Šta je novo?

RFID mit ili istina

A sta je RFID,ne zamerite na neznanju :) ?

http://sr.wikipedia.org/sr-el/RFID

RFID je skraćenica od Radio frequency identification (u slobodnom prevodu - Identifikacija putem radio frekvencije). RFID je sistem daljinskog slanja i prijema podataka pomoću RFID pločica/odašiljača. RFID pločica je izuzetno mali objekat koji se može zalepiti ili ugraditi u željeni proizvod. RFID pločice sadrže u sebi antenu koja im omogućava prijem i slanje radio talasa od RFID primopredajnika.

Poslednja izmena:
Nedavno sam gledao dokumentarac gde su Ameri u nekoj firmi oduševljeno primali kapsule sa čipovima pod kožu. Eto sad ne moraju više da provlače ID kartice kad ulaze u firmu, a i u slučaju otmice će ih lako locirati pomoću satelita. :smash:

Ako Svrbija ikad dođe do te faze, odo ja lepo negde na obronke Suve Planine da čuvam ovce i da sve "blagodeti" civilizacije ostavim za sobom.
BTW, nedavno sam menjao ličnu kartu. Uzeo sam staru :d

Nedavno sam gledao dokumentarac gde su Ameri u nekoj firmi oduševljeno primali kapsule sa čipovima pod kožu. Eto sad ne moraju više da provlače ID kartice kad ulaze u firmu, a i u slučaju otmice će ih lako locirati pomoću satelita. :smash:

Ako Svrbija ikad dođe do te faze, odo ja lepo negde na obronke Suve Planine da čuvam ovce i da sve "blagodeti" civilizacije ostavim za sobom.
BTW, nedavno sam menjao ličnu kartu. Uzeo sam staru :d

A koja je razlika izmedju licne karte i kapsule?
I sa jednim i sa drugim oni imaju sve tvoje podatke.
Dovoljno da neko (ko ne treba) uleti u ustanovu gdje se drze svi tvoji podatci i da ti zagorca zivot.
Recimo... meni nek uleti u ATO i nek samo doda par 0000 u polje gdje se nalazi iznos za placanje taxe. I mogu odma na te tvoje obronke (ako uspijem da preplivam do indonezije). Nadam se da se ti barem neces ljutiti ako moje ovce ulete na tvoju livadu. ;)

Borimo se protivu RFID zigosanja, jerbo mogu da nas prate tamo iz cije, al zato obavezno da imademo nove nokije

:d

hahah....

Ocekivano je ovo...Pa zaista,1984 se blizi,and there will be no rebellion,and no room 101....

Mislim da ce srbija biti zamorce za testiranje ovoga...:(

Ja cu kroz neku vuko****nu do bugarske,opljacakm banku u bugarskoj,zamenim lovu za drugu valutu i slicno,prebegnem u grcku,kupim ostrvo i 20 atomskih bombi...I ako me ne uhvate super...A ako me uhvate : What does the red button do acctualy,can I try it now?? :d

Ma pretpostavljao sam ja to. Zanimaju me komentari onih koji su podržavali čipove, elektronske lične karte...
Elektronska lična karta (bar ova naša) nema RFID. A toliko buke oko "čipa".

Btw, zanimljivo je da novi pasoš ima, a da niko nije podigao buku oko toga...

A na to se mislilo :) ok sad je jasno.

Mada,i sam kazes : Glupo pitanje..

Predlazem ti da pod hitno procitas 1984 - Dzordz Orvel...

Za RFID nema sanse da vas neko prati iz satelita tako da se bar za to ne brinete.. Problem RFID-a je da je to chip koji ima dve antenice.. Jedna sluzi da ugrabi magnetno polje koji pravi RFID chitac i da ga iskoristi kao izvor energije kojim se napaja chip koji salje radio vezom informacije ka citacu koje god prirode bile te informacije.... Ono sto je pod pitanjem je , sta ako neko iz vas stoji sa dovoljno osetljivim prijemnikom dok koristite tu karticu? da li on moze da uhvati signal i da ga reprodukuje...? Odgovor je DA ..

Da ali to nije problem RFID-a. To je problem sistema koji nije dovoljno siguran a ciji je RFID samo jedan deo.

fight the system :)

Ima li negde da se downloaduje celo predavanje?

Pa sa google video sajta skini preko nekog downloader plagina iz mozile?
Mozda pod celim mislis da ne preskace stvari vec da ima vremena sve da isprica, posto dosta stvari preskace? Mislim da je i ova "skracena" tj. uzurbana verzija sasvim dovoljna da se stekne utisak, tj. da se potvrde sumnje koje nam se motaju po glavama. Verovatno su izbaceni samo bezbrojni primeri, poenta je ista.

Uzasavajuce je ono sto on nekoliko puta i spominje: koliko je lako (u USA) pronaci podatke o ljudima, pa cak i te ljude ako treba. Iako mislim da ne spominje RFID, cesto spominje "the cell phone IS you", sto se u vecoj meri moze primeniti na RFID (u smislu ostavljanja tragova gde ste bili sta ste radili).

Evo svih dvadesetak delova u jednom fajlu: Privacu is dead - Get over it

Govori covek o google-u, o tome kako ljudi svojevoljno prave profile na myspace-u, facebook-u, kako se pamti sve sto ste ikada pogledali na e-bay, svaki search koji ste uradili, sve sto ste kupili preko PayPal-a itd.

:zgran:
nisam ziveo u zabludi, ali kad cujes ovako predavanje, ostaje samo J B T!!!

bacite jos ovako kvalitetnih linkova ako imate

Poslednja izmena:
Ili ako hoćeš baš skroz da se istripuješ, David Icke :trust:

Ajde da odrzimo vezu sa racunarima, da ne bi zatvorili temu.
Sigurno je da vec ima i previse podataka o nama u neki ormarima, ali prateci nove tehnologije, kao i onaj zakon oko koga se digla prasina jasno je da ce i ovde poceti sve da se snima i prati, ako se vec ne snima.

Mene interesuje ima li izlaza iz svega toga sem da se diskonektujes?
Ne komentarisati nista na forumima, ne pricati preko telefona sem ono osnovno, mail takodje samo osnovno, facebook i myspace obrisati ... kako se zastiti od pracenja ip-a i logova koji govore odakle ste se logovali?

Ja evo danas intenzivno o tome razmisljam i sve vise shvatam da i nema nekog izlaza ...

Nije da sam neki paranoik, samo me interesuje kako bi ovo sve moglo da se smanji na sto manju mogucu meru. Dok ste "obican gradjanin" verovatno niko nema razloga da koristi nesto protiv vas, ali ako nekada stanete nekome na zulj, svasta moze da ispliva na videlo, a ko zna sta zivot nosi ...

Dakle ima li iko odgovor ili predlog, sem - iskljuci se sa interneta, iskljuci mobilni telefon itd?

Pa sustina svega toga je da neces moci da izadjes, pre ili kasnije RFID ili nešto slično će biti obaveza (pored svega ostalog što ćeš sam prihvatiti). Najtužnije je što je iza svega samo novac i vlast.

Ako si pogledao Privacy Is Dead, čim si napravio stranicu, ona je tu zauvek, možda ne na facebooku, ali u nekoj arhivi sajtova, negde na nekom serveru itd...

Poslednja izmena:
Jasno. Mnogi online sistemi se hvale "redovnim backupom" :)

Vrh Dno