Šta je novo?

Ruter za NordVPN

sretenije

Cenjen
Učlanjen(a)
15.03.2012
Poena
155
Zeleo bih da kupim ruter na kome cu moci da imam VPN (vec koristim NordVPN za telefon i PC). Da li neko zna da li je ovaj ruter dovoljno dobar: ASUS RT-AC51U?
Nisam toliko dobar sa mreznom opremom, a procitao sam da da NordVPN vise ne podrzava PPTP i L2TP.
Da li je moguce na gore navedeni ruter podesiti NordVPN kao sto je navedeno u upustvu:

Da li mozda postoji neki drugi ruter u slicaju da ovaj nije zadovoljavajuci?
Da li se nakon podesavanja rutera da koristi VPN svi uredjaju nakaceni na njega (tu pre svega mislim na Samsung TV) ponasaju na isti nacin kao kada je telefn nakacen na neki server? Ovo pitam iz razloga sto ovo podesavam prevashodno da bih mogao na TV-u da gledam sadrzaj koji je blokiran zbog ISP koji imam.

Zeleo bih da kupim ruter na kome cu moci da imam VPN (vec koristim NordVPN za telefon i PC). Da li neko zna da li je ovaj ruter dovoljno dobar: ASUS RT-AC51U?
Da li je dobar ili ne, zavisi od tvoje brzine interneta i kolike brzine su ti potrebne preko OpenVPN klijenta.
Nisam toliko dobar sa mreznom opremom, a procitao sam da da NordVPN vise ne podrzava PPTP i L2TP.
NordVPN podržava samo OpenVPN i WireGuard (NordLynx)
Da li je moguce na gore navedeni ruter podesiti NordVPN kao sto je navedeno u upustvu:
Da. Svi Asus routeri, počev od najjeftinijeg pa do najskupljeg, imaju manje više isti firmware i isti način podešavanja.
Da li mozda postoji neki drugi ruter u slicaju da ovaj nije zadovoljavajuci?
Postoje, ali u tom cenovnom rangu su svi isti.
Da li se nakon podesavanja rutera da koristi VPN svi uredjaju nakaceni na njega (tu pre svega mislim na Samsung TV) ponasaju na isti nacin kao kada je telefn nakacen na neki server?
Da. Po defaultu, čim se router nakači na NordVPN, svi uređaji koji se kače na taj router žično ili bežično idu preko VPN-a. Asus router takođe ima mogućnost selektivnog routiranja, odnostni split tunneling-a gde možeš da odabereš koji će uređaj ići preko VPN-a koji ne.
Ovo pitam iz razloga sto ovo podesavam prevashodno da bih mogao na TV-u da gledam sadrzaj koji je blokiran zbog ISP koji imam.
Ako ćeš VPN koristiti samo za zbog toga, onda je ASUS RT-AC51U ok rešenje. Ili bilo koji drugi router u toj klasi koji ima mogućnost da radi kao OpenVPN klijent.

Da li je dobar ili ne, zavisi od tvoje brzine interneta i kolike brzine su ti potrebne preko OpenVPN klijenta.

NordVPN podržava samo OpenVPN i WireGuard (NordLynx)

Da. Svi Asus routeri, počev od najjeftinijeg pa do najskupljeg, imaju manje više isti firmware i isti način podešavanja.

Postoje, ali u tom cenovnom rangu su svi isti.

Da. Po defaultu, čim se router nakači na NordVPN, svi uređaji koji se kače na taj router žično ili bežično idu preko VPN-a. Asus router takođe ima mogućnost selektivnog routiranja, odnostni split tunneling-a gde možeš da odabereš koji će uređaj ići preko VPN-a koji ne.

Ako ćeš VPN koristiti samo za zbog toga, onda je ASUS RT-AC51U ok rešenje. Ili bilo koji drugi router u toj klasi koji ima mogućnost da radi kao OpenVPN klijent.
Hvala puno na detaljnom odgovoru! :)

Proverio sam sa NordVPN podrskom za svaki slucaj i rekli su mi da ASUS RT-AC51U vise nije podrzan jer koristi OpenVPN verziju ispod 2.4. Predlozili su mi neke skuplje, ali ne garantuju da ce i oni prstati da rade u nekom trenutku, tako da sam ipak odustao od toga.

