Šta je novo?

Resenje za slab wireless signal

Ned

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
304
Imam DELL-ov laptop i na njemu Dell Wireless 1390 WLAN Mini-Card. Razmatrao sam mogucnost wireless interneta. Ustanovio sam da mi je najblizi predajnik na udaljenosti od oko 250m i to NBG8KBCnet. Ukacio sam se na njihov predajnik i pozvao ih. Rekli su mi da cu bez dodatne opreme imati slab signal ali su mi otvorili test nalog cisto da testiram protok i samu vezu. Iako je signal slab nije bilo prekida. Zato sam odlucio da kod KBCnet-a zvanicno aktiviram nalog (bez kupovine dodatne opreme) i uplatio paket SOHO HOME-256. Prvih 15 dana sve je super radilo , ali juce posle kise nikako nisam uspeo da se prikacim na njihov AP. Zvao sam ih i omogucili su mi da se ponovo prikacim ali... Napomenuli su mi da slab signal koji oni od mene primaju (ispod -72dB) stavara velikih problema i da mi je zato preko potrebna antena. Rekli su mi da ima neka za 2500din. Osnovni probelm je taj sto sam ja student u Studentskom gradu pa je nabavka neke skuplje opreme sto zbog finansijskih razloga a pogotovo sto ne znam da li cu ponovo biti u ovoj istoj sobi u kojoj sam sada i sledece godine poprilican problem. Bicu sigurno opet u studenjaku ali da li cu imati opticku vidljivost ka istom ili obliznjem predajniku kao sada pitanje je. Sta mi je pored antene i naravno kabla neophodno i kakvi su izgledi da to sto jeftinije nabavim i gde? Slicna pitanja su ovde diskutovana, znam, ali ja ipak trazim konkretan odgovor za moj problem.

imas dve varijante:

1) wireless pcmcia adapter sa externim konektorom, x metara cfd200 kabla, antena
2) ap (client mod), 1-2m cfd200 kabla, antena, utp kabl od ap do laptopa

pogledaj cene u netiksu

Najiskrenije ti savetujem da bezis od tog provajdera sto dalje mozes i da se ne osvrces. To su prevaranti samo takvi. Imao sam njihov wireless jedno sest meseci a poznajem i dosta ljudi koji su bili i koji su jos uvek njihovi korisnici. Znaci kod njih su samo ljudi koji nemaju apsolutno nikakvog drugog izbora i zbog toga ih trpe. Znaci dali su ti test nalog da vidis kako ti radi i da na osnovu toga odlucis da li ces postati njihov korisnik i posto si bio zadovoljan time sto si video odlucio si da im platis internet i sada odjednom posle 15 dana uslovi se menjaju i moras jos da im doplatis, pa da si morao jos da im doplatis verovatno ne bi ni uzimao kod njih internet zar ne? Znam x slucajeva da internet radi perfektno 2-3 meseca a onda odjednom prestane da radi i kada ih zovnes da pitas o cemu se radi oni ti kazu da je problem do tebe i da je signal koji ti emitujes suvise slab (nije nego, znaci 2-3 meseca nije bio slab a sada je odjednom oslabio preko noci i internet ne moze vise da radi). Kako ti je onda internet radio tih 15 dana bez problema ako ti je slab signal ili je mozda naprasno oslabio sam od sebe ... Mislim stvarno nemam reci da ti opisem kakvi su to lopovi.

Uopste ne mora da znaci. Ja sam njihov korisnik punu godinu dana, i dosad nisam imao nikakvih problema ni sa protokom ni sa ljubaznoscu osoblja. Toliko sam zadovoljan da mi ne pada napamet da predjem na ADSL iako od skoro imam tehnickih mogucnosti na broju.

Coveku su objasnili kakva je situacija i dali su mu TEST signal, tako da nije ni u kakvoj obavezi da otvara nalog ako tih par meseci ne bude zadovoljan

@Ned
Ne bih ti preporucio nabavku dodatne opreme, matretiranje je pri cestoj selidbi.Ko zna mozda dobijes sobu direkt ispod predajnika....:d

imasUSB WiFi Stick koji sam ja u praksi probao, radi na ~300m opticke vidljivosti na 50% signala, to je neki BlueTake BW101. Jeste 11Mbps, al tebi za net dovoljno i 1Mbps. Zakacis na USB kabel koliko ti treba, samo nikako preko 5m, onda bas ne radi, tj cas radi cas ne, zbog otpora u kabelu. Cena je 1400 din. Nije neka stavka a radi posao, zalepis na prozor (ja sam zalepio sa onom papirnom trakom za zastitu prozora, vata staklo luddilo)

Ja sam izneo svoje licno iskustvo s njima (znaci prevaranti samo takvi) sto ne znaci da su takvi i prema ostalima. Upotrebi search, ima par tema o tome pa procitaj.

Temu koju sam otvorio i detalji vezani za nju NEmaju cilj da ovde mnogo kritikujemo KBCnet kao provajdera. Mada, ipak moram da dodam da u celom gradu oni imaju samo jedno jedino uplatno mesto i to tamo negde na Karaburmi 'bogu iza nogu'. Znam da sve moze i preko uplatnice( u banci,posti) ali ipak resio ja da odem barem prvi put tamo i: presao sam 20 stanica gradskim busom(16) i jos preko 1km peske. Najgore je to sto tamo ocekujes nekog ko je mlad a tamo neka matora baba. Baba je posebna prica:)). Ali, rekoh dosta o tome! Zanimaju me komentari za taj USB WiFi stick. Kao sto sam rekao treba ba mi jeftino, privremeno a funkcionalno resenje koje ipak nece proci ,znam ,bez nekog kompromisa. U ostalom u petak imam predavanja iz antena kod profesora sa mikrotalasne tehnike koji su svetski strucnjaci o ovoj oblasti. Jedan od njih je napravio antenu od kotura aluminijumske folije (one za kuhinju), male bakarne posude i malo zice. Naravno necu ja sve zivo da kacim na terasi samo kazem da mi na kraju nece nista promaci.

Radio sam jednu malu mrezu, koristio USB wifi stick (Gigabyte) na 3 kompa, evo ima jedno sest meseci kako to radi bez ikakvih problema...

@markoncic
Radi to,ali koliki je signal na 200-300m ? ( koliko shvatam KBC trazi da bude bolji od -72 )

Ako se doda konektor i veze eksterna antena onda je to "druga pesma".... u toj kombinaciji se uspostavljaju linkovi i na par km.

Izvinite zbog blagog skretanja u offtopic,
ali da li bi mogao neko da mi navede mogucnosti instaliranja (nalazenja provajdera) wireless interneta u studentskom domu "Studentski grad", uz cinjenicu da opremu vec posedujem. U pitanju je prva navedena kobinacija opreme - 1) wireless pcmcia adapter sa externim konektorom, x metara cfd200 kabla, antena. Pokusavao sam da nadjem neke konkretnije informacije na ovu temu ali bezuspesno.

Vrh Dno