Šta je novo?

Remote restart rutera (ili nekog drugog električnog uređaja)

Vl@da

Slavan
Učlanjen(a)
27.10.2007
Poena
375
Nisam baš siguran gde da pitam ovo, ali mislim da najviše spada u mrežnu opremu. :)

Potreban mi je uređaj za daljinsko restartovanje rutera, u slučaju da se isti zaglupi i ne može mu se prići preko mreže. Koliko sam uspeo da skontam to se uglavnom radi tako što se postavi neki uređaj koji služi kao bridge između napajanja i rutera, koji na osnovu nekog signala (idealno bi bilo preko sms poruke) na kratko prekine napajanje i tako restartuje uređaj.

Ukratko, treba mi nešto kao sa ovog linka ali bih voleo da ne bude baš toliko komplikovano, tj. da jedan uređaj obavlja sve.

Da li ovako nešto postoji i ako postoji da li može da se nađe kod nas? :)

Ako ti je potrebno restartovanje rutera vecina njih ima ugradjen watchdog timer kojim mozes da okidas restart u slucaju da ruter ne moze da pinguje odredjenu IP adresu itd... tako da ti je kod rutera skoro pa nepotrebno da dokupljujes raznorazne *******cije.

Opisi malo opsirnije kakva ti je postavka mreze, sta se dogadja itd...

Taj Dovado i tellstick kostaju 300+ eur zajedno :D

Ako ti je potrebno restartovanje rutera vecina njih ima ugradjen watchdog timer kojim mozes da okidas restart u slucaju da ruter ne moze da pinguje odredjenu IP adresu itd... tako da ti je kod rutera skoro pa nepotrebno da dokupljujes raznorazne *******cije.

Opisi malo opsirnije kakva ti je postavka mreze, sta se dogadja itd...

Ne događa se ništa (za sada :) ), ovo mi treba kao preventivna mera.

Znam za te funkcije ali sve to je podložno grešci. Šta ako taj kontrolni server crashuje ili je u prekidu link samo do te IP adrese koja se koristi za kontrolu a ostali linkovi rade?
Potrebno mi je da ja imam kontrolu nad restartovanjem uređaja.

Taj Dovado i tellstick kostaju 300+ eur zajedno :D

Razlog više da nađem nešto drugo. :D

U stara prastara vremena pocetka wifi provajdinga su masine resetovane preko krsh mobilnog i releja na vibro motoru - pozoves i resetujes uredjaj.

Ne znam samo ko je dovoljno lud da plati nesto 300+ eur a da pritom veruje kako je i taj ceo sistem pouzdaniji od onog kojeg kontrolise. Sta sad, ruter od par 1000 eura ce pre da zastane da mu je potreban restart nego ti uredjaji, sta su oni dummyfree...?

To sa GSM i relejima ima da se kupi sada kod kineza za par desetina eur. Ja sam uzeo jedan GSM prekidac i koristim ga da ugasim dolazni napon na jednoj baznog stanici kada su jake grmljavine.

Odete na DX i otkucate GSM switch i prva stavka (kosta 35$) je to.

Znam za te funkcije ali sve to je podložno grešci. Šta ako taj kontrolni server crashuje ili je u prekidu link samo do te IP adrese koja se koristi za kontrolu a ostali linkovi rade?
Potrebno mi je da ja imam kontrolu nad restartovanjem uređaja.

Imaš adrese Google-ovih DNS-ova (8.8.8.8, 8.8.4.4), verujem da je vrlo mala verovatnoća da će te adrese biti nedostupne duži vremenski period...

@bandzo87: Taj Dovado je skroz druga prica, generalno ih reklamiraju u paketu za Home Automation potrebe (palis gasis prekidace, potrosace i slicno po kuci preko 433mhz prim/pred), fora je sto radi sa Tellstickom "izodma", mada moze i da se budzi openwrt na kompatibilne rutere (ili ddwrt, zaboravio sam) :)

Ali generalno je preskupo u odnosu na taj GSM switch sto kazes.

Poslednja izmena:
Imaš adrese Google-ovih DNS-ova (8.8.8.8, 8.8.4.4), verujem da je vrlo mala verovatnoća da će te adrese biti nedostupne duži vremenski period...

