Šta je novo?

Hardver ROG Ally Z1 Extreme ili Steam Deck OLED

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000 CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S25 Ultra
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Ne mogu da se odlucim koji od ova dva uredjaja iz naslova da kupim. Ovih dana sam u porcesu prodaje veceg dela svoje kolekcije retro konzola, koje bih nadalje emulirao preko EmuDeck-a na nekoj od ove dve konozle (obe su odlicne za tu namenu, to nije sportno). U pocetku ovu nedoumicu nisam ni imao, vec sam planirao kupovinu Deck OLED-a, ali sam onda bacio pogled i na Ally Z1E i od tad sam u nedoumici. 😄Odma' da kazem da sam svestan (gotovo) svih prednosti i mana oba uredjaja.

Kod Ally Z1E je najveca mana (kratka) autonomija koju pruza baterija, mada u mom slucaju to i nije veliki nedostatak, jer cu neki od ova dva uredjaja uglavnom (da ne kazem uvek) koristiti van kuće, ali nedaleko od strujne uticnice. Drugi nedostatak Z1E (koliko sam video na net-u) su kvarovi slota za microSD karticu (neki korisnici su imali taj problem, drugi nisu, tako da moze biti da je i do verzije konzole, vidim da ih ima vise npr. R7, R8, R9 i modeli pre i posle njih). Treci nedostatak (nekim korisnicima prednost) je sto uredjaj koristi Windows 11 ciji UI nije prilagodjen uredjajima ovog tipa.

Konkretno u mom slucaju iako se slazem da Win11 nije prilagodjen upotebi na manjim ekranima, kao sto koriste ovi handheld-ovi, rekao bih da Windows daje vise mogucnosti od Deck-ovog SteamOS-a. Nisam koristio Deck i verujem da je udobniji za koriscenje od Win-a (barem kad je gaming handheld uredjaj u pitanju), ali zato svi game launcher-i rade na Win-u za razliku od SteamOS-a (doduse pomocu Heroic launcher-a mogu da se koriste EPIC Store, GOG koji su mi bitni), ali npr. ne moze Game Pass (moze preko Xbox Cloud gaming-a, ali sam u tom slucaju zavistan od prisustva i kvaliteta Wi-Fi internet konekcije) dok na Windows handheld uredjuju sve to radi bez problema, kao na desktop ili laptop kompjuteru. Mislim, mozda ce u buducem periodu MS omoguciti upotrebu GP-a na SteamOS-u, ali sve je to "mozda bude, a mozda i ne".

Kod Steam Deck OLED-a me privlaci naravno OLED ekran. Ally Z1E ima IPS 120Hz (meni skroz nebitnih na ovakvom uredjaju) VRR displej za koji korisnici uredjaja kazu da je odlican. Naravno kontrast i true black u delovima ekrana gde pikseli nisu aktivni su prednosti OLED-a, sto rezultuje i manjom potrosnjom baterije. Svedeniji tj. prilagodjeniji OS i UI gaming handheld-u (SteamOS je i pravljen za sam Deck dok je Win11 OS koji koriste uradjaji razlicitih hardverskih specifikacij, kao i velicina ekrana na kojim se koristi) rekao bih da je takodje prednost Deck-a. Mada sad moze da se i na Ally instalira Bazzite OS koji je gotovo isti SteamOS-u, pa na taj nacin moze da se dobije Steam Deck like iskustvo na Windows hendheld-u (moze i dual boot da se napravi, pa da se bira izmedju Win11 i Bazzite po potrebi). Deck ima i ogromnu bazu korisnika koji prave razne plugin-ove, skin-ove i razne druge stvari za njega, pa bih rekao da ce Deck imati duzu podrsku (sto Valve-a, sto user-a) od Ally Z1E cija podrska zavisi od Asus-a (drajveri, update-ovi,...), a Asus-u je u cilju da manje podrzava stariji uredjaj kako bi korisnike naterao da kupe (naj)noviji. Ali ne mora da znaci da ce tako i biti.

Da ne duzim vise, po ovome sto sam iznad napisao reklo bi se da vise naginjem Ally-u (i ja bih rekao 😄), ali sam otvoren za predloge i sugestije, zato i otvaram ovaj thread, koji ce nadam se pomoci kako meni tako i jos nekom ko je u istoj nedoumici da se lakse odluci koji od navedenih uredjaja na kraju da kupi. Stalno izlaze novi uredjaji koji donose razna unapredjenja u odnosu na starije modele, ali koji god uredjaj od ova dva da kupim ne planiram da ga menjam izlaskom novog modela, jer bi isti kao sto vec rekoh koristio prvenstveno za emulaciju (zakljucno sa 6th gen.-om, dakle PS2/GC/OG Xbox) koja vec sad radi bez problema. Super ako moze da emulira i Wii U, PS3, X360, Switch, ali mi njihova emulacija nije prioritet jer imam te konzole. Za moderne AAA igre imam dobar PC, tako da mi handheld nije primaran uredjaj u tu svrhu.

Nazad
Vrh Dno