Šta je novo?

Retro - art

zasto je spectrum imao 48KB a ne npr. 64KB - zato sto je klajv kupovao felericne RAM chipove ;) - istina ili mit??

Otvori bilo koji "normalan" Spectrum i naćičeš "nacrkle" memorije koje je su stavljane na naprave spekija što jeftinijim od nadolazećeg "debeljka" 64 čija je početna cena trebala da bude +1000$

"današnji" proizvodjaći hardvera naučili su od Čika Klajva kako se "zavaljuje" poluispravan CPU/GPU kao slabija varijanta CPU/GPU-a ;)

zasto je spectrum imao 48KB a ne npr. 64KB - zato sto je klajv kupovao felericne RAM chipove ;) - istina ili mit??

Nije stvar toliko u feleričnim čipovima - Spectrum od 48 KB nije imao nikakav "bank switching", a sam Z80 procesor može da adresira ukupno 64 KB memorije. 48K u nazivu je količina RAM memorije, + onih 16 KB ROM-a = 64 KB.
Falični čipovi su korišćeni delom zbog jeftinoće, delom zbog toga što je prvo izbačena verzija sa 16KB RAM, pa - što zakopati čitavih 32KB kad to korisnik neće moći da upotrebi? Naravno, kao što @boZZaP rece, uz malo dodatne logike imao si svoj "shadow RAM".
C64 ima u sebi od starta "bank switching" logiku, pa je moguće imati svih 64KB na raspolaganju kada se isključi Kernel i Basic ROM.

Kako danas izgleda jedan Intro od čitavih 4kb elevated!

Poslednja izmena:
Kontam kako mi se svidjaju oni elementi iz prastarih 8-bitnih igrica koji su , u sustini pravi pravcati nadrealizam.

Pada mi na pamet Tehinican Ted. A ima toga jos mnostvo

Vrh Dno