- Učlanjen(a)
- 23.08.2002
- Poena
- 725
Moja oprema
- Pristup internetu
- Optički internet
Trebaju mi NAJEKONOMIČNIJE ili BILO KAKAVE KORISNE ideje ili rešenja za sledeći problem :
Potrebno je obezbediti na jednom zeznutom mestu:
- najmanje 1 analogni ili dig. telefonski priključak,
- najmanje 1 data kanal (50- 150Kbps) ,
- pristup Netu- opciono , neće škoditi ali nije prioritet.
Na toj lokaciji koja se stvarno nalazi u zabiti, da ne kažem "divljini" situacija je:
- udolina oivičena šumom,
- najbliže naselje je na 10-15km, nema optičke vidljivosti sa lokacijom, i u tom najbližem naselju mogu da ostvarim bilo koji priključak iz asortimana Telekoma Srbije,
- nema bližih naselja, niti prohodnijih puteva do neke bliže komunikacije bilo koje vrste,
- nema GSM signala,
- nema CDMA signala,
- Telekom Srbije ne nudi ništa osim samo finansiranja žičanog puta do sela, i samoodricanjem infrastrukture u njihovu korist - odbijeno,
- ima električnu mrežu ED srbijice, 220V i 10kV,
- zaštićeno od svih nepogoda (gromovi, munje, meteo padavine),
- zabranjena je upotrreba satelitskih komunikacija u ovoj primeni.
Jedna od mojih ideja je "nekako" preko el.mreže, onim instalacijama za kucne LAN-ove. Ali kako preskočiti dva razdvojna trafoa ( to može da se izbegne, može teško ali sigurno može) Koliki im je domet - vaša iskustva??
Dolaze u obzir i svi vidovi radio primopredajnika (dozvole nisu problem) za sve opsege, ali ne znam šta da tražim ?
Molim za vaše ideje i savete !
Potrebno je obezbediti na jednom zeznutom mestu:
- najmanje 1 analogni ili dig. telefonski priključak,
- najmanje 1 data kanal (50- 150Kbps) ,
- pristup Netu- opciono , neće škoditi ali nije prioritet.
Na toj lokaciji koja se stvarno nalazi u zabiti, da ne kažem "divljini" situacija je:
- udolina oivičena šumom,
- najbliže naselje je na 10-15km, nema optičke vidljivosti sa lokacijom, i u tom najbližem naselju mogu da ostvarim bilo koji priključak iz asortimana Telekoma Srbije,
- nema bližih naselja, niti prohodnijih puteva do neke bliže komunikacije bilo koje vrste,
- nema GSM signala,
- nema CDMA signala,
- Telekom Srbije ne nudi ništa osim samo finansiranja žičanog puta do sela, i samoodricanjem infrastrukture u njihovu korist - odbijeno,
- ima električnu mrežu ED srbijice, 220V i 10kV,
- zaštićeno od svih nepogoda (gromovi, munje, meteo padavine),
- zabranjena je upotrreba satelitskih komunikacija u ovoj primeni.
Jedna od mojih ideja je "nekako" preko el.mreže, onim instalacijama za kucne LAN-ove. Ali kako preskočiti dva razdvojna trafoa ( to može da se izbegne, može teško ali sigurno može) Koliki im je domet - vaša iskustva??
Dolaze u obzir i svi vidovi radio primopredajnika (dozvole nisu problem) za sve opsege, ali ne znam šta da tražim ?
Molim za vaše ideje i savete !
Poslednja izmena od urednika: