Šta je novo?

ROAMING 2012 - saveti, pitanja, promocije, iskustva

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Krece nova sezona letovanja, pa da se pripremimo na pravi nacin.

Prvi put idem na letovanje sa smart telefonom, i naslusao sam se prica o dranju za data saobracaj. Prva stvar: cime sigurno zabraniti Data roaming na Androidu? Znam za opciju u Settings, ali zelim da budem dodatno siguran.

Drugo, posto sam na mt:s, da li postoje mozda neki roaming tarifni dodaci koji mogu da se aktiviraju? Ili da li moze da se postavi neki limit - tipa par hiljada dinara?

Trece, sta je najbolja opcija za mobilni internet dole uz neko normalno zvanje Srbije - ako bude potrebe. Nasao sam Vodafon ponudu Surf & Email 100 gde se za 5€ dobija 500MB podataka koji traju 30 dana (ponuda vazi do 31.07.) i Vodafon Intrenational Prepaid koja kosta 5€, a gde se pozivi ka Srbiji tarifiraju na sledeci nacin (Calls to Serbia fixed and mobile networks 0.0073 €/sec or 0.0036 €/sec)
Za 10€ imao bi oko 11min i 500MB. Ili da kupim Skype kredit pa da samo zovem preko interneta?!?

Ajde, da vas cujem...

Jednostavno a radi:
Ponesi Mts ako bas moras ali njega u dumb fon a u smartfon stavi taj grcki prepaid i iskuliras rizik.

znam, ali evo bio sam pre 2 nedelje do CRO na jedan dan... i pojavilo mi se 330RSD zaduzenja na telefonu. Data iskjucen, nikog zvao, niko mene zvao... samo presao granicu i dobio cestitku.

nije... ostala u SGS. ali i onaj ZTE koji sam dobio za 1RSD ima mejl i browser... tako da ni sa njim nisam siguran.

Ako bas ne produze opciju za tih 500mb, posle 31.07. imas sledecu opciju:

Vodafone radically changes the way you pay for Internet browsing over your mobile phone with the new service “Vodafone Internet ΟΛΗ-ΜΕΡΑ” (All day).

Internet All Day is preset as the default program for all users who have not already activated some other data program.

For further information please call at 13830.

Charges

The 1€ charge begins the moment you first connect to the internet or Vodafone Live!/ MyWeb over your phone and is then valid till 4am.

There is no activation fee and no phone settings change is required to use the service. You should also know that you don't automatically pay every day - just the days you want to browse the web or check your email.

To ensure the good quality of its 3G network, the service includes a Friendly user policy of 10MB per browsing day. But even in the case that these are exceeded, you don’t need to worry as you will continue to browse the internet only at a lower browsing speed.

TIP: Is 10MB sufficient volume for a day? “Vodafone Internet ΟΛΗ-ΜΕΡΑ” (All day)” service is perfect for occasional Internet browsing over your mobile, and for use such as searching for information on Google, using Google Maps, Facebook etc. In these cases 10MB is practically unlimited.

The 1€ charge does not apply for internet browsing while roaming.

http://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=9141

Iznogood, hvala za informaciju :)

Taman sam se razmisljao da li cu negde blizu smestaja imati wifi, ali ako postoji sansa da odmah kupim ovu karticu i koristim je dok sam tamo, odlicno. Taman sve lepo zovem preko skype-a i komuniciram sa ljudima preko mailova, i nemam brige. To je prepaid jel tako? Uplatim 5€ na karticu, uzmem ovaj dodatak sa 500MB i to je to?

Posto sam svoj mob dobio sa built-in podesavanjima od Telenora, da li ce mi to praviti neki problem sa Vodafone podesavanjima? Telefon je inace simfree, nije zakljucan samo na telenor karticu. Jos kad bih dobio podesavanja za Vodafone wap odmah cim ubacim karticu i da telefon to sve sam sacuva, odlicno :D

Sad gledam na mapi, nema Vodafone-a u mestu gde cu biti, tek u susednom na 16km razdaljine, valjda ce biti neki bajs ili skuter da se iznajmi pa da odem i kupim to :D

nego, ima li neka Android aplikacija koja sprecava Data Roaming? Kao sto je NoData za WM6?!?
makar tako da se obezbedim od fantomskih racuna.

Ja sa Zte Blade-om i custom rom-om samo sam iskljucio prenos podatak uopste i to na widget-u i nikakav prenos nisam imao (koristio samo wifi)

Ja čekam listing da vidim šta je uzrok.

U MTS-u kad sam zadnji put pitao, minimalni "limit" je 5000RSD :( Znaci ne moze ispod toga da se podesi limit.

Ne znam, jednom sam samo koristio MMS, i to kod nas skoro :D
Zar ne bi "Data disabled" trebao da zabrani i net za te primene?

Kada idem na odmor, postpaid karticu ostavim kod kuće, u telefonu je neka naša prepaid kartica, kada stignem kupim tamo njihovu prepaid i ne boli me glava. Pošto sam svakako na odmoru ko treba taj zna broj na koji me može dobiti, ostali mogu da sačekaju dok se vratim :D

To bi i uradio, samo što očekujem neke pozive za posao...
Inače, zvao dam mt:s i podesio sam limit od 5000din. Postoji inicijalni od 12k, čisto da znate...
Ne postoje tarifni dodaci za roaming.

