Šta je novo?

Root Pomoc

davv

Poštovan
Učlanjen(a)
20.10.2015
Poena
59
Ja se izvinjavam ako sam opet pogresio podforum

- hocu da vas pitam sta zapravo znaci taj root ? jel to donosi neko poboljasnje telefonu? cujem dosta njih kupe telefon, i odmah mu urade taj takozvani root... pa me zanima sta je to, i cemu sluzi, i sta doprinosi telefonu?

Ne donosi poboljsanje u hardverskom smislu niti ce ti telefon raditi brze zbog toga. Root ti "otkljucava" telefon da sa njim mozes raditi sta god hoces u softverskom smislu. Brisati razne bloatware aplikacije koje idu uz fabricki softver, snimiti drugi ROM osim fabrickog i dodatno tweak-ovati uredjaj po svojim potrebama. Neke aplikacije (npr. Titanium Backup) traze da imas root. Zamisli to kao da si administrator a ne korisnik kojem su ogranicena prava na nekom sistemu. Malo upozorenje posto si laik, pre nego sto root-ujes uredjaj dobro istrazi sta bi radio potom na njemu posto moze da se desi da ga brick-ujes tj. pokvaris da ne moze da se upali.

Ne donosi poboljsanje u hardverskom smislu niti ce ti telefon raditi brze zbog toga. Root ti "otkljucava" telefon da sa njim mozes raditi sta god hoces u softverskom smislu. Brisati razne bloatware aplikacije koje idu uz fabricki softver, snimiti drugi ROM osim fabrickog i dodatno tweak-ovati uredjaj po svojim potrebama. Neke aplikacije (npr. Titanium Backup) traze da imas root. Zamisli to kao da si administrator a ne korisnik kojem su ogranicena prava na nekom sistemu. Malo upozorenje posto si laik, pre nego sto root-ujes uredjaj dobro istrazi sta bi radio potom na njemu posto moze da se desi da ga brick-ujes tj. pokvaris da ne moze da se upali.

ej cao nebojsa, shone brate .. shone .. nebojsa je malo pederski ! :)

- salim se, ovaj ... u svakom slucaju hvala sad mi je jasno, likovi rade root da bi neke glupe fabricke aplikacije uklonili, kako bi imali sta znam vise rama u neku ruku...ako sam dobro shvatio...

Gde su mladi tu je i sala... ;-)

Tako nekako. Dobijes mozda malo na poboljsanju i odzivu sistema ali na vecini novih i brzih telefona to je skoro pa neprimetno. Naravno tu su i custom ROM-ovi koje mozes instalirati i probati. U vecini slucajeva ljudi rade root kako bi snimili recimo noviju verziju Androida. Recimo proizvodjac uredjaja ne daje podrsku za noviju verziju Androida vec im je poslednja zvanicna npr. 4.4.4. Ti lepo root-ujes telefon i onda mozes snimiti nezvanicnu noviju verziju Androida kao sto je 5.1 ili 6.0. Baci pogled na XDA sajt. Tu imas sve i svasta za Android uredjaje.

rootom se dobija pristup superuser korisniku
superuser je administrator
administrator moze u glavnom sve

Gde su mladi tu je i sala... ;-)

Tako nekako. Dobijes mozda malo na poboljsanju i odzivu sistema ali na vecini novih i brzih telefona to je skoro pa neprimetno. Naravno tu su i custom ROM-ovi koje mozes instalirati i probati. U vecini slucajeva ljudi rade root kako bi snimili recimo noviju verziju Androida. Recimo proizvodjac uredjaja ne daje podrsku za noviju verziju Androida vec im je poslednja zvanicna npr. 4.4.4. Ti lepo root-ujes telefon i onda mozes snimiti nezvanicnu noviju verziju Androida kao sto je 5.1 ili 6.0. Baci pogled na XDA sajt. Tu imas sve i svasta za Android uredjaje.

da, mislim ono ne razumem se u android telefone, nikada me nisu zanimali ... uvek sam imao one obicne... dok pre negde oko 3,4 meseca dobijem na poklon neki android telefon, gde mi se svidelo to neko surfovanje, sta znam kladionice uzivo, fejsbuk, druge aplikacije, trte mrte....nazalost telefon je crko, pa sma ga bacio.. bio neki kineski...vise popravka kostala nego ceo uredjaj... i tada shvatim da je kao mali kompjutercic , mozes sve na njemu da radis... i sada sam narucio u mts-u Lg Magna , treba da mi stigne za par dana ... pa sam zato pitao vezano za taj root , posto vidim neki su rutovali tu magnu pisajuci ovde po forumu... u svakom pogledu hvala na odgovoru

Nazad
Vrh Dno