Proverio sam sa NordVPN podrskom za svaki slucaj i rekli su mi da ASUS RT-AC51U vise nije podrzan jer koristi OpenVPN verziju ispod 2.4. Predlozili su mi neke skuplje, ali ne garantuju da ce i oni prstati da rade u nekom trenutku, tako da sam ipak odustao od toga.
Asus RT-AC51U je podržan od strane OpenWRT projekta. A to znači da će uvek imati poslednju verziju OpenVPN i WireGuard klijenta. Tako da za te pare, RT-AC51U je i dalje odlična kupovina koja će bez problema raditi sa NordVPN-om, a kroz OpenWRT će uvek imati svež software i redovan update.

Asus RT-AC51U je podržan od strane OpenWRT projekta. A to znači da će uvek imati poslednju verziju OpenVPN i WireGuard klijenta. Tako da za te pare, RT-AC51U je i dalje odlična kupovina koja će bez problema raditi sa NordVPN-om, a kroz OpenWRT će uvek imati svež software i redovan update.
Hvala na informaciji, ne kapiram onda zašto su mi dali pogrešnu informaciju iz njihove podrske. Verovatno da bi me naterali da kupim neki od njihovih skupih rutera. Da li se onda na ruteru ta verzija automatski ažurira ili je potrebno ručno to raditi?

Open wrt i marlin (asus wrt mod) nisu zvanični firmware za te rutere i kao takvi nisu podržani od strane asusa. Oni su ti odgovorili za svoj softver, a ti ćeš moći da budžiš bilo šta.

Hvala na informaciji, ne kapiram onda zašto su mi dali pogrešnu informaciju iz njihove podrske. Verovatno da bi me naterali da kupim neki od njihovih skupih rutera. Da li se onda na ruteru ta verzija automatski ažurira ili je potrebno ručno to raditi?
Kao što reče Twisted, OpenWRT nije zvanični Asus firmware, već 3rd party open source firmware kojeg održava i nadograđuje open source zajednica. Takav firmware omogućava starim routerima drugi život i implementaciju funkcija koje originalni Asus firmware nema. U tvom slučaju, to je najnoviji OpenVPN klijent i mogućnost korišćenja WireGuard VPN protokola.
Open wrt i marlin (asus wrt mod) nisu zvanični firmware za te rutere i kao takvi nisu podržani od strane asusa. Oni su ti odgovorili za svoj softver, a ti ćeš moći da budžiš bilo šta.
Tačno tako. Samo jedna ispravka, AC51U ne podržava Merlin firmware.

Poslednja izmena:
Hvala vam puno na odogovorima. Da li negde mogu da vidim uputstvo kako da instaliram Open wrt na AC51U i da mu podesim VPN?
I da li je potrebno rucno raditi svaki update?

Hvala vam puno na odogovorima. Da li negde mogu da vidim uputstvo kako da instaliram Open wrt na AC51U
Kako se instalira OpenWRT na AC51U sam ti ostavio u postu gore. Kompletno uputstvo je na OpenWRT sajtu koje se nalazi ovde.

i da mu podesim VPN?
Imaš zavnično OpenWRT uputsvo na NordVPN sajtu koje se nalazi ovde. A imaš i gomilu youtube snimaka koji te mogu voditi kroz ceo proces. Kao ovaj video dole:

I da li je potrebno rucno raditi svaki update?
Može ručno a može i automatski. OpenWRT zahteva malo učenja, ali se isplati ako ne želiš da bacaš pare za skuplji router. Odgledaj priložene snimke i pročitaj uputstva i sam proceni da li je ovo nešto što ti možeš da ispratiš ili ne. U slučaju da je sve ovo suviše komplikovano, moraćeš da odrešiš kesu za skuplji router koji sve ovo ima pojednostavljeno, ali sa daleko manje mogućnosti. Na tebi je odluka.

Kako se instalira OpenWRT na AC51U sam ti ostavio u postu gore. Kompletno uputstvo je na OpenWRT sajtu koje se nalazi ovde.

Imaš zavnično OpenWRT uputsvo na NordVPN sajtu koje se nalazi ovde. A imaš i gomilu youtube snimaka koji te mogu voditi kroz ceo proces. Kao ovaj video dole:

Može ručno a može i automatski. OpenWRT zahteva malo učenja, ali se isplati ako ne želiš da bacaš pare za skuplji router. Odgledaj priložene snimke i pročitaj uputstva i sam proceni da li je ovo nešto što ti možeš da ispratiš ili ne. U slučaju da je sve ovo suviše komplikovano, moraćeš da odrešiš kesu za skuplji router koji sve ovo ima pojednostavljeno, ali sa daleko manje mogućnosti. Na tebi je odluka.

Hvala još jednom na detaljnom odgovoru!

