Šta je novo?

Ripovanje SACD

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Citajuci po netu skontao sam da je to skoro pa nemoguca misija.
Medjutim mene zanima da li postoji bilo kakav nacin da se SACD ripuje u, recimo, FLAC ili MP3?

Zar SACD diskovi ne bi trebalo da se vide kao obični audio diskovi u običnim drajvovima?

Ako je hybrid videce se CD sloj u protivnom jok :)

Ne konta te diskove uopste. Svi ovi SACD ripovi su u stvari RIP-ovi CD sloja.
Mene zanima kako ripovati disk koji je bez tog sloja?

Poslednja izmena:
Tako sam i ja zamisljao to (nemam ulaz na btmusic :()... znaci to je jedini nacin da se ripuje?
Ok, hvala :)

Jednom sam dobio SACD, ali taj hibrid, pa je mogao da bude i obican CD samo. Enivej, za citanje SACD sloja ti treba uredjaj koji nije jevtin i cest (Sony :)), a ne zna da li je ijedan izasao kao komponenta za PC. Plus, posto format nije zaziveo, ne verujem da ima specijalizovanog softvera koji moze da ga ripuje.

Jednom sam dobio SACD, ali taj hibrid, pa je mogao da bude i obican CD samo. Enivej, za citanje SACD sloja ti treba uredjaj koji nije jevtin i cest (Sony :)), a ne zna da li je ijedan izasao kao komponenta za PC. Plus, posto format nije zaziveo, ne verujem da ima specijalizovanog softvera koji moze da ga ripuje.

Nije samo Sony :p
Pre 2g sam na spensu video u nekoj prodavnici Pioneer SACD player cena mu je bila oko 20k dinara onda, a da nije zaziveo tu si upravu ali ni njegov konkurent DVD-A se nije proslavio preterano.

:wave:

Mishljah da kazem da je Sony mastermind iza formata => uredjaji ne mogu da budu jevtini.
DVD-A bar nije problem ripovati :)

Moram ovo po n-ti put:

- SACD lejer takvog diska je semplovan posebnim načinom sampleovanja, koje se razlikuje od standardnog PCM semplovanja. Znači sve i da ga izripuješ (što je nemoguće pošto je dobra zaštita stavljena, a niko nije hteo da se mlati oko njenog razbijanja jer ljude ni ne interesuje preterano da se bakću sa onim što je pusta egzotika i već umirujući format) ne bi mogao da ga slušaš.

- DVD A diskovi su semplovani kao i klasični CD-ovi samo mnogo većom rezolucijom, i ponekad su kompresovani određenim tipom lossless kompresije. Mogu dolaziti kao zaštićeni i nezaštićeni. Zaštićeni se ne mogu ripovati, dok nezaštićeni (koji se mogu napraviti i u kućnoj režiji) mogu. Za zaštićene takođe nema probijanja zaštite.

Oba diska sviraju samo na specijalizovanim plejerima, dok hibridi mogu da sviraju na običnim CD plejerima, ali tada "svira" CD sloj, ne SACD sloj.

Poslednja izmena:
[ Zaštićeni se ne mogu ripovati, dok nezaštićeni (koji se mogu napraviti i u kućnoj režiji) mogu. Za zaštićene takođe nema probijanja zaštite.

Mogu se i te kako ripovati. Vec sam nekoliko komada odradio. Kroz dva programa koji su bili vrlo kratko na netu : DVDA Ripper (+ DVD Explorer) i PPCM Ripper. Prvi sluzi za klasicno ripovanje AUDIO_TS foldera, dok drugi sluzi da ako je MLP kompresija izvadis 2ch ili 6ch wave-ove. I jedan i drugi rade preko Win DVD, moras imati verziju 5 ili jacu. Ovaj drugi sam vise koristio jer sam pravio DTS CD-ove. Inace odradio sam i par full DVD. Postupak sledeci AUDIO_TS izvuces sa prethodnim programom, dok VIDDEO_TS sa DVD Decrypterom. Onda dignes GEAR PRO (on ima kao opciju da reze DVD AUDIO) i srezes DVD Audio. Ako je jednoslojni disk narezes na obican. Ako je dvoslojac prvo u Decrypteru vidis gde je lejer brejk i datu vrednost uneses u GEAR PRO i srezes na dvoslojac. Nemozes kao DVD Video diskove da komprimujes dvoslojne diskove.

@Zoki
Ovo pricas za DVD Audio ili SACD??? Zvuci mi neverovatno da se odnosi za SACD.

Naravno DVD Audio. Citirao sam mmilovana koji je napisao da se ne mogu ripoviti.

@zoki,

da li si siguran da si ripovao zaštićene DVD-A?

Koliko se sećam nije bilo mogućnosti da se ripuju do skora. Mada, ako je ovo sad moguće, to su novosti... hvala :wave:

@zoki,

da li si siguran da si ripovao zaštićene DVD-A?

Koliko se sećam nije bilo mogućnosti da se ripuju do skora. Mada, ako je ovo sad moguće, to su novosti... hvala :wave:

Da, uradio Fourplay - Fourplay, Eagles - Hotel California, Queen - Night at opera, The game, Dave Kozz, itd. I to DVD A folder (audio_ts). Probijena je zastita ali pod pritiskom je covek posle nekih mesec dana morao da skine software za doom9. U stvari krivi su iz Win DVD od kojih je procureo kod za pustanje DVD A diskova.

Da, uradio Fourplay - Fourplay, Eagles - Hotel California, Queen - Night at opera, The game, Dave Kozz, itd. I to DVD A folder (audio_ts). Probijena je zastita ali pod pritiskom je covek posle nekih mesec dana morao da skine software za doom9. U stvari krivi su iz Win DVD od kojih je procureo kod za pustanje DVD A diskova.

Da, sećam se da se program reklamirao jedno vreme kao jedini koji može da pušta DVD A na PC-ju pod uslovom da to zvučna kartica to podržava.

Pa... lepo... :smoke:

Šteta, nažalost, što je format u izumiranju. Isto valjda kao i SACD, negde sam pročitao da su zatvorili i poslednji processing plant u USA.:zgran:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno