Šta je novo?

Restartovanje racunara (problematicna GEIL memorija)

N_E_R_O_N

Čuven
Učlanjen(a)
17.02.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Problem: Desava mi se od samog pocetka od kad sam sklopio novu konfiguraciju da mi se racunar restartuje iz neobjasnjivih razloga i to svremena na vreme. Retko se restartovao u igricama, gotovo nikad iako su to bile zahtevnije igrice. Najcesce se desavalo u samom Windowsu i to ako surfujem preko Opere ili radim nesto nebitno... Tek sada sam resio konacno da ustanovim sta je uzrok tome.

Konfiguracija je sledeca: Core 2 Duo E6600, MSi P965 Platinum, MSi NX7900GTO 512MB, Geil 2x1GB Dual Channel Kit 800MHz, Western Digital 320GB 16MB SATA2, Chieftec 400W...

U pocetku sam pomisljao da je napajanje preslabo pa sam postojece zamenio sa Corsair-om od 620W ali je problem ostao isti a i napajanje sam vratio prodavcu jer se grejalo kao TA pec. Pre nekoliko dana sam flesovao plocu na poslednju verziju 1.6 ali je problem ostao isti.

Temperature sistema (merene EVERSTOM) su sasvim normalne: procesor 39-60c; chip set 30-42c; graficka 40-65c i hard disk 28-50c.

Hard disk sam proveravao programom HDD Regenerator ali sam odustao jer je za 3h odradio tek 20%.

Dodje i memorija na red, nju sam testirao pomocu programa Memtest86 v3.3 i evo sta sam dobio kao rezultat za prvi modul
geilmodul1640x405rf5.jpg

i rezultat za drugi modul
geilmodul2640x501hg6.jpg

Da li je uzrok resetovanja memorija ili da istrazujem dalje, mada mi vise nista ne pada napamet sta bi moglo da bude. Ako je uzrok memorija odoh da reklamiram...

Vita jela zelen bor cekam brzi odgovor.

Fala unapred.

Iscupaj jedan modul, ako se ne resetuje reklamiraj.

Testirao sam modul po modul, ali najgora stvar je sto se reset nekada javlja veoma cesto, jedanput u nedlju dana ili redje.

Cekaj, da li uspeo nekad da podignes sistem sa modulim u dual-channelu.
Ja sam ima problem sa kompatibilnoscu modula ali bi se kompjuter restartovao odmah posle ekrana sa windows logom.

Pa ocigledno je problem relacija ploca memorija , nemora znaciti da je neispravno , moguce da je pitanje u kompatibilnosti , odnesi komp tamo gdje si kupio i nek oni rijese problem

Konfiguraciju sam licno sklapao u januaru ove godine, od kada memorija radi u dual channel modu. Normalno se dize windows. Masina mi radi i po nekoliko dana (skidanje torenata) bez da se resetuje. Nisam probao da koristim samo jedan modul, mada bih mogao da probam samo onaj koji je prosao memtest bez greske, a resetovanje moze da se dogodi pitaj boga kad posto se ne dogadja bas ucestalo.

Zar one greske na donjoj slici ne ukazuju na polu ispravnost modula?

Čim ne prolazi mem-test ili je 99% neispravna ili nekompatibilna! A to resetovanje će ti se vremenom povećati ako je ne zameniš!

Imao sam slican problem sa Geil memorijom. Ista pricha restart kad mu dune.Problem sam resio zamenom modula :smash::smash: . Na drugoj ploci taj isti ram radi perfektno bez gasenja vec 6 meseci. Ako ti ovo ne pomogne probaj da uradis i PassMark-ov Burnin Test. Pozdrav

I meni su moduli na Asus-ovoj ploci radili bez problema, ali na novoj nisu kompatibilni, sistem ne moze ni da se podigne.

Sto mi je ciniti, ako reklamiram memoriju i kod njih bude sve ok ja onda mogu da ga d...m.

Imate li neki pametan predlog?

Cemu sluzi taj PassMark Burnin Test, jel to slican tester kao i memtest i gold memory ili nesto sasvim trece?

Tesko da ce biti onda i kod njih ok, prosto moze da se desi da na nekoj ploci rade a na drugoj ne, iako su sami moduli pojedinacno ispravni.
Ako je problem u nekompatibilnosti mozda ti daju da ih zamenis za druge koji ce raditi na tvojoj ploci.

Ako sam te dobro razumeo tebi rade u dual-channelu ali se sistem povremeno restartuje, a meni na ploci na kojoj nisu kompatibilni kompjuter ne radi uopste, samo kada iscupam jedan moze.
Takodje jedan modul ima poprilicno gresaka na memtestu ali samostalno radi bez problema.

Bez daljnjeg ukoliko memorijski moduli ne prolaze testove menjati odmah (naravno ukoliko su sve druge opcije sw ili hw probane).

Evo danas sam ostavio u sisitemu samo jedan modul i to onaj sa greskama i pojavila se ova greska (nije se restartovao jer sam iskljucio opciju "Automatically restart")
errorwo0.jpg

Zna li neko sta znaci ova poruka?

Na MS sajtu:
http://support.microsoft.com/kb/894278

"CAUSE
This error message is caused by a kernel driver that is installed by the following known rootkit spyware programs:
• Msupd5.exe
• Reloadmedude.exe"

Probaj i sa ispravnim modulom, mada se slažem sa mišljenjem da ćeš svejedno morati da menjaš memoriju...

Ej modul ti nevalja:crash:, jel si probao da olabavis latence ili dignes voltazu?
Inace meni se desilo davno na ddr geilu da mu je posle nekog vremena crko isto tako, sad je kod drugara i sljaka ko zmu 24/7, dok sam ja zamenio modul i sve je bilo ok. Izgleda da neki geil modeli vremenom gore na nekim plocama, neznam ni ja kako i bas mi to nema nikakvog smisla.
Ti obavezno reklamiraj taj modul jer sumnjam da ces nest da sredis al ko zna, srecno:wave:

@SoneMasina
Ali to se njemu desava od kad je sklopio masinu

Kave veze ima, mozda je jedan modul od samog pocetka bio neispravan, cim mu izbacuje greske i sa samo jednim (i to bas ti modulom) onda je taj modul neispravan.

Jedva sam nasao dva drugara koji imaju ploce sa DDR2 memorijom kod kojih bi mogao da isprobam moje module. Najsmesnije u celoj prici je to da svi trojica imamo MSI ploce sto mi se nije svidelo zbog testiranja.

Za sada sam bio samo kod jednog drugara i on ima plocu sa 945 (model NEO) cipsetom koja podrzava samo DDR2 400 i 533mhz (*****ali ga prodavci - rekli mu da ploca podzava i 667mhz). Ipak smo uboli onaj "kao" neispravan moj modul i prosao je bez greske ali radio je na 533mhz a ne na 800 (ne znam da li to ima neke veze).

Kod dugog pajtosa idem za neki dan, on ima plocu K9N NEO koja podrzava i 800mhz memorije pa ce vidimo ishod, mada mi se cini da je ipak nekompatibilnost u pitanju.

Sta li ce mi reci kada odem da reklamiram a kod njih bude radilo bez ijedne greske, da li u toj sitauaciji mogu da ocekujem da mi ipak zamene... ili ce da bude:smash:

Kod dugog pajtosa idem za neki dan, on ima plocu K9N NEO koja podrzava i 800mhz memorije pa ce vidimo ishod, mada mi se cini da je ipak nekompatibilnost u pitanju.

Sta li ce mi reci kada odem da reklamiram a kod njih bude radilo bez ijedne greske, da li u toj sitauaciji mogu da ocekujem da mi ipak zamene... ili ce da bude:smash:

Pa probaj i kod tog drugara, i meni se čini da je nekompatibilnost, trebalo bi da imaš u knjižici za ploču koje memorije na kojoj frekvenciji i sa kojim CAS-om ploča podržava, to se i update-uje sa novijim vezijama BIOS-a, ako ta memorija nije podržana, probaj da "olabaviš" CAS vrednosti, pa probaj memtest-om/goldmemory.

Lista za te vrednosti ima i na net-u (barem za Asus i Gigabyte, trebalo bi da ima i MSI).

Ako i dalje imaš grešku, ponesi knjižicu od ploče ili odštampaj vrednosti sa neta, ponesi u prodavnicu i reci im da memorija i ploča nisu kompatibilni i da imaš problema. Trebalo bi da ti daju drugu memoriju.

Imao sam slican problem sa Geil memorijom. Ista pricha restart kad mu dune.
Meni je komp počeo da se restartuje pre X meseci, svaka 2-3 dana - evo ga. Kako došlo, tako otišlo. Problem je očigledno bio čisto softverski, nemam pojma šta ga je izazivalo.

Izgleda da neki geil modeli vremenom gore na nekim plocama, neznam ni ja kako i bas mi to nema nikakvog smisla.

@SoneMasina
Ali to se njemu desava od kad je sklopio masinu

Kave veze ima, mozda je jedan modul od samog pocetka bio neispravan, cim mu izbacuje greske i sa samo jednim (i to bas ti modulom) onda je taj modul neispravan.

Na ovo sam mislio.

Ja sam imao u pocetku slicnih problema sa GeIL Black Dragon CL4 modulima sve dok nisam pogedao na GeIL-ovom sajtu i nasao podatak da je ta memorija predvidjena da radi na 1.9-2.4V a ne na 1.8 kako je podrazumevana vrednost. Obrati paznju na napon i latencije.

Ja zaista ne znam odakle vama to da je "podrazumevana vrednost" 1.8V... iz CPU-Z-a, jer tamo pise?
Pa tamo pise isto to za svaku memoriju!!!

Na samim modulima pise preporucena voltaza od strane proizvodjaca, i to vam je jedini amen...

Na samom modulu pise 1.8v ali ja ne mogu da postavim tu vrednost u BIOS-u. Najmanja je 1.85v a na default-u je bilo setovano 1.9v.

Pa stavi 2.1V pa proveri, nece joj nista faliti.

Na samom modulu pise 1.8v ali ja ne mogu da postavim tu vrednost u BIOS-u. Najmanja je 1.85v a na default-u je bilo setovano 1.9v.
Aha... OK, ako na modulu pise tako, onda je tako.
Nista, pa stavi na najmanju mogucu, tj. tih 1.85V.

Al' proveri ti ipak za stabilnost neko vreme...

Nazad
Vrh Dno