Šta je novo?

Reinstalacija Windows 7 na laptopu

fica8

Cenjen
Učlanjen(a)
20.10.2011
Poena
154
Ako moze jedno pitanje, nije konkretno za temu ali...
Kupio sam HP probook 4730s laptop na kome je instaliran licencirani win7 home premium 64bit.
E sada me zanima posto je hdd podeljen na particiju c od 575 GB, e 16 GB, i f GB, zeleo bih da reinstaliram win7, ali da ostane licenciran.
Imam product key ispod baterije, ali nije mi jasno gde da nadjem instalacioni disk ili link odakle bi mogao da skinem win7, ukucam key i lepo instaliram win.
Da li mozda znate gde ima tih linkova ili neka pomoc ako moze?

Skini sa neta untouched verziju i samo ukucaj kod kad ti trazi...

Nemoj nista da cackas, trebalo bi da postoji Windows recovery particija na tom disku. Racunar se obicno pokrece u nekom "recovery" modu i odatle radis reinstalaciju Windowsa, on se nalazi na toj posebnoj particiji.

Ovo pisem iz iskustva sa Lenovo laptopima, ne znam za HP nisam sa njima radio.

Ako hoces da podelis disk drugacije, iskoristi neki od alata za to (Hirens bootcd 10.4 ima ponesto npr ;)) Najbolje bi bilo da pitas HP ili nekog ko je to radio ranije kako se pravilno menja velicina particija, jer npr kod Lenovo-a mora ta recovery particija da bude druga u tabeli, inace nece da se pokrene recovery mod. Ovo jedino pravilno odradi Acronis DDS, ali se on placa...

Identicna prica kao i kod lenova, milanbb je sve lepo objasnio, nije potreban nikakav disk vec pristup recovery modu. HP je ranije (sada vec ne znam) imao varijantu da preko njegovog recovery softvera mozes da narezes kompletan recovery na DVD medije sa tim sto si to mogao da uradis samo jednom, ako disk pukne koliko se secam nije bilo moguce ponovo rezanje (ako gresim neka me neko ispravi).

Hvala svima na pomoci...
Ali nisam uspeo da narezem dvd sa recovery-ja, pa sam formatirao tu particiju (iznervirao se a sada vidim i za****) da bih imao jednu slobodnu particiju za svoja dokumenta.
A najaca fora je sto sam kasnije saznao po netu da moze da se odradi shrink partition i tako podeli c na odredjeni broj gb, tj. koliko komp dozvoli da se skine (meni je max dozvolio za novu particiju oko 260 gb).
E sada pitanje za vas, drug je uzeo neku toshibu isto sa home premiumom 64 bita, pa da li je moguce da kod njega nekako narezem i ja imam za recovery?
A kada sam uzimao laptop, lik koji mi ga je prodao, lepo ga pitam sta da radim za tu reinstalaciju win, on kaze "da si na zapadu mogao bi da narucis backup disc za desetak eura i imas ga za svagda, a posto smo u Srbiji........"

Imam ja jedno slicno pitanje,u pitanju je netbuk od asusa kupljen u VIPu zajedno sa onim netom sto ide,i na njemu je drugarica slucajno instalirala windows 7 starter na na nemackom?(odmah pri paljenju pokrenula se instalacija i slucajno je izabran neodgovarajuci jezik?)
Ona hoce da reinstalira i da starter bude na engleskom,postoji neka zasticena particija otprilike 16gb kojoj ne moze da se pristupi iz windowsa,mislim da odatle moze da se reinstalira starter?
Moze li samo neko ukratko da mi objasni kako da joj pomognem da to odradi?

@fica8: pa odlicno si to uradio, koliko sam ja probavao jedini nacin je da nadjes identican laptop kopiras tu recovery particiju na isto mesto na disku pa da probas tako (opet iskustvo sa IBM-om). Ili da eventualno vidis sa servisom da ti to urade, ali mislim da je to nikakva sansa.

@drug kljaja: Asus eeepc ima recovery (pri ukljucivanju F9) pa odatle mozes preinstalirati C: sa Engleskim, to sam bas danas uradio sa jednim 1015...

@milanbb: Pokusacu sutra to da odradim,video sam taj beli 1015pem,nijednu razliku nema u izgledu u odnosu na 1015pn koji ja imam.
Mene je zbunilo to sto stize uz VIP ugovor/internet pa da nije u pitanju neka njihova zastita i sl(kao sto ima na telefonima) ionako to radim drugarici,zauzvrat dobijam cvarke i neku dimljenu prsutu :) (mmmm samo da sto duze potraje reinstalacija)

Ja sam imao ovakav problem i resio sam ga tako sto sam sa neta skinuo nedirnuti instalacioni disk, posle instaliranja ukucao serijski broj i uspesno aktivirao windows.

Vrh Dno