Šta je novo?

Hardver RX 9070 ili RX 9070 XT?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

DexterMorgan

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2021
Poena
325
Model koji gledam je Sapphire Nitro+, ili XFX Mercury mada mi je nekako bolji izbor Nitro+.

Trenutna cena RX9070 je oko 80.000, a RX9070XT je oko 96.000, mene zanima da li je isplativno dodati jos tih 16.000 za XT model za 1440p gamming?

Poucen rezultatima Hardware Unboxed kanala na YT, uzeo bih samo jednu od ova dva modela jer mislim da su najbolji, a cene se ne razlikuju znacajno (svega par hiljada je razlika).

Ako imaš ok psu za XT onda je uzmi, da ne razmišljaš posle šta bi bilo kad bi bilo. Meni XT radi odlično na 4k, tebi na 1440p ima da šuri

Za 2K gejming uvek uzimaj sa više CUDA procesa, naravno kod AMD se to zove drugačije... Uz to da ti budu ostale karakteristike zadovoljene. Ja sam se dovumio između 4070S i 5070 koje su skoro pa iste, 4070S jača za 6%, ali je presudilo tih 1000 CUDA više kod nje što mi svakako znači u 2K i većim rezolucijama. Hoću reći, rasterećenija će biti sigurno.

Pa nema kerefeka sa konektorima, imam na PSU vec konektor i kabl za novi (msi mag a850gl) tako da jedan kabl u graficku i to je. Nisam cuo da je iko imao problema (osim kad koristi razdelnik na 3) sa konektorom na ovoj grafickoj karti kao sto je to imala nvidia.

A pulse se nije nesto specijalno pokazao na testovima tako da njega ne bih.

Nemaju svi novi konektor and za adapter ti trebaju 3 8-pinca što opet ograničava stvari...
Pulse je kompaktniji i izuzetno tih. Zvrčka je u tome što je Sapphire dosta usporio fanove pa su temperature za nijansu jače ali kad namestiš svoju krivu i ubrzaš ih malo, temperature su na nivou jačih modela a karta je i dalje tiha. I manja, i jeftinija i vuče manje struje i trebaju ti samo 2 8-pinca...
Koliko sam video, ljudi su izuzetno zadovoljni sa njom.
TL;DR Stock fan kriva favorizuje tišinu na uštrb temperatura, ignoriši je i podesi sam ventove.

Po ovome je čak za nijansu hladnija i tiša od Nitra i bolja i od XFX Mercury koji je veći, skuplji i bučniji, heh: https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9070-xt-pulse/39.html
Ne sviđa mi se ni poleđina kod Nitro+. Da bi sakrio taj kabl, treba da ga provučeš iza otvora kroz koji će karta da izbacuje vruć vazduh pa da ga pokriješ još jednim backplateom koji će da napravi džep vrućeg vazduha između sebe i prvog backplatea. Uopšte mi se ne dopada kako su to odradili, da ne pominjemo ismevanje NVidije zbog konektora da bi ga AMD partneri onda stavili na par high end modela...
Samo su bespotrebno zakomplikovali stvari da bi bili fensi...

Nemaju svi novi konektor and za adapter ti trebaju 3 8-pinca što opet ograničava stvari...
Pulse je kompaktniji i izuzetno tih. Zvrčka je u tome što je Sapphire dosta usporio fanove pa su temperature za nijansu jače ali kad namestiš svoju krivu i ubrzaš ih malo, temperature su na nivou jačih modela a karta je i dalje tiha. I manja, i jeftinija i vuče manje struje i trebaju ti samo 2 8-pinca...
Koliko sam video, ljudi su izuzetno zadovoljni sa njom.
TL;DR Stock fan kriva favorizuje tišinu na uštrb temperatura, ignoriši je i podesi sam ventove.

