Šta je novo?

Reinstalacija XP-a kada ?

vanyadds

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Interesujeme me dali postoji neka preporuka kada treba reinstalirati Windows (XP konkretno) i koliko cesto (dali jedanput godisnje...) ako se konfiguracija koristi i za rad i za zabavu....

Poslednja izmena:
!

Moja preporuka: samo kad deluje da će otkazati poslušnost( smrzavanje, blue screenovi, resetovanje, nestajanje podataka, odbijanje pokretanja vitalnog software-a). Moj Xp radi već 2 godine i preživeo je nekoliko migracija(hardverskih) i service packova. Koristi neki program za registry (mechanic) i antivirus - reinstaliraj windows samo kada ozbiljno počinje da te nervira...a čak i tada možda nije do windowsa nego do hardware-a

Zdravlja radi, dva puta godisnje...razlike posle su evidentne, brzina i lakoca 😉

Ni Java nema nerv za tako česte i smele poduhvate. 😛

ja sam pre instalirao na svakih mesec
e sad sam se malo opametio
instaliras win podignes sve drajvere i sve programe napravis image pomocu gosta
i cim nesto primetis odma vratis image i to za nekih dva minuta imas ceo win sa svim drajverima i prog

Obavezno instaliram XP "od nule" nakon izlaska servis pakova i, kao i Kibla, kreiram image pomoću ghost-a. Nakon toga, po potrebi. Najčešće nakon probavanja gomile freeware i shareware softvera.

bazdi je napisao(la):
Moja preporuka: samo kad deluje da će otkazati poslušnost( smrzavanje, blue screenovi, resetovanje, nestajanje podataka, odbijanje pokretanja vitalnog software-a).

...reinstaliraj windows samo kada ozbiljno počinje da te nervira...a čak i tada možda nije do windowsa nego do hardware-a
ovo kao da sam ja rekao! 😀 slazem se 100%!

bazdi je napisao(la):
Moja preporuka: samo kad deluje da će otkazati poslušnost( smrzavanje, blue screenovi, resetovanje, nestajanje podataka, odbijanje pokretanja vitalnog software-a). Moj Xp radi već 2 godine i preživeo je nekoliko migracija(hardverskih) i service packova. Koristi neki program za registry (mechanic) i antivirus - reinstaliraj windows samo kada ozbiljno počinje da te nervira...a čak i tada možda nije do windowsa nego do hardware-a

word

Meni win radi nesto malo manje od 2 godine i radi apsolutno isto kao kada je instaliran, a puno toga je preziveo 🙂

Ja ga reinstaliram kada mu je ugrozena funkcionalnost, a ne znam kako da ga ponovo osposobim. Uglavnom sam svaku generaciju OS-ova reinstalirao po jednom, a onda izadje vec novi Windows.

DusaN je napisao(la):
word

Meni win radi nesto malo manje od 2 godine i radi apsolutno isto kao kada je instaliran, a puno toga je preziveo 🙂

Normalno je da mislish da ti win radi isto kao kada si ga instalirao (ne uspori on odjednom pa da ostesh) ali prrobaj sada ponovo da ga instalirash pa cesh videti. Nema teorije da radi isto sem ako ti se rad na kompu svodi na kuckanje u wordu.
Slazem se sa Martijem 100% da na neki period treba staviti svez win. Ranije sam koristio Ghost a sada Acronis i prezadovoljan sam. Jeste da traje malo duze ali nema veze 🙂 Inache image system particije je samo sa instalacijom wina chak i bez drajvera jer sam i njih valjda ranije chesto menjao pa ostala navika 🙂 Imam obichaj da pre nego shto vratim image na win koji planiram da brishem instaliram gomile programa poskidanih sa neta, vidim da li shljakaju i kakvi su pa tek onda razmislim da li da ih stavljam i na naovu instalaciju.
U svakom sluchaju, povremeno treba odraditi to jer uglavnom dobici nisu mali 😉

Za mašinu koja se mnogo aka (mislim na eksperimente sa svakojakim programima, drajverima itd.) idealno bi bilo 6 meseci. Za mašinu koja se umerenije koristi 12 meseci. A za mašinu na kojoj se koristi samo set standardnih programa bez ikakvih eksperimenata to može da traje godinama.

Ja se, dakako, ovoga ne držim. Činjenica je da bezmalo svaki kvar u Windowsu može da se reši, samo je pitanje koliko treba vremena. Reinstaliram onda kad već postane sumanuto trošiti silno vreme na popravke. Konkretno, to znači da jednu instalaciju obično držim godinu i po do dve (ali moja mašina se mnogo aka, spada u onu grupu gde sam rekao da je idealno 6 meseci).

Reinstalirati win, jednom do dvaput godisnje. Slazem se da dobici pri tom nisu mali. Pozdrav

Genghis Khan je napisao(la):
Normalno je da mislish da ti win radi isto kao kada si ga instalirao (ne uspori on odjednom pa da ostesh) ali prrobaj sada ponovo da ga instalirash pa cesh videti. Nema teorije da radi isto sem ako ti se rad na kompu svodi na kuckanje u wordu...

Nema sta da mislim da radi isto, radi isto. Uverio se X puta.

Aha, ok ajde nek' bude da kuckam u wordu, a na sta se tebi svodi rad na kompu kada instaliras win svakih par meseci?

Slazem se sa svima. Ova fora sa ghost-tom ti je prava stvar. Nemas potrebe da reinstaliras cesto ukoliko ne dzaras po "sistemu". Ako ne zeznes nesto nema mu spasa, u nekim situacijama. Mada, ti je takav XP da je popravljiv u mnogo slucajeva. Mnogo ti u tome skracuje vreme ghost. Kao sto je kiblas rekao gore, instaliras win sa svim potrebnim drajverima za datu konfiguraciju, eventualno jos neki program koji ces sigurno koristiti (winamp, antivirus(sa updatom),.....) i ne moze te nista zeznuti. Povratis sistem za par minuta.

DusaN je napisao(la):
Nema sta da mislim da radi isto, radi isto. Uverio se X puta.

Aha, ok ajde nek' bude da kuckam u wordu, a na sta se tebi svodi rad na kompu kada instaliras win svakih par meseci?

Pojavljuju se gomile korisnih programa a i moja se interesovanja shire svakog dana. Samim tim skoro svaki dan skinem po neshto shto bi mi moglo koristiti. Igre ne igram ali o njima tek necu da pricham. Posle raznih instalacija registry se puni glupostima (mnoge od njih ostaju) a i mnogi programi koje probam imaju razne propratne gluposti. Neke se npr. bash teshko uklanjaju. Kada se odradi uninstall ipak ostane sve i svashta na kompuu. Tu je i net. Komp se napuni raznih gluposti i pored fw i av. Jednostavno mislim da je neminovno da se sistem uspori za neko odredjeno vreme. Zbog svega ovoga i lichnog iskustva (nebojeno mnogo puta) siguran sam da sam upravu. Medjutim ako na netu posecujesh samo nekoliko sajtova (proverenih), ako imash odredjene programe u kojima radish i ostali te ni ne zanimaju onda tvoja pricha "pije vodu"

Hm, a sta ako ti kazem da i ja skidam kojesta sa neta, instaliram, posle brisem, izmedju ostalog kuckam ponesto i u wordu, odigram koju igricu, koristim komp kao audio/video centar, home enternainment... i apsolutno sve radi kao prvog dana kada je instaliran win, ali apsolutno sve, stabilnost, brzina... I idem na kojekakve sajtove takodje 🙂 a od zastite imam samo firewall, antivirus koji nikada nije aktivan 🙂 (povremeno pustim neki sken nekih stvari) i zdrav razum.
Win instaliram ponovo obicno samo kada zamenim nesto tipa maticna ili hdd, a uglavnom samo kad izadje sledeca verzija wina 🙂 Stvarno nemam vremena za bacanje da instaliram win na svakih par meseci. Tako i kod kuce, tako mi je i na poslu.

Poslednja izmena:
Svaka ti chast onda. Meni to jednostavno ne polazi za rukom.

nikad... 😉

repair sam možda 2 puta odradio... Prvi put sam morao, kada sam prelazio na SP1, pošto mi je broj bio blacklisted, drugi put se ni ne sećam zašto... Na SP2 je prešao bezbolno, i otad ništa ne diram...

Imao sam jedan veliki peh pre 2 godine, raspala se particija, ali ja sam bio kriv, dobro mi hard disk nije crkao, napravio sam kratak spoj na +12v. Inače bi verovatno ovo bio isti XP od zime 2001/2002. Ovaj je od 14. 06. 2002., sudeći po datumu kreiranja foldera c:\windows. Zanimljivo je da sam uspeo da vratim sve podatke zahvaljujući Win 98. Ni getdataback niti bilo koji program ništa, apsolutno ništa nije nalazio na particiji. Windows 98 ju je video sasvim normalno, kao da joj ništa ne fali! Vrlo čudno, zar ne?

