Šta je novo?

Pametni uređaji Robot usisivač (za 2 mačke i visok tepih)

Fitnes narukvice, sijalice, pametni usisivači i sl.

nemanja123

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
665
Treba mi preporuka za robot usisivač sa ili bez jedinice za čišćenje.

Kupuje se u inostranstvu (rekoh da iskoristim i popuste predstojećih praznika), a cenu nemam određenu. Znam da se cene kreću do 800€, pa bih voleo kada bih dobio preporuku za neki bez jedinice za čišćenje i neki sa tom jedinicom. Neki "best buy" koji bi radio posao kako treba, skupio mačije dlake i lepo očistio stan (zbog alergije koju imamo supruga i ja).

Imam dve mačke i tepih debeo 3cm, pa me interesuje koji bi uređaj bio odgovarajući i kako to u praksi radi (da li mora i ručno da se usisava i ako treba na koje vreme). Bilo bi dobro da može i da pere laminat, ali nije neophodno. Stan je ~60m2, nema stepenica, a pragovi su veoma niski i uski (tek koliko da prespoje spoj laminata) i obli su (računam da svaki robot može da pređe preko njih opušteno).

Kakav je iRobot Roomba j7+?
Videh neku recenziju gde kažu da je dobar za dlake ljubimaca, ali da ima manju usisnu moć od starijeg modela.
- Da li ima nekih povoljnijih koji su dobri za ovo što meni treba?

I da li bi možda mogao nekako da sredim da se usisivač penje preko tepiha? Recimo napravim mini platformu i udarim blokadu u aplikaciji u vidu jedne crte gde bi ostao samo deo sa platformom kao prostor preko koga bi usisivač mogao da dođe do dela stana sa tepihom.

P.S. Uzeo bih neki u kombinaciji sa Xiaomi Air Purifier 3H (za Pro H ne vidim sivi filter u ponudi, ima samo plavi), jer i supruga i ja imamo napade alergije posle svakog čišćenja stana. Nadam se da će ova kombinacija da pomogne. Ako neko ima iskustvo sa tim dobrodošlo je :)

U teoriji bi mogao to da postignes, da u aplikaciji uokviris tepih sa tri strane linijama preko kojih robot ne prelazi, a sa jedne strane da stavis platformu na koju ce moci da se popne. Najbolje je da prvo probas u praksi da li ce moci da se popne na tepih, jer tepih nije od kamena, mozda uspe da se popne ako naleti :D

Za dlake ljubimaca verujem da je svaki dobar, moj Mop Pro skuplja dlake od macke i psa kao blesav. Sto se tice alergije, pomoci ce ti bilo koji preciscivac da uzmes (ja sam sa Mi Purifier 2S prestao da kasljem u toku noci kompletno), u zavisnosti od prostora razmisli i o dva manja (3C) umesto jednog boljeg (3H).

@nemanja123

Očekivao sam neku ocenu ali vidim da se još premišljaš. I mene zanima ova tema, muku mučim sa prašinom i grinjama.
Ali ne verujem da može dobro da čisti guste tepihe. Možda se nagužvavaju staze ako ne prianjaju dobro na pod. Kako se snalazi sa ćoškovima i čišćenjem ispod kreveta, između nogu stolova i stolica, odnosno udara li povremeno u nameštaj ili zidove. S druge strane, mislim da može fino da čisti go parket još ako ima vlažnu krpu ili nešto slično. Ali neće moći oko računara i kablova sigurno. Ne može ni, nažalost, da uklanja prašinu sa polica, lustera, zavesa, pauke i paučinu...
Ostaje maska na licu pre čišćenja kao dobra preventiva.
Ukoliko imate alergiju na mačju dlaku, navodno dobro kupi dlake zahvaljujući svojim četkama, ukoliko trimovanje mačaka ne dolazi u obzir. Štaviše, čitao sam tekstove po netu da jako dobro kupi duge vlasi, pa eto da i ja nađem sebi neki povoljan. Kad bih još mogao uzeti dva i pokloniti svojim "mačkama" da ih nose kao šešir, da se rešim i muka sa odštopavanjem kade.

Hvala @ivanbass1

Gledam da nađem neki robot usisivač koji bih kupio sada za crni petak.
Raspored oko tog tepiha je takav da samo preko jedne strane može da prođe (na drugoj strani je krevet). Nigde nisam našao podatak za visinu tepiha za ove usisivače, ali jeste po obodu malo niži tepih tako da bih probao kao što kažeš.

