Šta je novo?

Reinstalacija OS na laptopu

WiseBit

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2003
Poena
604
Kupio bih laptop sa FreeDOS-om (HP, Sempron 3100+,radeon x300, 256ram...).
Da li na njega moze (bez vecih) problema da se instalira drugi OS (npr. WinXP), posto znam da laptopovi (neki) imaju poseban BIOS, pa nije moguce podesiti da se boot-uje sa CD i sl.
Da li garancija (kupio bih u inostranstvu) vazi u slucaju instalacije drugog OS-a?
Da li se uz takav komp dobijaju drajveri za Windows, ako ne gde da ih nadjem?

Poslednja izmena:
Ja sam vise puta menjao OSove na lap-topovima nikad nisam imao takvih problema... Uvek je moglo iz biosa boot...
Za garanciju moras da vidis njihove uslove mislim da bi trebalo da vazi ako je na hardware...
Mislim da bi driveri trebalo da idu, posto je, bar bi trebalo, uvek ista masina za os se dogovaras sa prodavcem...
Ako i ne dobijes vrlo verovatno ima sve u XP, ono sto nema na sajtu proizvodjaca... Zasta je vrlo bitno da imas tacne specifikacije sta je unutra, ali posto kiupujes napolju to nije problem... (sem ako to inostranstvo nije Bugarska, ili Albanija)

Skoro sam kupio HP laptop sa FreeDOS-om i bez problema instalirao XP. Drajvere sam medjutim morao da skinem sa HP sajta, cenim da ces i ti morati tako da uradis, jer koliko sam mogao da primetim oni praktikuju da uz laptopove sa freeDOS-om (da bi dodatno ustedeli) ne isporucuju drajvere.

gericom dolazi sa Utility diskom gde se nalaze svi drajveri za XP
U najgorem slucaju skinuti sa neta

Verovatno te plaši ono što su radili proizvodjači laptopova do pre,recimo, 4-5 godina, kad su pravili hidden particije na HDD u kojima su krili BIOS itd. Ovo je odavno prevazidjeno, drugim rečima, SVAKI laptop možeš (što se OS software-a tiče) da tretiraš kao bilo koji desktop, tj, brišeš, instaliraš, multiboot, Multi OS, čak i CDBOOT na primer Knoppix 4.0 radi na skoro svakom laptopu koji sam probao (10+ kom).Dakle, FREEDOS...prava stvar (ušteda od recimo 70 eu)

pozdrav,

U poslednjih par godina sam testirao nekoliko desetina laptopova koji nisu imali instaliran Windows (neki su imali Linux, neki DOS a neki nista od OS-a) i uz SVAKI sam dobio CD sa drajverima za Win XP.
Garancija vazi sigurno.

Ako kupuje u inostranstvu normalno je da ces dobiti lap top sa sve originalnim OS i to onaj koji ti trazis odonsno onaj koji oni nude. Eto taj tvoj model za koji si ti zainteresovan ide original Xp proffesional.
Prakticno ista stvar kao kad kupujes Lego kockice i naravno dobijes uputstvo kako da sagradis dvorac,brod ili nesto trece.

Poslednja izmena:
Samo mali dodatak na temu reinstalacije windows.a na Laptopovima, jer mi se u toku protekle nedelje pojavio problem (tako mi i treba kad lajem). Modeli FSC Amilo M1437 i FSC Amilo M7440 (i sigurno još neki laptopovi) imaju VIA odnosno Intel SATA kontroler koje standardna instalacija Windows XP SP1/SP2 ne prepoznaje, pa installer prijavljuje nemogućnost instalacije jer sistem nema HDD. Pošto laptopovi nemaju ugradjeni FDD, može doći do problema oko instalacije. Rešenje je: ili USB Fdd (koje nema svako) ili slipstreaming Windows XP instalacije, implementacijom SATA/RAID drivera u TXTSETUP.SIF fajl na windows instalacionom disku. Za ovu drugu varijantu je potrebno neko predznanje, medjutim je mnogo bolje na duže staze, za one koji se malo više bave servisom/održavanjem laptopova.

Pozdrav,

Fora sa USB flopijem ne pali na Amilo M1437G zbog svojevrsnog baga pri instalaciji XP-a. Resenje problema je samo slipstreaming drajvera u instalacioni Windows XP. Ako se to radi rucno, stvarno jeste potrebno predznanje, ali za nas laike postoji resenje u vidu programa NLITE. Detaljnije upustvo i resenje problema vidite na
showthread.php
.

Kako da instaliram XP na Gericom laptop koji ne moze da butuje sa cd-rom-a. Iz Dos-a xp nece da pocne setup
Da li ima neko pametnije resenje sem da prvo instaliram win98, pa da onda upgrejdujem na xp, hteo bih cistu instalaciju xp-a
On ima cini mi se mogucnost da se butuje preko mreze ali ne znam kako da podesim to
Hvala

Cekaj malo,kako mislis da ne moze da boot-uje XP a hoces da instaliras 98-icu ako ne mozes ovaj!?Ispada da njega neces dici sa CD-a?Ako je tako onda je resenje prosto,nek ti neko nareze novi Windows CD jer ako moze da boot-uje 98-icu a ne moze XP onda je do CD-a,nije ga pirater napravio boot-abilnim pri rezanju!
Pozdrav ,)

Cekaj malo,kako mislis da ne moze da boot-uje XP a hoces da instaliras 98-icu ako ne mozes ovaj!?Ispada da njega neces dici sa CD-a?Ako je tako onda je resenje prosto,nek ti neko nareze novi Windows CD jer ako moze da boot-uje 98-icu a ne moze XP onda je do CD-a,nije ga pirater napravio boot-abilnim pri rezanju!
Pozdrav ,)

Nisi dobro razumeo ni procitao, nisam rekao da nemoze da butuje XP, vec da lap top uopse nema u biosu mogucnost da boot-uje sa CD-ROM uredjaja, vec samo moze sa flopija i harda.

U medjuvremenu sam nasao resenje da pokrenem instalaciju iz i386 direktorijuma preko winnt, ali posle dolazi do joj jednog velikog problema prilikom kopiranja fajlova zbog neslaganja sa ISO 9660 i Joillet standarda, ali se i to prevazidje sac metodom :)

Vrh Dno