Šta je novo?

Reklamacija harda na osnovu reallocated sector count

HighONE

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
650
S.M.A.R.T. mi prijavljuje da je jedan loš sektor na Samsunf F3 SpinPoint 1TB relociran - da li je to razlog za brigu, a možda i za reklamaciju? Kupljen u At..u.

Ja sam sad nedavno imao pending sectore, isti disk, rekao bih da im je istekao rok trajanja...
Stim da je meni krenuo da krlja te sectore ko blesav (600 komada za 2 dana) i smart - autotest nije prolazio...

Alti je prihvatio reklamaciju dao mi novi hithachi 1tb, sa diskutabilnom garancijom (tj nisu mi dali novi garanti list, rekli su da papir koji sam dobio sa RMA vazi kao garancija, znaci imam jos 6 meseci umesto 2god...) i to cak vrlo brzo, samo se u radnji u jevrejskoj doticni "zagubio", pa sam ih gnjavio nedelju dana...

Praktično je nemoguće da se napravi HDD bez loših sektora, zato ta rezerva i služi. To je normalno funkcionisanje. Kad se ta rezerva istroši, tek tada se smatra da je HDD neispravan.

@Hector: siguran si u to?
Ne bih pitao da nisam video SMART upozorenje u CrystalDiskInfo. Stariji Seagate diskovi nemaju tih problema.
@danijel: po novom zakonu, dužni su da ti daju novu garanciju - ako se ja dobro sećam. Proveri...

Poslednja izmena:
A ako disk, koji je kupljen po starim cenama, crkne i treba da se zameni, a u radnji odbiju da ti zamene, kažu da nema, iako možda ima, pa ti vrate iznos za koji sad ne možeš da kupiš ni disk od 160 GB ( 640 GB plaćen oko 4000, sad 500 GB košta 8500 )
Šta onda da se radi ?

Poslednja izmena:
Nista, po zakonu to prolazi... vise ne kupujes u toj radnji i cao :)

Ovo za garanciju vazilo i po starom zakonu, no mene tako mrzi da se upustam u diskusiju sa njima... ovi u lokalnim radnjama su nesposobni trollovi koji su me levatili nedelju dana a disk im stoji na polici... altijev rma je vrlo korektan, a svakako vise ni jedna inspekcija im tu nije nadlezna

Situacija je još gora - read surface scan iz Windowsa se završio sa BSODom ntfs.sys, a DOS scan iz ESTool 3.01v sa LBA Error. SMART sad prijavljuje i current pending sector count 3. Da li da probavam zero-fill ili je ovo dovoljan uslov za RMA? Svejedno sam izgubio poverenje u drajv...

Prilozi

• SMART.JPG
    SMART.JPG
    194 KB · Pregleda: 134
  • ESTOOL.JPG
    ESTOOL.JPG
    103.1 KB · Pregleda: 108
I vise nego dovoljno. Ali pobogu sto ti se greje disk!! Mozda je jadan pregoreo.

ne radi zero-fill vec nosi na reklamaciju
zasto ti se toliko greje hdd, je li u zatvorenom neprovetrenom kucistu ?
to je totalno prevelika temperatura za hdd, mozda ti je zbog toga crkao, probaj kad dodje drugi da hladis necim hdd, neki vent...

Kućipte je CM690 dva intake, dva outtake ventilatora - imam još dva harda unutra - evo temperatura:

Prilozi

• 2012-02-26 12-09-13_HWiNFO64 Sensor Status.jpg
    2012-02-26 12-09-13_HWiNFO64 Sensor Status.jpg
    81.3 KB · Pregleda: 93
u mene su sad sva 3 hdd na 31 stepen
dobro u mene je razladno, duva i vuce samo tako, ali 41 je podosta, pa meni leti ne bude tolika temp za hdd, a tek 47-51 za onaj problematicni ...

