Šta je novo?

Hardver Ryzen 5/7/9 ili promena platforme

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

nanoRobot

Zapažen
Učlanjen(a)
02.06.2024
Poena
20
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav,

Bicu sto koncizniji.

Konfiguracija je bazirana na AMD platformi, a cine je: Sapphire Pulse RX 6600 Gaming, Ryzen 3 4100, MSI A520-A Pro i Patriot Viper 1x16 3200Mhz.

Tokom gaminga i/ili video editinga, dolazi do znacajnog laga. Procesor je (verovatno) primarni problem, a nakon njega i RAM memorija koja se ne nalazi u dual channel modu, a mozda je i nema dovoljno. Stoga sam odlucio da zamenim procesor i kasnije (po potrebi) dodam jos 16GB RAM-a.

Napominjem da 90% gaminga odlazi na CS2, dok za editovanje sluze Filmora i Movavi.
Racunar u CS2, nije u stanju da ostvari vise od 70 FPS, iako sam siguran da graficki cip jeste sposoban za znatno vise. Editovanje je usled lagovanja i povremenih kocenja, podrazumevano lose.

Da li odabrati Ryzen 5 5600x, Ryzen 7 5700x (koji mi deluje odlicnim izborom) ili Ryzen 9 5900x?
Oklevam po pitanju 5900x, iako je medju navedenim neprikosnoven za video editovanje. Nesto veca je razlika u ceni.

Govoreci o promeni platforme, ne deluje mi kao najlogicnije resenje.

Svaki savet je dobrodosao.

5700X i jos jedan ram stick ti je nesto optimalno za ispod 200e (gledam cene na KP)... ako mozes da se otvoris za 5900X, idi na njega, progledaces sto se tice video editinga.

Mozes i obican 5600 ili 5700, to X nista spec, ako je velika razlika u ceni da bacas pare. jos 16gb je musta have i progledaces u svakom smislu.

Hteo da predlozim Ryzen 9 3900 ili cak Ryzen 9 3950X, ali vidim da su skuplji od Ryzen 9 5900, tako da nemaju nikakvog smisla. Svakako mislim da bi valjalo doplatiti za vise jezgara, a vise RAM-a nikako ne bi bilo na odmet.

Koliko Hz monitor imas pa ti je 70FPS malo u CS2?

4+2 напонска на MSI A520-A Pro ни у лудилу делиријум тременса не може да издржи потрошњу Ryzen 9 3900 , 3950X и 5900х.
предлог је добар, ако рецимо жели да изазове пожар на радном месту.

за АМ4 на слабијој плочи, постоје само 2,
и словима ДВА смислена апгрејда

Ryzen 5 5600 , буџет решење (мало троши, 32мб л3 кеша, исте гејминг перформансе као 5700х)
и
Ryzen 7 5700x3d , 180e улитмативни АМ4 апгрејд (90 вати пик потрoшња, compute перформансе једнаке R5 7600 , вансеријске гејминг перформансе)
1741622114097.png

Које кућиште имаш? Можда ти се прегрева, ако немаш добар проток ваздуха.

@Xith, @filni, @Solesoslav, @lepi kokan, @Nikbos, zaista vam hvala na odgovorima.

Bice kupljeni Ryzen 7 5700x3d i 16gb RAM-a.
Potpuno sam smetnuo s uma KP. U domacim prodavnicama, 5700x3d kosta (najmanje) 31. hiljadu dinara.

Apropo monitora i kucista; monitor ima 144hz, a kuciste je Thermaltake H330 sa dovoljno dobrim protokom vazduha. Kada ima vise igraca (a tako je u 95% slucajeva), sestra se zali na pojacan lag, dok uz smoke bude jos gore. Ja ne igram vise CS2, samo uredjujem njen YT kanal.

Hvala jos jednom svima na konstruktivnim odgovorima.

@Xith, @filni, @Solesoslav, @lepi kokan, @Nikbos, zaista vam hvala na odgovorima.

Bice kupljeni Ryzen 7 5700x3d i 16gb RAM-a.
Potpuno sam smetnuo s uma KP. U domacim prodavnicama, 5700x3d kosta (najmanje) 31. hiljadu dinara.