To bi i uradio, samo što očekujem neke pozive za posao...
Inače, zvao dam mt:s i podesio sam limit od 5000din. Postoji inicijalni od 12k, čisto da znate...
Moze preko 789 da se podesi taj limit?? (bez PIN-a, samo poziv sa broja za koji se podesava?)
Jesi siguran da postoji limit od 12K, ja videh ljude koji su imali >12.000 racun a nisu dirali limite?

Ne postoje tarifni dodaci za roaming.
Bilo bi lepo da neki dobar paket daju, mada ni Telenor nema nesto sto je stvarno jeftino, vec cisto "nije deracina".
Jedini operater kod koga sam video da vredi razmisliti o data raomingu je Vodafone UK, koji u okviru zemalja gde imaju svoj brand (ne Srbija!) i EU imaju prihvatlive cene rominga.

preko 789 podesio limit, Marija je rekla da ce biti setovan za 24h i on mi rekla za taj inicijalni... mozda je podesen, ali neaktivan - ipak je to mt:s.

najblizi sam da uzmem tu Vodafon karticu zbog interneta, iako hotel ima Wifi - mada verovatno samo u holu i sl.

Proveri sa nekim upucenijim da li limit vazi u roamingu jer obracun u roamingu ovisi od azurnosti tamosnjih operatera pa zna da kasni i par dana.

Primer: Mts te blokira kad se nabere 5000rsd i iskljuci ti broj, a onda ko zna koliko jos moze da pristigne od tog trenutka jer jelte roaming kasni.

Kupiti prepaid u grckoj a ovaj mts nek spava :)

Toga sam svestan. Nego, jel Skype kredit ne može bez 10€?

Ja sam se nesto danas razmisljao povodom ovoga... Da li Vodafone GR uopste dozvoljava VoIP tj da li ce Skype raditi? Znam da kod nas radi, ali ne znam kakva je situacija dole...

Jos nesto, da li mogu da uzmem bilo koju Vodafone prepaid karticu i samo pozivom odredjenog broja/ulaskom u neki korisnicki meni aktiviram promociju? Naravno pre toga uplatim dovoljno kredita. Ili moram specificno karticu sa vec built-in promocijom da kupim?

Ne razumem grcki, a google translate nije od pomoci (ili ja ne znam gde da trazim te informacije na sajtu). Cisto da znam ako u mestu kojem budem bio ne nadjem prepaid karticu sa promocijom, da odem do susednog gde ima Vodafone store.

Primer: Mts te blokira kad se nabere 5000rsd i iskljuci ti broj, a onda ko zna koliko jos moze da pristigne od tog trenutka jer jelte roaming kasni.

Bash me zanimalo kako ovo raid za prepaid kartice ako se narazgovaram :D

Druga je platforma (Camel) za prepaid i tu se prvo proverava kredit pa onda odobrava razgovor i tako stalno u određenom intervalu. Za postpaid obračun stranih operatera prema našim kasni do par dana tako da limit tu mnogo ne pomaže, tj u praksi je prekasno. Bilo je na forumu već sličnih iskustava.

roaming MTS

Zanima me da li mi je jeftinije da izBosne saljem sms i razgovor sa mt:s roamin ili mt:l mreze ili nekog drugog operatera? Ovde koristim pospejd broj a uBosni bi kupio pripejd ako je povoljnije. recimo neku karticu za 5 eura odnosno 10 KM.
Recimo da me to zanima i za Grcku.

Poslednja izmena:
Ja sam se nesto danas razmisljao povodom ovoga... Da li Vodafone GR uopste dozvoljava VoIP tj da li ce Skype raditi? Znam da kod nas radi, ali ne znam kakva je situacija dole...

Jos nesto, da li mogu da uzmem bilo koju Vodafone prepaid karticu i samo pozivom odredjenog broja/ulaskom u neki korisnicki meni aktiviram promociju? Naravno pre toga uplatim dovoljno kredita. Ili moram specificno karticu sa vec built-in promocijom da kupim?

Ne razumem grcki, a google translate nije od pomoci (ili ja ne znam gde da trazim te informacije na sajtu). Cisto da znam ako u mestu kojem budem bio ne nadjem prepaid karticu sa promocijom, da odem do susednog gde ima Vodafone store.
Dozvoljava, ja sam koristio prosle godine.

Ne, kupi "Vodafon Prepaid International", sa njom imas opciju da posle slanja praznog SMS-a na odredjeni broj imas jeftiniji poziv ka Srbiji.(takav poziv ide preko njihovog VOIP-a.)
Pre svakog poziva, potrebno je poslati prazan SMS na broj 1235, sacekas povratni SMS i zoves bilo koju mrezu u Srbiji. SMS ka tom broju je besplatan.

Za kupovinu prepaid kartice potrebno je da prlozis pasos, pitace te za ime oca (posto nije navedeno u pasosu), i za adresu u grckoj gde si odseo, u nekim slucajevima traze i podatke osobe kod koje si odseo(smisli neko grcko ime unapred)

Evo ovde imas na engleskom detalje koji te zanimaju:
http://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=1046&request_locale=en&lang=en_EN

Ako te zanimaju jos neki detalji koje ne mozes naci na sajtu, pitaj ja dve godine koristim taj njihov prepaid paket.

Poslednja izmena:
Pred novu godinu sam bio u Bosni, čak nisam ni data isključio, već samo data roaming. Nikakvi dodatni troškovi.

Vrh Dno