Previse toplo, evo meni u CM590 kucistu, sa grejanjem u sobi.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    43 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
pre nekoliko dana mi je crkao Hitachi 500 Gb,kupljen pre 2 i po godine u WW po ceni od 3.800,i posle 7 dana sam dobio nov novcijat iako je sad cena 8,5k

S.M.A.R.T. mi prijavljuje da je jedan loš sektor na Samsunf F3 SpinPoint 1TB relociran - da li je to razlog za brigu, a možda i za reklamaciju? Kupljen u At..u.

Ako imaš važne podatke na istom, razlog za brigu jeste, odmah ih bekapuj. Može da radi OK još više godina, a može da bude naznaka da mu je kraj blizu. Za reklamaciju još nije. Da bi bio za reklamaciju, mora ili da očigledno bude neispravan, ili da Samsung-ov (Seagate-ov?) zvaničan tool nađe problem.

Normalna tesko, max dozvoljena radna da. A apsolutan max po specifikaciji za vecinu HDD je 55C, a za SSD je mislim 70C. I to se ne misli sta senzor kaze, vec na realnu bile gde na disku.
Ali to je trenutna max, a ako je konstantno visa kao 47C i to vremenom moze ostetiti disk. A upravo to je izmereno gde je senzor, a negde na disku moze biti i 10-20 vise i eto premasene specifikacije!

Meni su za ovakve promene u SMART-u do sada promenili svaki disk, i to vise njih razlicitih.

Poslednja izmena:
Malo sam razdvojio hardove i stigao da uradim instalaciju sistema na novi SSD - ovaj put sam pokrenuo SeaTools for Windows. Kad se sistem ne podiže sa Samsunga, temperature diskova su normalne - najviše je 40 kod surface scana.
Evo i slike iz SeaTools for Windows - mislim da dovoljno govore. U pitanju je Short Drive Self Test. SeaTools for DOS nisam pokretao - još ne podržavaju samsungove diskove.

Prilozi

• 2012-02-27 01-10-28_SeaTools for Windows.png
    2012-02-27 01-10-28_SeaTools for Windows.png
    168.2 KB · Pregleda: 41
  • 2012-02-27 01-10-51_SeaTools for Windows  S246J1MSC04048  HD103SJ.png
    2012-02-27 01-10-51_SeaTools for Windows S246J1MSC04048 HD103SJ.png
    31.4 KB · Pregleda: 39
To što zvaničan Samsung (Seagate) tool kaže da je HDD loš bi trebalo da bude dovoljan dokaz za prodavca. Otštampaj to i nosi na reklamaciju, morali bi da je uvaže!

Nisam još poslao hard na reklamaciju - skidao sam podatke. Doživeo sam 7 ili 8 BSODova i posle svakog se pending sector count povećao za 1. Sad ih već ima 12. Pošto sam sve bekapovao, planiram da obrišem podatke s njega - videćemo kako će to proći. Ne znam da li da uradim format ili wipe - čisto iz paranoje. Ne bih radio zerofill da ne pokrije trenutnu situaciju... Inače, hard sigurno ide u večna lovišta. Ne verujem da će ljudi praviti problem za reklamaciju, rekli su mi da proverim hard sa SeaTools, a i poznati su po korektnosti. Videćemo...

To jednom kad krene, tesko staje, moze se eventualno malo usporiti situacija sa zerofill, ali je svaka sansa da nastave da se kvare sektori. Slobodno na reklamaciju. Ja sam moj eksterni odneo, prestao da funkcionise, vidi se kao HDD, ali ne pravi particiju kad se poveze preko USB, pregledam sektore, nekoliko "weak" sektora, odneo u PC Practic gde sam ga uzeo (PIN Computers), zamenili ga bez problema. Doduse, ni meni nisu dali novu garanciju, ali su mi dali 750 GB HDD za moj stari koji je bio 640 GB, jer nisu imali taj model, pa nisam hteo da ih jos dodatno cimam. Iovako imam jos dve godine garancije.

Nazad
Vrh Dno