Hvala na podeljenom iskustvu za alergije i prečiđšćivače.
Što se tiče prečišćivača, 3C nisam ni razmatrao, već sam misio da uzmem jedan 3H za probu (stavim ga u dnevnu-kuhinju jer su spojene bez vrata), pa ako pomaže da uzmem Pro H i stavim njega u dnevnu-kuhinju (gde će hvatati i manji hodnik), a 3H prebacim u spavaću. Jedino ako Pro H bude na dobrom popustu da uzmem i njega odmah, ali mi je problem što, makar ovde, nema sivog filtera za njega, pa bih u tom slučaju radije išao na dva 3H.

@Der Schnitter
Nisam još, sada ću oko crnog petka.
Pogledaj ovaj klip:
A za J7+ je na ovom linku:

Taj lik ga svrstava u najbolje, a iako ima najmanju usisnu snagu, najbolje čisti tepihe (verovatno zbog kombinacije sa Roomba četkama, pa mu velika snaga i ne treba). Detektuje kablove i slično.Međutim, papren je. Ali ako će nam pomoći za alergije, onda će se isplatiti.
Stan smo svakako sredili, pa nema tih nekih sitnica mnogo po podu. U kombinacijij sa prečišćivačem vazduha koji nećemo gasiti i ovim usisivačem da usisava na 1-2 dana, računam da će se i prašina na policama smanjiti drastično. Svakako je lakše samo prebrisati par polica nego kompetno čišćenje stana 2 puta nedeljno, a i manje ćemo dizati prašinu tokom takvog čišćenja.

Plaćena reklama, u kontrolisanim situacijama sjajan a kad ga pustiš kući udara u zidove i nameštaj kao oni autići u zabavnim parkovima. Probije zid i ode komšiji da čisti.:giggle:
Ozbiljno, na stranu beneficije od prečišćivača i ovlaživača na respiratorni sistem, robot nije ništa efikasniji u sprečavanju alergija. Klasičan to bolje radi i nema opasnosti od reakcije ako ima dobre filtere. Robot jeste dobar ukoliko nismo u mogućnosti ili nas jednostavno mrzi da češće čistimo (ili uopšte). Ako bi se koristio svakodnevno, možda i više od jedanput tokom dana, nema potrebe za klasičnim usisavanjem više od jednom mesečno. Naravno postoje mesta koja robot ne može usisati npr. fotelju ili kauč, između kablova, ali može ako je dovoljno mali da se prošeta ispod kreveta. Ono gde može da dospe su mesta kuda se cirkuliše i nema posle bojazni od dizanja prašine. Sjajno bi bilo kad bi prodavci davali neke veće popuste za stariju i drugu populaciju koja nije u stanju da čisti starinskim načinom.
Setio sam se jednog starog videa gde se poredi par njih, izmami mi osmeh:

Naravno, današnji modeli su bolji. Taj J7+ je pametniji, vidi kako je pobegao od izmeta na 0:50. Raniji modeli bi lepo premazali pod.
Siguran sam da će se i mačke zabaviti koji god model da odabereš.;)

Nije plaćena reklama. Čovek realno kaže, a ima i mnogo jeftinije modele koji su dospeli u top 10.
Klip koji si okačio je pre 10 godina kada verujem da je bilo tako kao što kažeš, ali sada mislim da nijedan ne pravi probleme sa zidovima. Ovaj J7 ima algoritam za izmet i kablove, dok će ostale predmete poput krpa dodavati, jer je to softverski. Tako su rekli...

U Srbiji sam koristio usisivač sa vodom, plus hepa filter i opet sam kašljao posle usisavanja. Robot bi makar teoretski trebalo uveliko tu da pomogne, jer: ima manji protok vazduha (pa neće dizati prašinu do plafona, čak iako je filter ne uhvati), mogu ga podesiti da radi kada nismo kući (pa bi se i to malo preostale prašine sleglo dok dođemo), može da radi tako svaki dan (čime višestruko smanjuje prašinu i pre usisavanja, a onda i tokom čime se dodatno manje prašine diže). Uz to prečićivač vazduha koji će i tokom usisavanja hvatati tu prašinu iz vazduha, ali i van usisavanja.
  • Mi bi ručno brisali patose i usisavali mesta koje robot ne hvata (uglove, krevete (na i ispod), prekrivače, police...). Možda uzmemo i paročistač za podove (ako može u njega da se ubaci i tečnost za čišćenje.
  • Promenom lokacije iz centra Beograda na okružen šumom u Nemačkoj se pašina u stanu smanjila neuporedivo, samo još ovim novotarijama da se opremimo i mislim da će to biti pun pogodak.

P.S. I mene interesuje kako će reagovati mačke, pogotovo što od običnog usisivača beže (što bučniji to više beže :LOL:). Navići će se, kao i na selidbu i sve ostalo. I njih redovno češljamo, skupljamo dlake po tepihu/nameštaju, a ovde ima i tečnost za podove koja je sigurna za mačke, tako da ni za to više ne brinemo i ne koristimo samo vruću vodu :ROFLMAO:

Vrh Dno