Šta je novo?

Router to router

milosh

Cenjen
Učlanjen(a)
29.09.2011
Poena
180
Drugari treba mi vasa pomoc, palo mi nesto na pamet a ne znam da li je tehnicki izvodljivo. :D Naime, da li moze da se poveze router na router enthernet kablom na LAN 1 ili LAN4 i da oba odasilju wireless signal? Znam da sekundarni router moze da sluzi kao switch, ali da li moze da odasilje wireless? Hvala.

Verovatno može, ako ga staviš u bridge mode ( kažem verovatno, nisi napisao koji modeli routera su u pitanju )

Ne mora bridge, tačnije ne sme bridge mode ukoliko su ruteri vezani i kablovima jer će biti kolizija. Wireless Bridge (Repeater) mod služi da poveća domet nekog WiFi Access Point-a, a mana mu je što je protok kroz njega prepolovljen (pola vremena prima signal sa centralnog AP-a, pola salje to udaljenom klijentu).

Pošto je u tvom slučaju dostupna direktna žična veza između dva rutera, onda treba i da je iskoristiš. Sve što treba da uradiš je da dva rutera povežeš kablom putem LAN portova. Dakle, WAN port rutera koji radi kao AP ostaje prazan. Takođe, obavezno u tom ruteru koji radi kao AP mora biti isključen DHCP kako ne bi došlo do konflikta IP adresa. Zgodno je na oba AP-a namestiti isti SSID, security i password tako da klijenti sami transparentno biraju na koji će se AP nakačiti prema jačini signala. Ne bi bilo loše i postaviti AP-ove na različite kanale kako ne bi previše smetali jedan drugome.

Ako su ti ruteri istih proizvođača (isti čipset) i ako podržavaju WDS možeš probati i taj mod. On, ako radi, a često ne radi kako treba između rutera različitih proizvođača/modela/čipseta/firmvera malo bolje kontroliše roaming između AP-ova. U principu, i bez njega sve radi lepo, ali ako hoćeš da se igraš možeš da probaš i ovo.

Hvala na odgovorima, koji mi se btw jako svidjaju. :D Naime uskoro prelazim na total tv adsl internet, zelim da njihov router koristim kao sekundarni, a da za primarni kupim neku zverku. Mozete li da mi preporucite neki solidan router koji bi zadovoljio moje potrebe pa da ga ganjam po netu?.

A koje su ti potrebe ?!? :eyebrows:

Za ADSL brzine će svaki krš biti više nego dovoljan. Jedino ako tražiš neke posebne funkcionalnosti.

Pa i nemam neke specijalne potrebe, sem da net ne puca i da izvucem maximum iz centrale jer brzina je do 20mb/s, pa ako moze da se izvuce zasto da ne. :D

U principu ja volim da prodjem sto jeftinije, a da kupim sto kvalitetnije, nisam gadljiv i na polovno. Po karakteristikama svidja mi se taj router, ali negde procitah da Tp Link nije pouzdana firma.

Moze ovako kao sto je Peca rekao a moze i kabl iz prvog rutera sa lan porta u wan tog sekundarnog s tim da dhcp-u tog sekundarnog dodelis neki drugi mrezni opseg da se ne sudara sa ovim prvim . U ovom slucaju ima malo vise rutiranja i posla ali trebalo bi bez problema da sljaka. Mada za ovo sto ti hoces odnosno za sta ti treba ova kombinacija dovoljno je da samo sekundarni radi kao ap na prvom ti uopste i ne treba wireless.

Ok, ali meni se signali ne sudaraju, jer mnogo zidova deli te dve prostorije, bar mi se to ne desava sa ovim telekovim ruterom - HG520S, jer da meni odasilje wifi signal do te prostorije, meni logicno ne bi ni trebao drugi ruter. ;)

Da ne otvaram novu temu posto moje pitanje ima veze sa routerima. Komsija ima jotelov internet, kupio je laptop i hoce da koristi wireless, medjutim jotelovci nemaju wireless routere :D. Da li bi bilo koji router kod njega radio, npr telekomov hg520 idr. i koliko bi komplikovano bilo da se podesi da radi?

Jotel je kablovski internet, tako da HG520 ne može da radi
Treba mu neki AP/Router

Kupio sam jednog hawajca :D i isprobao ovo, na kablu koji mi ide do druge sobe koji je dug par metara, opusteno radi ruter na ruter preko LAN1 porta i preko LAN4 porta povezem racunar na mrezu plus imam jos jedan wireless, ali kada to isto pokusam tamo gde mi treba, nece da radi. Najverovatnije je problem sto je taj kabl povezan sa jedne strane zica na zicu(nastavljan kabl) a ne klestima, ali najveci paradox sto taj kabl opusteno prenosi internet vezu na komp ali preko rutera nema sanse. Dal je moguce da je do ovoga? I kako to da prenosi internet na racunar (normalna brzina 18mb) a nece preko rutera?

Nazad
Vrh Dno