Po ovome je čak za nijansu hladnija i tiša od Nitra i bolja i od XFX Mercury koji je veći, skuplji i bučniji, heh: https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9070-xt-pulse/39.html
Ne sviđa mi se ni poleđina kod Nitro+. Da bi sakrio taj kabl, treba da ga provučeš iza otvora kroz koji će karta da izbacuje vruć vazduh pa da ga pokriješ još jednim backplateom koji će da napravi džep vrućeg vazduha između sebe i prvog backplatea. Uopšte mi se ne dopada kako su to odradili, da ne pominjemo ismevanje NVidije zbog konektora da bi ga AMD partneri onda stavili na par high end modela...
Samo su bespotrebno zakomplikovali stvari da bi bili fensi...
Ova priča o dva backlpatea možda u teoriji deluje logično, ali u praksi nema razlike u temperaturama sa onim dodatnim ukrasnim i bez njega.
Ne teoretišem, pričam iz prve ruke.
20250718_204450.jpg
Doduše, kod mene je običan RX 9070, ali kuler je isti i na RX 9070 XT Nitro+.

Za 2K gejming uvek uzimaj sa više CUDA procesa, naravno kod AMD se to zove drugačije... Uz to da ti budu ostale karakteristike zadovoljene. Ja sam se dovumio između 4070S i 5070 koje su skoro pa iste, 4070S jača za 6%, ali je presudilo tih 1000 CUDA više kod nje što mi svakako znači u 2K i većim rezolucijama. Hoću reći, rasterećenija će biti sigurno.
Pokušavam da razumem ovo i dalje; zarad 6% boljih performansi si se odrekao dlss 4 i novog FG čijim bi paljenjem imao gotovo 100% jače performanse?!

4xxx isto ima dlss 4 a MFG je waste of technology

Kako si zadovoljan sa 9070? Iskreno sve vise naginjem ka njoj, ne isplati se 140e vise za XT jer je razlika u performansama 5-10%.
ja bih za tih 140eur razlike uzeo 2TB ssd :)

Kako si zadovoljan sa 9070? Iskreno sve vise naginjem ka njoj, ne isplati se 140e vise za XT jer je razlika u performansama 5-10%.
Prezadovoljan, 9070 nije zategnut do maksimuma da bi se izvukao svaki promil performansi, a kuler je isti kao na 9070XT koja troši sto vati više, tako da je u realnom radu praktično nečujna, a hladna. Po MSRP cenama se 9070 ne bi isplatio nikako, ali po ovim realnim je druga priča, 9070XT po mom mišljenju ne vredi tu razliku u ceni.

Vec imam 2tb...

Skoro sastavio nov build samo grafika stara ostala (imas u moja oprema ceo bild) pa sam uzeo i nov 2tb kc3000.

Mislim da ce i biti na kraju obicna 9070, da je razlika 50e kako bi trebala biti ne bi ni gledao non xt verziju, ali mislim da je razlika u ceni velika a ne dobijam znacajno puno.

Dao bih najmanje +20% a dobio oko 10% performansi, sto se ne isplati.

Na oglasima kod madjara se takodje ne isplati, cena 9070 je 80.000 a cena kod njih svega 20-30e manja, nesto su bas digli cene u zadnje vreme...

@Proday sve sam ja to predvideo i analizirao, ali mi to nije toliko bitno. Igre moraju da podržavaju to, a stara grafika 1070TI MSI je sve gurala i bez toga, tako da ova može da je pojede za doručak. Slažem se sa tim, ali mi te stvari nisu bitne, jer svakako uvek idem na high detalje i to je to. Ako mi veruješ, još nisam ni isprobao u nekoj igri to... Prvenstveno sam je menjao zato što ova podržava veći hz od 144 i rasterećenije radi u 2K. Ovo ostalo veštački, to jest software-ski guranje fps mi se nikako ne sviđa. Znam prijatelja koji je uzeo 4070TI Super i nije hteo 50xx seriju, a još radi strimovanje. Veruj mi, nije pogrešio. :D

ne znam, meni nema :)

Hardver-RX-9070-ili-RX-9070-XT-Benchmark-Forum-07-20-2025_12_35_AM.png

Sta znam, maticna kao maticna. Pre nje sam imao b450 tomahawk max, pa sam nastavio jer generalno vaze sa safe bet, mada lepo izgleda uzivo. Nisam imao nikakvih problema do sada.

Vrh Dno