Šta je novo?

RTS eksperimentalno emituje HD?

markulja

Čuven
Učlanjen(a)
16.03.2005
Poena
619
Jeste li culi nesto o ovome?
Drug mi rece kako je gledao u vestima da je rts poceo po 3 sata dnevno na ne znam ni ja kojoj frekvenciji emitovati HD signal... Ali naravno nije zapamtio ni u koje vreme kao ni na kojoj frekvenciji, a na netu nisam nista opsirnije nasao o tome...

Taman sam se obradovao da konacno isprobam taj HD zbog kog sam toliko keshnuo za tv :)

Oni emituju test DVB-T signal vec neko vreme... Samo su za Novu godinu nesto vise emitovali... Mislim da ti trebaju posebni uredjaji da bi mogao da uhvatis i desifrujes taj signal...

RTS je danas na tenderu kupio dvoje reportaznih kola full HD,svaka kola su sa po 12 kamera i svaki auto kosta oko 7 mil.€.Isporuka se ocekuje za 10-tak meseci i ocekuje se da rade univerzijadu sa njima.

Poslednja izmena:
A tu su pare od TV pretplate....

RTS je danas na tenderu kupio dvoje reportaznih kola full HD,svaka kola su sa po 12 kamera i svaki auto kosta oko 7 mil.€.Isporuka se ocekuje za 10-tak meseci i ocekuje se da rade univerzijadu sa njima.

Možeš li reći šta su kupili (koji brend)? Prvenstveno me zanima video deo.

Znam da su do ove kupovine vec neko vreme koristili Sony kamere (e sad ne znam da li je FX-1 ili FX-7, uvek ih mesam).

"Zikina dinastija" i "Lude godine" na HDu!

to je bilo emitovano na njihovom 4. pilot kanalu, a dal je bilo u hd-u čisto sumnjam. imali su reklamu, kao 1. i 2. januara će dodatno testirati dvb-t signal i kao puštaće koncert njihovog orkestra, ali hd nisu spominjali. jedini hd kanal će biti na satelitu(još se nezna na kojem) i neće biti fta već specijalno za eurovision grupu i biće u opticaju dva tri dana koliko traje eurosong.

Lepo sam negde na ovom forumu napisao da realno za maximalno 5 godina cemo imati vecinu kanala u High Definition. Vecina ne veruje u to. ALi videcete.........Ovo samo potvrdjuje moj iskaz. Idemo:whip:

Poslednja izmena:
Lepo sam negde na ovom forumu napisao da realno za maximalno 5 godina cemo imati vecinu kanala u High Definition. Vecina ne veruje u to. ALi videcete.........Ovo samo potvrdjuje moj iskaz. Idemo:whip:

polako,polako, treba prvo da se "odratuje" jos jednom :-devil-:

mada ko sto neko rece cemu hd na rtsu? kamiondzije remastered :d?

polako,polako, treba prvo da se "odratuje" jos jednom :-devil-:

mada ko sto neko rece cemu hd na rtsu? kamiondzije remastered :d?

Meni bi bilo cool gledati sporstske prenose (basket, balfu) i olimpijadu u HD recimo. Mozda neke strane serije.......Tipa Prison Break, Battlestar Galactica ako ikad krene :d

Poslednja izmena:
kad cujem rts prva asocijacija mi je njihov prvi covek sa kockastom glavom :smash:
a posle te asocijacije svaka prica o HD-u mi licni na SF:S:

znaci ovako:

27. kanal: RTS1,RTS2,RTS3,RTS4

RTS1, RTS2 - klasican zemaljski program...
RTS3 - necete verovati, ali tu je TV Avala!?s tim sto na levom kanalu se cuje neka radio stanica,
a na desnom ton Avale...
RTS4 - tu je trebalo verovatno da bude nesto za novu godinu, ali koliko sam video bili su samo neki snimci koncerata narodne muzike... trenutno vrte neke `power-point` informacije o DVB-T...

e sad iznenadjenje:
21.kanal: Stankom TV, TV5 NIS
posto sam automatski pretrazio, nasao sam i njih, s tim sto TV5 uopste nije radio,
a Stankom jeste / imam Sony LCD nepunih mesec dana/, ali ne radi nekoliko poslednjih dana...

poz...

Znam da su do ove kupovine vec neko vreme koristili Sony kamere (e sad ne znam da li je FX-1 ili FX-7, uvek ih mesam).

Kamere u reportažnim kolima RTS-a:
Veliki broj Sony "sedmica" je kupljen još, recimo, 89-te, za onaj samit nesvrstanih. Bile su u dva mala reportažna auta (RK3 i RK4). Većina mislim da i danas radi.
Posle SP u Francuskoj, kupljene su Thompson digitalne kamere. 4 otišle u RK, a (mislim) još 4 u studio u Košutnjaku. Iako su digitalne, zbog ostatka opreme - korišćen samo analogni izlaz sa CCU. Kasnije, sve prebačene u stari RK5.
Danas RK5 ima i ostatak video sekcije praktično potpuno nov, digitalizovan.

Pre dve godine, došao jedan beli mercedes, mali reportažni auto, kao neka humanitarna pomoć. Mislim da je došao sa 3 kamere (valjda SONY, ili BTS, ne znam). To je, zapravo, SNG konfiguracija, ali je malo modifikovana u RTS-u.

Baš me zanima šta će doći sada :)

I, da, 48h svadba nije RTS-ova produkcija, i radi se ENG varijantom, a ne reportažnim kolima.

Ja i nisam toliko optimistican.
Redovno sam bio na njihoviom forumu (pod rekonstrukcijom vec par meseci), a poslednje sto su rekli je da ce da se pocne emitovanje od Univerzijade, dok ce za Eurosong biti samo za tu priliku.

To je kamkorder, nije kamera za reportažna kola.

To znam. ALi necu da placam mesecno 2500 za konekciju od 1024/192 da bi skidao serije....................
Ili cak i vise.......

Mozda sam se pogresno "odrazio" :D imas hdtv ripove ovih serija koje si pomenuo po torrentima pa mozes da ih odatle skidas. Recimo Galactica je oko 60 GB sve 3 sezone.

Negde sam čuo da intenzivno nabavljaju opremu za HD jer će Pesma Evrovizije morati da ide i u HD.

Sve i da danas dobiju HD reportažni auto, ne verujem da bi se rukovodstvo oslonilo da sami rade prenos. Svaka nova tehnologija se mnoooogo teško prima u RTS-u.

Ako bude moralo da ide HD, platiće nekom da dođe i uradi prenos.

e... kome mi dajemo pare za pretplatu ...
c..c...c...
uzas!

Nazad
Vrh Dno