB 6000 CL32 ili B760M Riptide i pomenuta Corsair Vengeance 2x16GB 7000 CL34 memorija?

Možda je Z690M Riptide bolja varijanta. Imaš BIOS flashback taster pa ne bi trebalo da bude problema s apdejtovanjem BIOSa za 13700. VRM je malo bolji na B760 verziji ali poslužiće i ovo, u igrama ne vuče mnogo struje. Z690 ima više USB 3 portova i +1 fan konektor...i trebalo bi da ti omogući undervolt bez kerefeka, ako zatreba.
6000 CL32 je solidna brzina za RAM (plus kod nas imaš 10 godina garancije), ne verujem da bi 7000 napravilo značajniju razliku...

13700K i Corsair Vengeance 2x16GB 7000MHz CL34 su kupljeni, samo jos da resim koju maticnu da uzmem? Kao sto rekoh, treba mi iskljucivo mATX ploca, a Z ploca u tom formatu za DDR5 memoriju na nasem, a i na madjarskom trzistu gotovo i da nema.
Tacnije, ima samo dve ploce: Z690M ASRock PG Riptide, koja otpada jer ne podrzava RAM brzi od 6000MHz i druga Asus Prime Z790M-Plus. Sta mislite o ovoj Asus ploci? Deluje mi skroz korektno, Z790 chipset, 10(50A)+1(60A)+1 VRM, podrzava RAM do 7200MHz, ima tri M.2 PCIe 4.0 slota, A-RGB header-e, nema 2.5Gb ethernet vec "samo" 1Gb, ali mogu da zivim sa tim. :giggle:
Druga opcija je neka od B760M ploca, kao npr.: ASRock PG Riptide, ASRock Steel Legend WiFi, Gigabyte Gaming X AX i Asus TUF Gaming Plus.

Any thoughts?

pa ili ova asrock ako ti treba wifi ili asus tuf :)

asus prime ako bas treba 3 nvme diska

Najveća i najbitnija razlika između Prime-a i ostalih navedenih ploča je u chipset-u. Z790, a ostale su B760. Posto sam kupio i7-13700K Z chipset bi trebalo da je bolji izbor jer koliko sam obavešten ovde, a i na netu, bolja je opcija za undervolt (ukoliko je isti potreban). Prime ima slot za WiFi modul tako da i na njemu mogu da imam isti kao i Bluetooth.
Jel dovoljan VRM za 13700K na ovom Prime-u?

Nazad
Vrh Dno