Šta je novo?

Riknula maticna ploca

milosh

Cenjen
Učlanjen(a)
29.09.2011
Poena
180
Molim Vas drugari za pomoc. Jutros iz cista mira mi komp prestao sa radom. U pitanju je maticna ploca na kojoj su se nadula 3-4 kondezatora, vrti kulere a ne prikazuje sliku na monitoru. Sta mi je najpametnije da uradim, nisam vican u menjanju kondezatora, a za promenu kondezatora mi traze 1500 dinara bez radne garancije, sem u tom momentu tj. ako to ne resi problem nece mi naplatiti, ali posle toga naravno nemam ni dan garancije. Ploca je ECS A770m-a sa AM2, PCI i DDR2 ulazima, imam 2x1gb rama i procesor AMD athlon 64 x2. Posto mi je sve ispravno ja bih da kupim samo maticnu, ali nema vise takvih novih. Sta bi vi uradili na mom mestu?

Kupis identicne kondenzatore i zamenis ih sam. Veruj mi, nije tesko. Na kraju, nemas sta da izgubis.

Šteta je davati 1500 dinara za zamenu 4 kondenzatora, zato što cela tvoja ploča ne vredi toliko. Pokušaj da nađeš ispravnu polovnu ploču, pošto ti je jedina druga solucija zamena celog računara.

Hvala na odgovorima. A jel ima negde postupak na youtube za zamenu kondezatora, moze i na engleskom, samo da vidim nikad se nisam upustao u tako nesto.? A gledao sam polovne, retke su i skupe na limundu/kupindu.

ne znam odakle si ali kod ns u pancevu uzimaju 100din po komadu zamene kondezatora
a kondezator je isto oko 50-100din nov
u najgorem slucaju ako nemas nekog drugara idi kod rtv mehanicara i za 400din odradi to
ako si mi u komsiluku ja cu da ti zamenim

Poslednja izmena:
Ja sam iz Pn-a, ali dolazim cesto u Pancevo, tako da ako ne resim problem do tada eto mene kod tebe druze. :) A sta mislite o ovoj ploci, da li bi mi mogla da radi kod mene, cini mi se da moze i ako moze, sta mislite o njoj? I ako moze da li je dovoljno napajanje od 400w za nju?

Poslednja izmena:
javi se slobodno kada budes dolazio 064 12-22-075
a ploca je sa ddr3 memorijom(tvoja ddr2) procesor ti ne pase a za te pare imas i ploce sa boljim cipsetom

Ima dva slota ddr2 i dva ddr3, a čini mi se da može i procesor, jer piše am2, am3 i još nešto koliko sam video, možda gresim. I hvala na br. telefona, ako dolazim uskoro javiću se.

Ja sam primetio samo dva naduvena kondezatora, odlemio sam ih, prst sam izgoreo dok sam izvadio drugi kondezator (zagreje se kondezator do usijanja - ne bukvalno) samo me strah da nisam izgoreo malo i plocu kada sam skidao drugi :( uglavnom sutra cu da ih kupim i namestim, wish me luck. :D E da, najveci ce mi problem biti da skontam koja je zica + a koja - i gde koja ide.:smash:

Poslednja izmena:
imas nacrtanoi liti napisano i na ploci i na kondezatoru sta je plus a sta minus
obrati paznju i na mf i na woltazu kondezatora koje kupujes

Jesi li upamtio ili zapisao koji ide na koje mesto (ako su razlicitih vrednosti)?

Prilikom menjanja kondenzatora ja ih prvo isečem tako da ostanu samo njegove žice da vire i onda ih je lako odlemiti jednu po jednu. Malom lemilicom sa tankim šiljkom, samo zagrejati sa zadnje strane rupicu i izvuči žičicu pincetom.

Ja sam ih vec skinuo, mislim da nisam ostetio plocu. Kondezatori su identicni, a planiram da kupim iste takve samo nove, ali izgleda slaba vajda ovde u Pn. Na maticnoj a ni na kondezatoru nema oznaka za + i - , jedino sto sam zapamtio polozaj kondezatora ako budu iste boje. A na snimcima na youtube-u sam video da novi kondezatori dolaze sa duzim zicama, sta raditi sa njima, odfikariti kada zalemim ili? :D

A kako ih isečeš, misliš telo kondenzatora, ili ispod njega, do ploče ( obično nema mesta ) ?

Gde mogu da se nadju kondezatori (novi), nigde nema u pn?. Da li je neko voljan da kupi i da mi posalje ako ima vremena? Oznaka: RLS, 105 stepeni, 0749, Ost, 6.3v, 1000microF. (nemojte da kupujete dok se ne dogovorimo, da ne kupim i ja, a i vi slucajno:D)

Moj prethodno pitanje je bilo upućeno CountMike-u

Na kondenzatoru postoji jedna traka bele-sive-plave-crne boje ( u zavisnosti od boje tela kondenzatora ) i ona je -, a i ta nožica na novom kondenzatoru je kraća
Na ploči postoji oznaka u vidu belog-crnog osenčenja dela kruga gde je -

Ako ne nađeš nov ( koji inače košta do 50-tak dinara, a možeš i da staviš isti kapacitet, veća voltaža - 10v ili 16v ( kapacitet može do 10 % veći ), skini sa neke stare ploče i iskoristi

Poslednja izmena:
Nema ovde kod nas, sve sam servisere obišao i tv i kompjuterske, slaba vajda. :(

Nema kondenzatora u TV servisu? :zgran: Onda je to sve , samo ne servis. Uglavnom, treba ti kondenzator(i) napona do od 6,3 V ili veći (npr. 10 volti) kapaciteta 1000 mikrofarada, pazi da zalemiš minus na minus i to je to. I dalje ne mogu da poverujem da nema kondenzatora u TV servisu. :shock:

Ako ne nađeš nove, vidi ako imaš neko staro neispravno napajanje na njima obično ima 1000/10 možeš i njih da staviš slobodno.

U jednom tv servisu imali neke jace, ali 3 puta vece, ne bi stali 100%. Poludeo sam u pm sto nigde nema, a nemam stare delove. :mad: :D Hvala svima na odgovorima i pomoci. :) A sto se tice minusa, na ploci polovina kruznice mi ima linije, a polovina nema, sta je tu minus deo sa linijama?

Najbolje da slikas to mesto gde su kondezatori i okacis ovde i reci cemo ti tacno, da ne zabrljas nesto.

Paracinac, imas servis u Jag... mogu to da ti srede.

Ma imam ja i ovde "hiljade" servisa koji bi sredili (za debele pare), ali nemaju (nedaju) kondezatore da sam zamenim. / Slikacu kasnije ploču i postavicu ovde sliku.

ako hoces poslacu ti ja polovne ispravne
plati samo postarinu preporucenog pisma

Hvala ti puno druze, drzao bih tvoju ponudu u rezervi ako nije problem. Narucio sam preko sajta Mikro princ 5 komada ovih kondezatora ako me ne slazu salju u ponedeljak.

Poslednja izmena:
oni su ozbiljna firma i poslace ti sigurno
samo jos okaci slike da ne za....bes + i -

Sada kada sam slikao sam video da su ljudi lepo stavili šta je plus :D ali kad sam već slikao evo slike, ovaj osenceni deo sa linijama je minus. :)uploadfromtaptalk1363992549157.jpg

A kako ih isečeš, misliš telo kondenzatora, ili ispod njega, do ploče ( obično nema mesta ) ?
Cvik-canglama na malo ispod polovine kondenzatora pa onda izvučem ostatak, ostanu samo 2 žičice da vire pa posle zagrevanja sa zadnje strane se lako izvuku pincetom.

ciki ma on osakati kondenzator i onda greje i chupa ((((:)

Nazad
Vrh Dno