Šta je novo?

restart

darth

Slavan
Učlanjen(a)
11.08.2005
Poena
304
masina radi normalno dok se gledaju filmovi, slusa muzika i svrlja po netu, ali kad se ukljuci igra posle kraceg vremena se restartuje sam od sebe. ispostavilo se da je u pitanju ploca (a7n8x eay-z) LM sandra pokazuje neku nenormalnu temperaturu (255.9°) dok su naponi:
aux voltage 4.43v
+3.3v...............4.43v
+5v.................6.71v
+12v..............16.10v

ne znam koja je verzija biosa i da li ce pomoci nesto oni drajveri za nf2 ploce?
sta mi je ciniti?

Pa sa ovim naponima logicno je da zamenis napajanje, pa ako nije do njega... Mogao bi multimetrom da izmeris te napone i vidis njihovu pravu vrednost.
kako si zakljucio da je ploca u pitanju ? Koliki je napon jezgra procesora ?

M-tech je napisao(la):
Pa sa ovim naponima logicno je da zamenis napajanje, pa ako nije do njega... Mogao bi multimetrom da izmeris te napone i vidis njihovu pravu vrednost.
kako si zakljucio da je ploca u pitanju ? Koliki je napon jezgra procesora ?

Temp CPU-a bi trebala da bude ova od 255.9°?
Po ovim Voltažama, najlogičnie bi bilo da je sve spaljeno ili makar ozbiljno oštećeno a naj nelogičnije bi bilo da mašina uopšte radi!
Mora te Voltaže da proveri Unimerom, kolike su varijacije kada optereti proceror i sl...
1st pick: Ploča ili PSU.

kako si zakljucio da je ploca u pitanju ?
Temp CPU-a bi trebala da bude ova od 255.9°?
pa sa sandrom.
ide prvo znak usklika u zutom trouglu gde kaze board temp 255.9, a onda one zelene ikonice koje pokazuju navedene napone. asus probe pokazuje normalno napajanje.
T cpu je oko 46/ 7 u biosu a naponi su ok; 1.6 3.9 6.2 i 12.9. sad mi vise nista nije jasno :S:
probao sam i sa zamenom memorija, grafulje i o5 isto.

Imas na disku ploce Asus Probe progr. za merenje temperatura, voltaze i dr., te stavi njega i kontrolisi napon pri opterecenju cpu-a. To sto ti je napon na 12V, 12.9, to nije dobro i govori da je napajanje preoptereceno vec u BIOS-u. Kad jos udjes u igru i grafika pocne da trosi vise struje, ta 12 sigurno raste i destabilizuje sistem. Napon na cpu sigurno pada ispod svoje default vrednosti i eto restarta. Obavezno menjaj napajanje, ili pozajmi jace i probaj sa njim.

Flešuj BIOS, skini novu verziju Asus Probe-a...

darth je napisao(la):
pa sa sandrom.
ide prvo znak usklika u zutom trouglu gde kaze board temp 255.9, a onda one zelene ikonice koje pokazuju navedene napone. asus probe pokazuje normalno napajanje.
T cpu je oko 46/ 7 u biosu a naponi su ok; 1.6 3.9 6.2 i 12.9. sad mi vise nista nije jasno :S:
probao sam i sa zamenom memorija, grafulje i o5 isto.

Izmeri +5V i +12V unimerom na moleksima pri ukljucenom racunaru.

Ako ti pokaze blizu 6 ili blizu 13 odma bacaj to napajanje i uzimaj drugo.

Kao sto ljudi rekose uzmi neki program za monitoring temperature i napona, a restartovanje se javlja verovatno zbog losih driver-a, da li za plocu , grafiku ili nesto drugo ...

Nazad
Vrh Dno