Ne znam šta je duži vremenski period ali svakako je predugo. :)
Ne mora čak ništa ni da se desi sa Google DNS serverima, dovoljno je da link ka njima počne da štuca i eto nepotrebnog restarta rutera...

Ne znam samo ko je dovoljno lud da plati nesto 300+ eur a da pritom veruje kako je i taj ceo sistem pouzdaniji od onog kojeg kontrolise. Sta sad, ruter od par 1000 eura ce pre da zastane da mu je potreban restart nego ti uredjaji, sta su oni dummyfree...?

To sa GSM i relejima ima da se kupi sada kod kineza za par desetina eur. Ja sam uzeo jedan GSM prekidac i koristim ga da ugasim dolazni napon na jednoj baznog stanici kada su jake grmljavine.

Odete na DX i otkucate GSM switch i prva stavka (kosta 35$) je to.

Ja govorim o ruterima od nekoliko stotina evra a ne od nekoliko hiljada, ali princip je isti...

Naravno da ne verujem da će taj uređaj rešiti sve potencijalne probleme, to je samo još jedan korak ka pouzdanosti sistema. Mnogo je veća šansa da se zaglupi samo ruter (ili samo power switch), nego da se i ruter i power switch zaglupe u isto vreme.

Video sam da postoje takve stvar na DX, Aliexpress i sličnim sajtovima ali me zanimalo da li kojim slučajem to može da se nađe kod nas (svestan sam da je mala šansa za to), i da li je neko imao iskustva sa tim uređajima koji su između 30 i 100 dolara, koliko su pouzdani, da li rade pos'o, itd... :)

Ako nije Juniper ili Cisco u pitanju - onda ti se nece desiti da se zaglupi ruter :D

Ja sam ga uzeo i prezadovoljan sam. Uzecu jos jedan da probam da ga modifikujem za neke druge namene. Ako nekoga interesuje u pitanju je SKU: 147180

Ne mogu ti pomoci sto se tice nabavke, ali evo mog iskustva: trenutno koristim 3 varijante koje manje vise rade ovo sto zelis. Prva je uredjaj koji se kontrolise preko tel. linije, konkretno imam Aube CT241 (zeza me direktan link ali pronadji ga preko Gugla da vidis o cemu se radi) . Kada ga pozoves, on posle odredjenog broja zvona digne slusalicu, potom kucas sifru, pa posle toga imas mogucnost da upalis ili ugasis jedan od cetiri relejna izlaza. Ovo je najjednostavnije ali i najelegantnije resenje. Drugo resenje jeste GPRS/SMS kontroler. Ja sam ga konkretno sklepao od starog siemens mobilnog i mikrokontrolera, ali vidjao sam da tako nesto ima se kupi kao gotov uredjaj. Ovaj moj kontrolisem SMS porukama (nisam imao ni vremena ni zivaca da realizujem GPRS deo), a na taj nacin dobijam povratne informacije (npr povezao sam PIR senzor da detektujem provalu i senzor temperature da me obavesti ako otkaze vent za hladjenje). Trece resenje je jedan raspberry pi, preko crontab-a svakih 10 minuta pingujem jedan windows PC, i ako ping izostane pyton sriptom ga resetujem preko relea na jednom od GPIO pinova.

Poslednja izmena:
Postoje gotova resenja sa SMS modulom, gde preko poruka dobijas izvestaje o naponu temperaturi... Na odredjeni SMS moze da gasi prvu, drugu ili obe uticnice. Oko 50 koristimo u firmi. Oko 100eura je komad.

Ja govorim o ruterima od nekoliko stotina evra a ne od nekoliko hiljada, ali princip je isti...

Ja na svojoj mrezi koristim preko 150 mikrotik rutera u cenovnom rangu ~100e i hvala bogu nikada nisam imao problema sa zaglupljivanjem da sam morao ici do stanice da je resetujem i sl.. Imao sam problema sa gasenjem nekih portova na uredjajima ali sam to lako resavao skriptama.

Zaglupljivanja tog tipa imao sam samo sa tp linkovima, tendom i sl... ali treba i to razumeti, oni su najbolji u cenovnom rangu i za ono koliko kostaju pruzaju i mnogo vise.

Ako nije Juniper ili Cisco u pitanju - onda ti se nece desiti da se zaglupi ruter :D

Za Cisco neću da komentarišem ali zar ne bi Juniper ruteri/switchevi da budu jedni od boljih? :)

Ne mogu ti pomoci sto se tice nabavke, ali evo mog iskustva: trenutno koristim 3 varijante koje manje vise rade ovo sto zelis. Prva je uredjaj koji se kontrolise preko tel. linije, konkretno imam Aube CT241 (zeza me direktan link ali pronadji ga preko Gugla da vidis o cemu se radi) . Kada ga pozoves, on posle odredjenog broja zvona digne slusalicu, potom kucas sifru, pa posle toga imas mogucnost da upalis ili ugasis jedan od cetiri relejna izlaza. Ovo je najjednostavnije ali i najelegantnije resenje. Drugo resenje jeste GPRS/SMS kontroler. Ja sam ga konkretno sklepao od starog siemens mobilnog i mikrokontrolera, ali vidjao sam da tako nesto ima se kupi kao gotov uredjaj. Ovaj moj kontrolisem SMS porukama (nisam imao ni vremena ni zivaca da realizujem GPRS deo), a na taj nacin dobijam povratne informacije (npr povezao sam PIR senzor da detektujem provalu i senzor temperature da me obavesti ako otkaze vent za hladjenje). Trece resenje je jedan raspberry pi, preko crontab-a svakih 10 minuta pingujem jedan windows PC, i ako ping izostane pyton sriptom ga resetujem preko relea na jednom od GPIO pinova.

Hvala na detaljnom odgovoru. :)
Pogledao sam ovaj Aube CT241 i deluje vrlo zanimljivo. Drugi način otpada pošto ne bih umeo to da uradim, a treći sam već razmatrao ali je pomalo overkill za moje trenutne potrebe.

Postoje gotova resenja sa SMS modulom, gde preko poruka dobijas izvestaje o naponu temperaturi... Na odredjeni SMS moze da gasi prvu, drugu ili obe uticnice. Oko 50 koristimo u firmi. Oko 100eura je komad.

Znaš li možda koji je proizvođač/model/blo šta? :)
Praćenje napona i temperature je rešeno na drugi način tako da mi to ne treba ali svakako je dobra stvar.

Ja na svojoj mrezi koristim preko 150 mikrotik rutera u cenovnom rangu ~100e i hvala bogu nikada nisam imao problema sa zaglupljivanjem da sam morao ici do stanice da je resetujem i sl.. Imao sam problema sa gasenjem nekih portova na uredjajima ali sam to lako resavao skriptama.

Zaglupljivanja tog tipa imao sam samo sa tp linkovima, tendom i sl... ali treba i to razumeti, oni su najbolji u cenovnom rangu i za ono koliko kostaju pruzaju i mnogo vise.

Svestan sam da je mala verovatnoća za to ali radije bih da imam takav uređaj pa makar mi nikada ne zatrebao, nego da mi zatreba u nedelju uveče a ja ga nemam... :)

Pa pazi, ne znam cime se bavis, koliko je profitabilno to sto radis niti gde ce ti uredjaj stajati, ali kazem ti. Ja radim za jednog internet provajdera i odrzavam veci deo mreze. Postoje lokacije gde u ovo doba ne moze da se pridje ni helikopterom a mi koristimo mikrotikove (imamo dosta lepog iskustva sa RB2011 serijom (sve solid kapacitori na njemu) i RB912 dok smo problema imali sa rb433 i rb433AH kao i RB800) a i ubiquiti se dobro snalazi, tako da generalno nemamo velikih problema koji su neresivi telnetovanjem itd pa da moramo ici na lokaciju.
Ima gomilu vecih wifi provajdera od mene i svi koriste slicnu opremu pa nemaju probleme. Zato kazem, ne znam cime se bavis, ali ako je nama dovoljna oprema od ~100e i dovoljno nam pouzdana onda... sta da ti kazem :). Ako ti je dobar profit ti meci CISCO-a. Imamo jedan 3550 koji smo metnuli u neki podrum i nismo mu fizicki prisli 100 godina :).

Hvala na savetima, verovatno ću naručiti neki od ovih uređaja koje ste mi predložili pa ću da probam. :)

Vrh Dno