Šta je novo?

Rezolucije izvora koje gledamo na nasim televizorima?

Sveki

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
320
Povodom price iz threada http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1096241#post1096241 otvaram ovu temu da razjasnimo koje rezolucije su kablovski programi koje gleda vecina nas,kolika je rezolucija DVD formata,i tako redom ka najkvalitetnijim.

Moje poimanje je do sada bilo da je npr razlog zasto LCD televizori imaju jako losu sliku kada prikazuju kablovsku signal,bio u tome sto Pal rezolucija je mnogo manja od native rezolucije LCDa,a da obicni Tvi sa katodnom cevi su prilagodjeni Pal rezoluciji.

Jel moze neko ko se rauzme da napishe posebno u jednoj koloni rezolucije izvora signala,a u drugo rezolucije raznih vrsta TVa kojih sada ima na trzistu(katodna cev,LCD,Plazme...)

Poslednja izmena:
nema sta da se pise, niko to ne zna precizno.

Domace TV stanice (sa sve RTS-om) imaju jezivu emisionu tehniku, i jos goru ostalu tehniku. Karici su koliko toliko drzali standard zbog nekih ozbiljnih ljudi koji su tamo radili, a sada B92 mozda jos i vodi.

Rezolucija Beta SP rekordera (ne kamera) koji kod nas dominiraju je oko 420 linija, DV ima malo vecu teorijsku rezoluciju, ali u kasnijoj obradi i MPEG kompresiji padne puno.
Palma, Art i sl. rade sa jezivim izvorima...

Edit:
i jos nesto. Neka TV recimo moze da ima bolju rezoluciju kada se ide u etar direktno iz studija. Tada kvalitet slike zavisi samo od rezolucije video miksete kroz koju prolazi signal. Ako je sve dobro povezano, i svetlo u studiju je OK, to moze da izgleda vrlo korektno. A opet, za sat i po vremena, ta TV moze da pusti film sa SVHS-a ili jos gore VHS-a i da upropasti utisak samo tako. Masa distributera da je filmove na SVHS-u, jer su mnogo jeftiniji nego Beta SP trake. Velika Betacam SP traka ume zaista dosta da kosta.... a SVHS je prakticno dzabe!

Preko SBB kabla je problem sto oni u njihovoj kablovskoj centrali mnoge stanice sa svojih risivera spajaju kompozitno, i tu rezolucija ne moze da predje 360 linija. To se jasno vidi po tome kako gori boja.
To se naravno ne moze popraviti jer ozbiljni ljudi nisu na pravim mestima u SBB-u.

DVD signal moze da ima punu teorijsku rezoluciju od 720 linija ali samo ako ga povezes preko komponentnog ulaza. Preko SVHS-a recimo ima oko 400 linija. Preko RGB skarta takodje slika moze da bude dobra i to se vecinom koristi za satelitske risivere, koji za DVB mogu da predju 500 linija, mada to opet zavisi od stanice.
Naravno, vazan je i kvalitet i bitaza DVD snimka. Retki su dobri snimci kod nas. Vecinom su ovi DVD-ovi za 99 din remasterovani da stanu na 1 layer.

Klasican HD ready TV moze da prikaze oko 720 linija po vertikali i to je i vise nego dovoljno, iz prostog razloga sto i ovako retko ko ima sta da gleda kod nas na HD TV-u.

Emisiona tehnika, kamere i sve ostalo za HD je vrlo skupo. HD u etru mora da ide preko digitalnih prenosnih opsega, a ova glupava drzava je jedva raspisala konkurs i uspela da podeli zastarele i glupave analogne frekvencije. Kod nas HD... kome to treba? I zasto? Pink i Grand show, zenidba za 24 sata, veliki brat i sl. gluposti mogu da se gledaju bez problema i u SD a ona malobrojna grupacija koja bi i znala da ceni HD je potpuno neinteresantna jer je najcesce bez para...

P.S.
Ko zeli Sky HD i ima 1000€ godisnje za pretplatu + 600 i nesto € za risiver i nije mu frka da montira antenu od 1.60m na krov, nek me kontaktira na PM.

Poslednja izmena:
aj da probam malo uprošćeno:
PAL TV signal ima rezoluciju 720x576, dok NTSC ima 720x480. toliku rezoluciju podrzavaju i obicni televizori koje ima vecina nas. u ovoj rezoluciji postoji analogni (stariji i losiji, primer je RTS) i digitalni (noviji, sa zivim bojama i malo ostriji. primer je HRT) signal. to je standradni TV signal.
HD TV signal se emituje u vise rezolucija (od 760i do 1080p). jedini pravi FULL HD je 1080p (1920x1080 progressive). u realnom radu nije ni bitno da li je signal "i" (interlaced) ili "p" (progressive) je televizori rade deinterlacing signala, tako da uvek vidimo progressive sliku.
WIDE (plazma i LCD) televizori su predvidjeni za rad sa 16:9 signalom i nemaju podrsku za 4:3 , tako da sliku razvuku na svoju rezoluciju i jos rade upskaling, pa slika ispadne mutna, a standardni televizori prikazuju 16:9 signal sa 2 crna horizontalna podrucja.

Povodom price iz threada http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1096241#post1096241 otvaram ovu temu da razjasnimo koje rezolucije su kablovski programi koje gleda vecina nas,kolika je rezolucija DVD formata,i tako redom ka najkvalitetnijim.

Moje poimanje je do sada bilo da je npr razlog zasto LCD televizori imaju jako losu sliku kada prikazuju kablovsku signal,bio u tome sto Pal rezolucija je mnogo manja od native rezolucije LCDa,a da obicni Tvi sa katodnom cevi su prilagodjeni Pal rezoluciji.

Jel moze neko ko se rauzme da napishe posebno u jednoj koloni rezolucije izvora signala,a u drugo rezolucije raznih vrsta TVa kojih sada ima na trzistu(katodna cev,LCD,Plazme...)

Razlog zasto lcd i plazma tv imaju loš prikaz antenskog tv signala je upravo u velikoj količini šuma u analognom signalu. Greške koje nastaju pri digitalizaciji takvog signala su upravo ti "artefakti" iliti po srpski "brlje" na ekranu. U zavisnosti od primenjenog algoritma za otklanjanje šuma, rezultati mogu varirati od katastrofalnog do podnošljivog. Od babe nikako ne može da bude devojka, pa tako ni loš analogni signal ne može da bude HD.
Možda je kao neko prelazno rešenje (u našem slučaju bar narednih 10 godina) uzeti dobar HD-ready CRT koji može da daje najprihvatljivije rezultate pri kombinovanom gledanju SD i HD signala.
Još kad bi se neki uvoznik setio da uveze npr. Philips 32pw9551 mislim da bi se em zbog niže cene, em zbog boljeg prikaza SD TV, daleko bolje prodavao nego lcd i plazme te veličine ekrana.

A ljudi vi još gledate TV? :D

ja ne gledam tv vec nekih godinu dana, mada i pre sam stvarno slabo gledao. :)

suvise malo kvalitetnih emisija/filmova/muzike. i cesto mi se desava da se vise iznerviram gledajuci tv nego sto se odmorim i opustim. a o kvalitetu samog izvora da ne pocinjem... :(
sve sto me zanima skidam sa neta, vecinom je hd/dvd rip u pitanju, nekad i 720p hd ako mi se nesto mnogo svidi pa pozelim da sacuvam.

sada se osecam mnogo bolje, manje se nerviram, opusteniji sam, razmisljam samo o svojim problemima... :)

aj da probam malo uprošćeno:
WIDE (plazma i LCD) televizori su predvidjeni za rad sa 16:9 signalom i nemaju podrsku za 4:3 , tako da sliku razvuku na svoju rezoluciju i jos rade upskaling, pa slika ispadne mutna, a standardni televizori prikazuju 16:9 signal sa 2 crna horizontalna podrucja.

Plazme i LCD imaju podrsku za 4:3, 16:9, 14:9 standarde i daju crne vertikalne linije sa strane, kao sto 4:3 crt daju crne horizontalne linije gore i dole. Nijedan wide tv ili monitor nece razvuci sliku ako umes da ga podesis.

P.S.
Ko zeli Sky HD i ima 1000€ godisnje za pretplatu + 600 i nesto € za risiver i nije mu frka da montira antenu od 1.60m na krov, nek me kontaktira na PM.

Treba reci da se u SkyDigital paketu za sada nalazi samo 10ak HD kanala (pored skoro 1000 SD), ali moze to da se gleda, kao i svi ostali HD kalali iz drugih paketa za mnogo manje para, if you know how ,)

Nasi kanali koji se emituju preko CATV televizije su 768x576 (no crop) sa izuzetnim kolicinama suma i svega ostalog sto se nalazi u tim jadnom kablovima, dok to sve prodje kroz infrastrukturu proso voz, t.j. dobijes muljavinu na ekranu. Evo npr. u Subotici lepu CATV sliku imaju ljudi blizu glavne poste (recimo u krugu od 500m) to je brat bratu 2-3% CATV pretplatnika u gradu, ostali gledajte sare.

Nemacki RTL emituje dobar deo programa u HD 1080i formatu sto se moze i videti kada krenu serije (recimo CSI) znak je umanjen :D ali to nama nista ne vredi posto mi dobijamo prastari analogni PAL signal, National Geographics ce uskoro poceti da emituje HD only, dosta kolega sa kojima vodimo diskusije mi je potvrdilo da NG od nedavno prima iskljucivo 1080i snimke jer zele da sto pre krenu sa full HD emitovanjem.

DVB-T ako dobro znam moze da se gleda po Beogradu i Novom Sadu, to je isto sto i klasican analogni PAL signal samo digitalno transmitovan pa je i potrebna manja snaga predajnika ali se lako gubi :D, suboticka CATV emituje RTS u DVB-T tehnici...haahahahaahaha. Auh.....

Nazad
Vrh Dno