Šta je novo?

Rezolicija i velicina monitora

Ocoolaja

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2006
Poena
320
Jedno totalno laicko pitanje: da li 17'' i 19'' tft monitori imaju istu rezoluciju? Ortak me ubedjuje da imaju i da se razlikuju samo u velicini pixela, a meni to zvuci neverovatno. Zasto bi onda koji djavo kupovao 19'' tft? Samo da bi bolje video titl iz daljine ili sta?:trust:

da li 17'' i 19'' tft monitori imaju istu rezoluciju?

Da - 1280x1024

Plati coveku pice ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Jedno totalno laicko pitanje: da li 17'' i 19'' tft monitori imaju istu rezoluciju? Ortak me ubedjuje da imaju i da se razlikuju samo u velicini pixela, a meni to zvuci neverovatno. Zasto bi onda koji djavo kupovao 19'' tft? Samo da bi bolje video titl iz daljine ili sta?:trust:

Pa valjda bi pre kupio 19" zbog vece radne povrsine ili mozda gresim :bottle:

17in za vecinu ljudi, a i meni ima previse sitne piksele, i zamara gledanje, 19 je optimalan za 1280x1024

Video sam više ljudi koji 17icu drže u rezoluciji manjoj od fizičke da im slika ne bi bila suviše sitna. Naravno, u toj manjoj rezoluciji sve je zamrljano.
20ice i veći monitori, naravno, imaju veće rezolucije.

Tipične nativne rezolucije TFT monitora u zavisnosti od dijagonale (w je oznaka wide monitora):

15" - 1024x768 (786 432 pixela)

17" - 1280x1024 (1 310 720 pixela)

19" - 1280x1024 (1 310 720 pixela)
19" w - 1440x900 (1 296 000 pixela)

20" - 1600x1200 (1 920 000 pixela)
20" w - 1680x1050 (1 764 000 pixela)

21" - 1600x1200 (1 920 000 pixela)

21" w - 1680x1050 (1 764 000 pixela)

24" w - 1920x1200 (2 304 000 pixela)

17in za vecinu ljudi, a i meni ima previse sitne piksele, i zamara gledanje, 19 je optimalan za 1280x1024

Isto tako bi mogao da kazes i da TV E55cm zamara za gledanje u odnosu na TV E72cm.Ni jedno ni drugo ne treba uzimati po sistemu "od viska glava ne boli..."nego ono sto nam zaista treba...
Pa 17'TFT ima vidljivu povrsinu skoro kao 19'CRT a do juce smo svi vozili 17'CRT a neki i cuveni 17'CRT Samsung 757NF cije rezolucije ce standardni TFT monitori moci jos godinama da sanjaju...:d

Elem,cinjenice:
1) 17 TFT = 19 TFT sto se tice rezolucije.
2) Prostom logikom dolazi se do zakljucka da su pikseli u odnosu 17:19 sto se velicine tice...:D
3) Proistom logikom dolazimo do zakljucka da 19' treba gledati sa x 1,117 puta vece udaljenosti od 17'

PS.iz licnog iskustva mogu da kazem da ako se nastavi ovim trendom tj da se prave identicni modeli ,identicnih performansi (sto kod CRT-nije bio slucaj),sa razalicitim gabaritima,docicemo u situaciju da kao i kod TV-a da placamo kilazu samo par stotina dinara vise...Secam se da je jedno vreme 55cm TV Samsung bio skuplji 300din-500din od 37cm...Recimo Gorenje zamrzivac od 200lit kosta oko 18.000 a 400lit 19.600 otprilike(ko ne veruje neka proveri!)
E upravo me na ovo podseca danasnja ponuda TFT-a 19'...samo jos da priblize cene 17' :d

Savet: ako ne mislis da gledas filmove na njemu ,iz trpezarije ili kuhinje(za sta ti je i 22' malo...:d ) uzmi mirne duse 17' i uzivaj u boljem "eye candy" osecaju...:smoke: nerazumnu razliku para umesto na sirovinu/kg/cm potrosi na bolji/brzi model :banana:
na kraju :bottle:

Poslednja izmena od urednika:

zato sto je VECI :eyebrows: :banana:

Samo jos jedno pitanje: posto je bilo koja osim native rezolucije tft monitora interpolirana, kakav je utisak pri igranju igara - sigurno ne moze svako da tera igru u 1280x1024, dakle koliko prikaz gubi na kvalitetu?

Samo jos jedno pitanje: posto je bilo koja osim native rezolucije tft monitora interpolirana, kakav je utisak pri igranju igara - sigurno ne moze svako da tera igru u 1280x1024, dakle koliko prikaz gubi na kvalitetu?

Kod igara, pogotovo onih sa brzim sadrzajima (fps, voznje...) se smanjenje rezolucije moze tolerisati, tj. nije toliko losiji prikaz kao kada se smanji rezolucija na desktopu.

Nema nikakvog razloga da bacis pare na 19" TFT bez obzira sto su pojeftinili. Devetnaestica je ipak isuvise mala da bude TV, prema tome.... :D

Nema nikakvog razloga da bacis pare na 19" TFT bez obzira sto su pojeftinili. Devetnaestica je ipak isuvise mala da bude TV, prema tome.... :D

Prema tome sta? :trust: Monitor je monitor a ne TV, tako bi neko mozda rekao da je za TV sve ispod 29" malo pa to ne znaci da svi trebaju da kupuju TV aparate bas te velicine. Kada su u pitanju monitori, meni je prelazak sa 17" na 19" bio pametna odluka, jeste da nemam vecu rezoluciju ali je sve mnogo citljivije, vece i sto je najbitnije, meni ta velicina vise odgovara.
Na kraju je ipak najbolje da potencijalni kupac pogleda dva monitora od 17" i 19" i da onda odluci sta mu je bolje, lepse i potrebnije. Ove price na "suvo" nisu bas od velike pomoci, to su samo nasa subjektivna misljenja.

Poslednja izmena:
Pitanje je bilo, podsecam te, da li je rezolucija ista kod 17'' i 19''. Odgovor svih je DA. Prema tome, to nije nista subjektivno, vec objektivna cinjenica.

Naravno da ce kupac odluciti na sta daje pare...

Pitanje je bilo, podsecam te, da li je rezolucija ista kod 17'' i 19''. Odgovor svih je DA. Prema tome, to nije nista subjektivno, vec objektivna cinjenica.

Naravno da ce kupac odluciti na sta daje pare...

Ne moras da me podsecas na pitanje jer sam pazljivo citao thread od pocetka. Da si i sam bio pazljiv video bi da je postavljeno i pitanje zasto bi (Ocoolaja) bacio pare na 19" ako je rezolucija ista a to, da li neko voli veci ili manji monitor iste rezolucije, ipak spada u stvar subjektivnog izbora i nema veze sa objektivnim cinjenicama.

Prema tome... pozdrav :wave:

Nazad
Vrh Dno