Šta je novo?

Router + port forwarding

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Imam SBB internet, njihov modem, bezicni netgear ruter i laptop sa wifi konekcijom. Da bih podesio p2p programe, konkretno apex dc++ potrebno je da forvadujem portove. To sam na adsl-u radio, ali ovde nesto ne mogu da razumem. Na kraju sam uspeo, ali mi neke stvari nisu jasne, pa bih zamolio nekog iskusnijeg da mi pojasni. Dakle netwok connections/wireless connection/tcp/ip mi je stajalo na automatic sve. Internet je radio, ali naravno p2p ne. Port forwarding u samom ruteru sam podesio tako sto sam otvorio po jedan port za TCP, odnosno UDP i usmerio ga na ip adresu, konkretno 192.168.1.3. TCP/IP sam za wireless sam promenio na rucno podesavanje i uneo sve podatke izmedju ostalog i ip adresu racunara, odnosno 192.168.1.3. To sada radi. Medjutim, iz odredjenih razloga hteo sam da promenim ip adresu racunara na 192.168.1.2. Editovao sam u ruteru port forvard za taj isti port i usmerio ga na 192.168.1.2. U TCP/IP sam takodje promenio ip adresu na 192.168.1.2. Medjutim tada vise nista nije radilo, ni internet ni p2p.

Jos jedna bitna stvar koju nisam rekao je da tom racunaru o kome sve ovo pricam pristupam preko remote desktop-a, ne pitajte zasto, long story.

Jos jedan podatak koji je zanimljiv je da dok je wireless connection bio na automatic, remote desktop je radio, tako sto sam unosio ip adresu i post za remote desktop. Nije mi jasno kako posto je u ruteru bilo podeseno da se port 3389 otvara i usmerava na 192.168.1.3, a ne znam kako je on provalio da je taj laptop bas 192.168.1.3, posto TCP/IP nije bio rucno podesen. Kada sam rucno podesio ruter i TCP/IP na 192.168.1.2, vise nisam mogao da udjem preko remote desktopa, niti je p2p i internet radio.

Uh, ovo sve zvuci mnogo konfuzno. Ne znam da li ce iko razumeti sta sam pitao. Dakle interesuje me da mi neko objasni po kom kriterijumu ruter odreduje da je laptop bas na toj ip adresi i zasto nista ne radi kada ja rucno promenim tu ip adresu.

Inace ruter nisam ja podesavao, instalirao. Gledao sam kroz opcije malo, ali nisam uspeo nista da razumem.

AKo je neko ukapirao ista, voleo bih da mi malo pojasni.;)

Pa za pocetak mogao bi da ukljucis Dhcp(ukljucen ti je ali on random dodeljuje adrese) na ruteru da on dodeljuje ip adresu kompovima a u konekciji da stavis obtain automaticaly. A potom "ako ruter ima tu opciju a trebalo bi da ima" da fiksiras da tom kompu dodeljije stalnu ip adresu. Tj ukucas mac adresu mrežne kartice(mac adresa-dvoklik na konekciju pa details,pa pod physical addres) i ip adresu koju da dobija. (pogledaj opcije rutera pod dhcp, Manually Assigned IP ili slicno). Portove forvarduj za tu ip adresu. i na tom kompu u apexu iste portove i to ce raditi.

Nazad
Vrh Dno