Moze li se ovako preko foruma naci neki sp2? Ili pitam gluposti?

Ne znam, ja ga reinstaliram samo kad nesto sje*em, ali evo mislim da vec godinu dana nisam reinstalirao i radi kao kad je tek instaliran, a radim mu svasta, brisem, snimam, snimam sa tv karte non stop, defragmentaciju ne znam kad sam radio zadnji put..
Ovo je naravno sa SP2, koji je extra, jer sa Sp1 sam imao problema.. ali ovaj SP2 je savrsen majkemi, ne znam sta su uradili, ne verujem da su samo neke bezbednosne zakrpe, ovo je bre odlicno.. Imam samo Kerio 2.15, Ad aware pro, i AVG free antivirus..
Mnogo sam zadovoljan sa SP2..

Win je sistem koji je podlozan autodestrukciji :d Brljavi sam, a o brljanju po registry bazi da i ne govorim. Pre ili kasnije, usled raznih instaliranja i deinstaliranja dolazi do velikog povecanja registry baze i to ustvari upropasti Win. NE POSTOJI adekvatan nacin za ciscenje reg baze osim format c pa sve iz pocetka.... To je apsolutna istina. Ne verujem da postoji win koji radi isto kao i pre dve godine, jednostavno to je nemoguce.

DusaN je napisao(la):
Hm, a sta ako ti kazem da i ja skidam kojesta sa neta, instaliram, posle brisem, izmedju ostalog kuckam ponesto i u wordu, odigram koju igricu, koristim komp kao audio/video centar, home enternainment... i apsolutno sve radi kao prvog dana kada je instaliran win, ali apsolutno sve, stabilnost, brzina... I idem na kojekakve sajtove takodje
evo i ovo moram da kvotujem, kao moje reci, jer se slazem 100%...

(de)instaliram gomilu programa, visim po svakakvim sajtovima, ne koristim Ghost, niti registry cleanere...

Ghostovanje je majka 😉

Ja na svaka 2-3 meseca uradim format
Sa ponovnu instalaciju svega treba mi oko 1.5h sto nije mnogo jednom u 3 meseca

koliko u proseku radi taj racunar dnevno ?
jel radis samo ti il ima josh usera ?
sta se radi na kompu ?
uopsteno reinstaliraj chim pochne da stuca 🙂

Marti Misterija je napisao(la):
NE POSTOJI adekvatan nacin za ciscenje reg baze osim format c pa sve iz pocetka.... To je apsolutna istina. Ne verujem da postoji win koji radi isto kao i pre dve godine, jednostavno to je nemoguce.

Covek je u potpunosti u pravu, 100%!
I ja mislim da tu nema nekog preteranog mudrovanja, posle nekih godinu dana "normalnog" koriscenja racunara reinstaliranje Win-a je neizbezno.

DusaN je napisao(la):
word

DusaNe kako znas da radi isto?
Odokativno ili nesto egzaktnije metode?
Stvarno,ali stvarno ne mogu da poverujem u to.
Nekada sam i posle 2-3 meseca reinstalirao Win,koji nije maltretiran i "pred kraj" pa sam primecivao razliku. Istina ,vrlo malu.

I odokativno i merenjima.
A i rezultati u testovima su isti kao i kada je bio instaliran, 3d mark, sandra.... +-3% sto je do verzije drajvera.

E sad mozda postoje i neke druge egzaktnije metode utvrdjivanja toga?

Svaka cast.
Ali mi je i dalje neverovarno.Na mnogo kompa sam video drugaciju situaciju.
Ne kazem da lazez ali mi je cudno.
Nikad nisam merio jer ja bila ocigledna razlika,bar se meni tako cini. Mozda je to samo psiholoski efekat. 😉 Probacu i ja da izmerim.

Moj savet je takodje ghost,stim sto je kod mene ghost na jedno 1,8 gb i imam na njemu instalirano sve sto mi treba,cak i viska(Office,sitni programi...).Ja volim kad vratim image da odmah imam sve na kompu,jer u sustini meni nije problem instaliranje Windowsa(to najkrace traje) vec zapravo instalacija bezbroj programa,offica,sp1...za sta mi treba bar pet puta vise vremena nego sama instalacija Windowsa.

Nazad
Vrh Dno