Šta je novo?

Ruralni problem na jugoistoku srbijice

zmanic

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
23.08.2002
Poena
725
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebaju mi NAJEKONOMIČNIJE ili BILO KAKAVE KORISNE ideje ili rešenja za sledeći problem :

Potrebno je obezbediti na jednom zeznutom mestu:
- najmanje 1 analogni ili dig. telefonski priključak,
- najmanje 1 data kanal (50- 150Kbps) ,
- pristup Netu- opciono , neće škoditi ali nije prioritet.

Na toj lokaciji koja se stvarno nalazi u zabiti, da ne kažem "divljini" situacija je:

- udolina oivičena šumom,
- najbliže naselje je na 10-15km, nema optičke vidljivosti sa lokacijom, i u tom najbližem naselju mogu da ostvarim bilo koji priključak iz asortimana Telekoma Srbije,
- nema bližih naselja, niti prohodnijih puteva do neke bliže komunikacije bilo koje vrste,
- nema GSM signala,
- nema CDMA signala,
- Telekom Srbije ne nudi ništa osim samo finansiranja žičanog puta do sela, i samoodricanjem infrastrukture u njihovu korist - odbijeno,
- ima električnu mrežu ED srbijice, 220V i 10kV,
- zaštićeno od svih nepogoda (gromovi, munje, meteo padavine),
- zabranjena je upotrreba satelitskih komunikacija u ovoj primeni.

Jedna od mojih ideja je "nekako" preko el.mreže, onim instalacijama za kucne LAN-ove. Ali kako preskočiti dva razdvojna trafoa ( to može da se izbegne, može teško ali sigurno može) Koliki im je domet - vaša iskustva??

Dolaze u obzir i svi vidovi radio primopredajnika (dozvole nisu problem) za sve opsege, ali ne znam šta da tražim ?

Molim za vaše ideje i savete !

Poslednja izmena od urednika:
Osim nekog releja na brdu (koji ne znam kako bi napajao) ne vidim nacin da se "povezes" sa civlizacijom. Isto bi ti bilo i u amerikici, holandijici i gvatemalici.

Koji relej, koji radio, koja sprega, GDE ima - to mi treba.

cisto kao ideja, popricaj eventualno sa EPSom ... oni koriste svoju elektromrezu da razvode opticke kablove.

znaci ako imas tu trafo i vodove, mozes preko njih da dovedes i kablove sa optikom = VoIP i Data...

Optka je najbolje rešenje. Cena - prava sitnica - 0,65 €/m *15 km + pretvarač * 2 komada = 10.000 €. Kabal može da se plitko ukopa u zemlju, najbolje uz pomoć pluga. Dobijate minimum 100 MBita, više nego dovoljno za internet i telefone za celo mesto.
Što se tiče bežične veze treba ti optička vidljivost, ako je nemaš moraš napraviti repetitor na brdu iznad mesta. Oprema : satelitski tanjir, kantena i što jači AP na strani predajnika. Na brdu isto satelitski tanjir, kantena i AP + još sedan AP i omni (a ako je mesto ubaljeno može i neka usmerene) antena koja će rasipati wireles signal korisnicima. Jedan mikrotik ruter da sve to kontroliše i 4-5 sati rada. Cena ove opcije bez antenskih stubova je oko 400 €.

Ma sve ti je to puno muke, ja sam imao slicnu situaciju i dilemu prosle godine (srecom, postavili su repetitor mobilne u zadnji cas prije nego sto sam htjeo kupiti satelit)...

Ne znam koji je razlog zabrane satelitske komnikacije (ako kazes da ti je dozvoljeno koristiti sve radio opsege, zasto ne i K-band?), ali 2-way internet preko satelita je najlakse i najjeftinije rjesenje -manje od 50 Eur/mjesecno pretplate za neki skromniji paket, a oprema oko 300 Eur. Pa ako se zabrana moze izbjeci....

Stavi neki link ako imas, da ne lutam previse?
Nije neka zabrana, nego jaka preporuka da se izbegne po razumnoj ceni!

PS
Problem je "soko zove orla! ...."

Poslednja izmena:
Pa i nema previse. Kod nas niko ne nudi. Svodi se na Nemacku i Italiju kao najpovoljnije u okruzenju

@zormanic

Obrati paznju na Ubiquiti Bullet 5 HP ili mozda Ubiquiti AirGrid M5. Za Bullet 5 HP tvrde da ima izlaznu snagu od 500mW i uz odgorajuću antenu procenjuju da tuče 50km.
Imaš ih kod Exe-Neta mada je glavni zastupnik Netiks (pa je i jeftinije kod njih) pa ih priupitaj za problem povezivanja.
Na ovom linku pri dnu imas tabelu uredjaja i njihov orjentacioni domet.
Kod:
http://www.wireless.rs/2010/06/ubiquiti-resenja-za-bezicni-internet/

Bullet 5HP koliko god da je jak na tu daljinu bez LOS-a ne moze da pomogne. Nadji tacku koja ima LOS ka obe lokacije pa linkuj ako postoji takva.

Osim nekog releja na brdu (koji ne znam kako bi napajao) ne vidim nacin da se "povezes" sa civlizacijom. Isto bi ti bilo i u amerikici, holandijici i gvatemalici.

Kontaktiraj Denisa u firmi "Denitron" iz Nisa i uradi specifikaciju opreme bazirane na MikroTik resenju kako bi ti ljudi napravili proracun za potrebnu snagu struje za napajanje bazne stanice i uradili finansijsku konstrukciju solarnih panela za napajanje MikroTik RouterBoardova kojima ces baciti signal iz tog famoznog mesta na to prvo brdo koje ima opticku vidljivost do naseljenog mesta na kome bi mogla da ti stoji oprema na stubu ( ako dobijes dozvolu za postavljanje iste ). Resenje je jako izvodljivo uz ovakav metod i resivo u svakom pogledu.

Onde gde nemas mogucnost napajanja strujom, paneli su najbolje moguce resenje uz pretvarac i akumulator od 48Ah, gabaritno je povece ali jako pouzdano, govorim ti iz iskustva jer jedna nasa takva stanica vec 3 godine radi bez greske na vrhu Maljena na Divcibarima.

Pozdrav !

P.S. Ako ti zatreba kontakt ove firme, pisi na PM da ne bude reklama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno