Šta je novo?

retro racunar ,ljubimac ,mana

Učlanjen(a)
12.11.2006
Poena
360
Koji je vas omiljeni,najdrazi ili prvi ili kako god vec racunar koji ste imali ,koristili i njegove najvece mane po vama?
Onako posteno ni po babi ni po sricevima bas da vidimo kako to izgleda, jer je svako od nas imao nesto sto ga je opasno smetalo i nerviralo.
Pocecu prvi pa kud puklo da puklo.............

ZX spectrum 48 gumicar ubedljivo me ne najvise smarala gumena tastatura i folija ispod iste koja je znala da veoma lako otkaze , pogotovo sto je kvalitet istih cesto bio upitnog kvaliteta...

Atari ST - najveca mana jer nisu postojale sve igre kao za Amigu (zato sam i kupio Amigu :D)

Na C-64 muka sa pustanjem igara sa pijacnih nasnimljenih kaseta(od 120 min :d) sa igricama..

Amiga forever.. neke 90-te sam video Shadow of the Beast I i umalo pao sa stolice posle uvoda sa sova logoom, a tek igra kasnije :) :) :)

^

hm... Calamus za ST: kad sam ga video, umalo nisam pao sa stolica :) ...ali to nije tema threada ;)

jel Amiga imala neku manu (osim nedostatka zastite memorije)?

Dreamcast joypadovi, izgledaju svemirski (plus su i modularni) ali su meni bili neudobni za duže igranje, naročito ako koristiš levi triger i analogni stick pa krene da te boli palac....

Zvuk kada DC čita se cd-a, veš mašina budućnosti :D

Atari ST - najveca mana jer nisu postojale sve igre kao za Amigu (zato sam i kupio Amigu :D)

Daj kovac ne zezaj a ono ako vam nestane drva nalozite atari :) to dzabe receno eto meni se naprimer najvise svidjala tastatura na atari st racunarima :)

Kasete od 120 minuta nisi morao da kupujes tako da to realno nemoze biti mana na C64 jer to mogu da kazu i vlasnici spectruma ,amstarda,atarija xl .......

Mana kod amige je sto je njena disketa citljiva "samo" na amigi :)
Prava mana je zamka s grafikom i previse boja sto ume da lepo uspori rad citavog racunara ,normalno govorim o goloj A500,2000

^

pa mogao si da stavis: i mana i vrline da se naglase u ovom threadu ;)

a sto se nedostatka zastite memorije tice - ozbiljan sam! ovo je najveca mana Amige.

usporenje grafike na Amigi se javlja samo ako se koristi 5ti bitplane (32 boje), u tom slucaju chip ram bandwidth nije dovoljan i CPU gubi cikluse...

pozdrav svima,moj prvi komp i nije mozda retro ali vecina danasnjih klinaca poput mene :) ni ne zna za firme kao sto su matrox,3dfx itd. nego prvi komp sam dobio sa oko 5 godina i bio je neka kancelarijska baba iz poste, pentium 2 na 233mhz sa integrisanom matrox g200 gpu ako se ne varam, tokom jula i avgusta bacao je potpuno zelenu sliku zbog temperature ali me nikad nije izdao. Zbog njega i jesam na ovom forumu...

Znas kako zastitu memorije nema nio dos/windows platforma verovatno su tvorci os-a smatrali da ce programeri pisati cist kod i da ce koristiti sistemske vektore za pristup memoriji...............itd nebitno u ovom threadu .
Sto se tice vrlina pa to je u gomili threada iskokodakano do 101 i natrag ajmo malo o onome sto se teze priznaje.

Kod amige 1200 me je nerviralo sto su samo specijalni monitori mogli da prikazu sve rezolucije kojima dama raspolaze. U principu slicno kao kod atarija za kolor i visoku rezoluciju....
Zatim losa kompatibilnost A1200 i A500 pa dosta igara nece da radi na a1200.

Poslednja izmena:
Pa nemozes imati sve full multitasking i zastitu memorije.
Nisam u toku pa ne znam ima li atari st zastitu memorije, pravi multitask znam da nije imao :?

Inace nemoj misliti da je kod amige kraj kada iskoci guru,to samo racunar izadje iz multitaskinga i udje u poseban potprogram kojim je moguce izvrsiti debugging ,ali je zato potrebna druga amiga povezana serijskim kablom s amigom na kojoj je guru.
Jesi li znao za ovo?
U sustini "mozda" bolje odradjeno nego kod windowsa plavi ekran. Bilo je veoma korisno za pisanje softvera i lakse nalazenje problema u kodu.

Commodore 4+, spooro učitavanje sa kasete, i malo programa, čitaj igara.
Amiga 500, zahebancija sa čip/fast memorijom i potreba za još jednom disketnom jedinicom.
Amiga 1200, u to vreme jako teško nabavljivi 2.5" HD, pa jurnjava i lemlenje kablova za one tanke Sigejtove, valjda :). Nedostatak jeftinog monitora koji može da prikaže sve njene rezolucije.

Pa nemozes imati sve full multitasking i zastitu memorije.
Nisam u toku pa ne znam ima li atari st zastitu memorije, pravi multitask znam da nije imao :?
Atari nije imao multitasking do pocetka 90tih, onda su se pojavila tri multitasking, TOS kompatibilna OSa: Geneva, MagiC! i MiNT (MultiTOS). Samo poslednji je imao memory protection ali neki programi nisu hteli da rade ako se ukljuci MP.

Inace nemoj misliti da je kod amige kraj kada iskoci guru,to samo racunar izadje iz multitaskinga i udje u poseban potprogram kojim je moguce izvrsiti debugging ,ali je zato potrebna druga amiga povezana serijskim kablom s amigom na kojoj je guru.
Jesi li znao za ovo?
znao sam.
ali to bas i nije user friendly, pogotovo kad ti overi neki program dok kuckas tekstic... znam, kasnije se popravila situacija ali steta sto nisu od starta ugradili memory protection. a sigurno bolje od Win95... ;)

Spectrum - nemam zamerki na tehnicke karakteristike za to vreme osim za odvratno resenje gumene tastature.. Commodore 64 - odlican zvuk, vrlo dobra grafika i po meni jako nezgodan nedostatak, nepostojanje kursorskih tastera po upotrebljivom rasporedu. Atari 800XL - Igra Joust, verzija za 800xl mi je najomiljenija!:). Ogroman nedostatak je bio mala gustina zapisa podataka na traci, sto je rezultovalo vecnim ucitavanjem igara.. Pc XT - mane: skoro sve!:) Amiga 500 - nedostatak ide kontrolera, spor floppy drive, po meni mali kapacitet disketa.. a sa moje strane neoprostiva zamerka ide u prilog namernog nepostojanja podrske igranja igara na tastaturi. Prava nocna mora je bila igrati mnoge igre na joysticku (npr mortal kombat 2)..

spectrum .... kolosalni....tape loading error ! , na kraju , inace drugih zamerki skoro da nisam imao
zapravo malo je umeo katkad da zasmeta onaj kolorkleш....

Vrh Dno