Da ne otvaram novu temu ...Dal ruter ASUS RT-N12E ima mogućnost za open VPN ?Mislim da fabrički nema ,nego jel podržan openwrt projektom ,i možda posle update novog firmware-a ..? Pitam za ovaj model jer je najjeftiniji od asusa ,a meni treba samo za TV ,zbog eona.Znaci nebitno sto nema gigabitnu wan,lan mrežu ili neki brzi wifi ...

Da ne otvaram novu temu ...Dal ruter ASUS RT-N12E ima mogućnost za open VPN ?
Ne.
Mislim da fabrički nema ,nego jel podržan openwrt projektom ,i možda posle update novog firmware-a ..? Pitam za ovaj model jer je najjeftiniji od asusa ,a meni treba samo za TV ,zbog eona.Znaci nebitno sto nema gigabitnu wan,lan mrežu ili neki brzi wifi ..
Custom firmware može samo na RT-N12E B1 verziji. Na običnom RT-N12E ne može ništa.

Bolje tako, jer je RT-N12E preslab.

Možda znas ,surfshark VPN funkcioniše preko njega ?

Da.

Trenutno kuci imam neki cudy x6 ruter ,eon radi ..Citam gore da asusovi ruteri imaju mogucnost odredjivanja koja aplik ce koristiti vpn a koja ne ,kao na androidu ,sto je dobra stvar ,s obzirom da mi sad ne radi disney i hbo max :) . Jel ti ruteri imaju mogucnost i da odvojimo lan od wll .tj.da npr stavimo da samo preko lana sta je povezano ima vpn ,a wll nema ..? Ovo mi je bitno prije svega zbog manje brzine kad ide preko vpn(wireguard ) ..

Inace preporuka za gore pomenuti ruter cudy x6,za te pare dosta opcija ,i dosta dobro radi ..

Jel ti ruteri imaju mogucnost i da odvojimo lan od wll .tj.da npr stavimo da samo preko lana sta je povezano ima vpn ,a wll nema ..? Ovo mi je bitno prije svega zbog manje brzine kad ide preko vpn(wireguard ) ..
Da, sa Merlin firmwareom. Sa fabričkim firmwareom samo Asus routeri koji imaju VPN director.

Jel ima tog direktora pomenuti asus model ax53u :) ?

Ne znam. Videćeš kad budeš kupio.

Uzeo rt-ax53u ,ne vidim u podešavanjima VPN director (ako baš tako treba da piše ) . ..Merlin nije podržan za ovaj model ..Nema neki drugi nacin ? Rade eon kanali preko surfshark kad ubacim ,al je brzina tad oko 20 ,skoro neupotrebljiv ruter za druge stvari ..

Jesi uradio update na poslednji firmware ? Ako jesi, slikaj mi VPN sekciju da vidim šta sve ima ponuđeno.

Jesam .

Prilozi

• Screenshot_2023-08-30-02-46-28-33_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-08-30-02-46-28-33_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    51.9 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2023-08-30-02-46-40-56_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-08-30-02-46-40-56_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    67 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2023-08-30-02-46-54-31_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-08-30-02-46-54-31_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    62.2 KB · Pregleda: 28
Nema. To ti je to za te pare.

Izgleda .Inace ako se jos neko dvoumio za rt-ax53u ,bolje neko uzme neki jaci asus ,ili neku drugu marku u istom cenovnom rangu,cak i jeftinije.Ovaj daje manje brzine od onog supernova rutera ,isto mesto ,udaljenost ,sve ..Pre bih preporucio cudy x6 koji sam bio probao ,jer ima wireguard a daje i bolje brzine (on mi je davao bolje brzine supernova rutera,naravno wifi) ..

U tom cenovnom rangu su svi routeri isti. Nebitan je proizvođač. Jedina razlika je u tome što neki imaju jači signal, neki imaju bolji software, neki imaju više mogućnosti, neki imaju bolji kvalitet izrade, duže traju....itd. Poenta je da ni jedan nema to sve za te pare. Uvek negde praviš kompromis. Takođe treba imati na umu da jačina signala nije merilo koliko je neki uređaj dobar. Većina uređaja ima izuzetno jak signal čija je jačina drastično smanjena (ograničena) softverskim putem zbog zakona u regionima u kojima se prodaju.

Na primer. Ubiquiti UAP-AC-M-PRO za EU tržište ima max 18dBm jačinu signala. Ako se region u kontroleru promeni sa EU na Canada, taj signal sa 18dBm skače na 23dBm jer Canada ne podleže zakonima EU.

Ko hoće stabilan i kvalitetan signal, velike brzine i mogućnosti, mora da odreši kesu. Koliko para, toliko muzike. Uvek bilo i biće.

Nazad
Vrh Dno