Apropo monitora i kucista; monitor ima 144hz, a kuciste je Thermaltake H330 sa dovoljno dobrim protokom vazduha. Kada ima vise igraca (a tako je u 95% slucajeva), sestra se zali na pojacan lag, dok uz smoke bude jos gore. Ja ne igram vise CS2, samo uredjujem njen YT kanal.

Hvala jos jednom svima na konstruktivnim odgovorima.
Skroz sam prevideo ovo sto je @lepi kokan spomenuo da ta maticna nije za 12-jezgrane procesore.
Kavo hladjenje za procesor imate? Takodje, mozda bi mogli da kupite tanak ventilator i da ugradite tako da gura vazduh preko zadnje strane maticne, tamo gde je procesor. Verovatno nije preko potrebno, ali ne moze da skodi.

Da se nadovezem na temu da ne otvaram novu, u dilemi sam da li da uzmem ryzen 5600x ili 3600 pa da novac iskoristim za vise rama ili eventualno bolju graficku.
Trenutne specifikacije su mi:
Ryzen 5 3400g
16Gb HyperX 3200mhz
RX 580 8gb
i bequiet straightpower 500w

Sve 3 navedene stvari bi mogao da promenis, ali prvo graficku pa tek onda procesor i na kraju RAM(mozes samo da dodas jos jedan stapic, ne moras da menjas).

Imamo Thermalright Burst Assassin 120 ARGB. Povoljan je i veoma efikasan. Bice dovoljan za 5700x3d.

Ukoliko pak bude bilo problema sa temperaturama, uzecu pomenuti predlog u obzir. Hvala ti.

Malopre su poruceni RAM memorija i procesor. Takodje, veoma brzo sam uspeo da prodam R3 4100.

Po drugi put, hvala svima.

Надам се да имаш пристојно напајање

@ Gаts Berzerker
одговор који сам дао изнад се односи на све појединачне случајеве АМ4 надоградње
5600 или 5700x3d у зависности од финансија.

Sve 3 navedene stvari bi mogao da promenis, ali prvo graficku pa tek onda procesor i na kraju RAM(mozes samo da dodas jos jedan stapic, ne moras da menjas).
Toga sam vec svestan, planiram da pripremim pc za 1440p. Neka preporuka za gpu koji bi podrzao 60fps na 1440p? A imam 2x8gb tako da su mi oba slota zauzeta vec, moracu da menjam :) Zaboravio sam da kazem da bi polovnu uzeo.

Toga sam vec svestan, planiram da pripremim pc za 1440p. Neka preporuka za gpu koji bi podrzao 60fps na 1440p? A imam 2x8gb tako da su mi oba slota zauzeta vec, moracu da menjam :) Zaboravio sam da kazem da bi polovnu uzeo.
Ja bih isao na Radeon RX 6800/RX 6800 XT/RX 6900 XT/RX 6950 XT.
Mozes da razmotris od AMD-a i Radeon RX 7700 XT i RX 7800 XT, dok od nVidia mozda RTX 3080 Ti i RTX 4070.
Dodacu kao najbolju budget varijantu RX 6700 XT, ali mislim da bi ipak trebalo ici na skuplje kartice za tu rez i dajem prednost onima sa 16GB VRAM.

Uff to mi je malo van budzeta. Ja sam gledao RX 5700 i RX 6600, Nvidiu bih preskocio jer je obicno skuplja a rt mi nije bitan a u ovom budzetu mislim da ne bi trebao ni da obracam paznju na to.

Надам се да имаш пристојно напајањe

Prosle godine sam kupio Asus ROG Strix Gold 550w. Bilo je na akciji i sa pet godina garancije. Mislim da je tada bilo jedna od boljih kupovina.
Hvala.

Prodavac sa KP-a je otkazao porudzbinu, iako me je uveravao da ce procesor biti isporucen u dogovorenom roku. Odmah sam porucio kod drugog, a ceka se do narednog ponedeljka. RAM memorija bi trebalo da stigne sutra.

I drugi KP prodavac mi je otkazao porudzbinu. Verovatno usled nemogucnosti da isporuci proizvod po dogovorenoj ceni. Malopre mi je treci odgovorio da procesor kosta 228. a cetvrti 230. evra, sto je vise u odnosu na domace prodavnice u kojima sam, u medjuvremenu, uspeo da pronadjem ovaj model za 24. hiljade (tray verzija).

Prelistavao sam i Aruke*eso, ali nisam pronasao povoljnije.

Vrh Dno