Šta je novo?

reinstalacija linuxa minta

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Sad zbog patetične flash podrške na ovom mom linux mintu (7) i preporuke, da bi sa novim linuxom neki chromium mogao da popravi stvari, došao je na red reinsall.

Mente ineresuje obzirom da je na ovaj single core laptop stavljen linux, da li postoji neki način da ja ponovo imam dvije particije i dva OS, novi linux i xp.
Isto tako odgovarala bi mi i opcija da se napravi reinstall ali da sačuvam podatke, bez kompletnog reinstalla.Da li postoji ta opcija ili mora ići prženje cijelog harda.

Ja sam zadovoljan linuxom, volim ekskluzivitet a linux to jest. Ali ima i svoje cake, na mislim da se zove program chesse (sir) kamera radi, a na skajp jok.

Prema tome, molio bi za neki koristan savjet ili link od iskusnijih korisnika, kako bi preko vikenda prišao problematici i do iduće sedimice imao osposobljen komp, jer se ovako vrlo često zaglupi, sa vatrenom lisicom ,čak i kada su samo dva ili tri taba uključena.

Taj Mint 7 je prilično star, aktuelna verzija je 10 "Julia". Ako sam dobro shvatio, ti sada imaš XP i Mint na istom hard disku. Nikakav problem, ako hoćeš da ponovo instaliraš Linux, samo pri novoj instalaciji preformatiraš staru Linux particiju i instaliraš ponovo na nju, ostaće ti Windows XP i dual boot. Da ne bi gubio podatke sačuvane na Linux-u, potrebno je da /home folder gde ti se nalaze svi korisnički podaci i setovanja odvojiš na posebnu particiju. Mada, u zadnje vreme Ubuntu (a time verovatno i Mint) neće pri instalaciji obrisati /home čak i da je na istoj particiji, čak i kada odabereš da formatira, on neće stvarno formatirati, već samo obrisati fajlove i ostaviti /home. To naravno samo ako ne menjaš fajl sistem, pretpostavljam da ćeš hteti da ga promeniš na ext4.

morbius ti je objasnio suštinu,o vde na forumu imaš početničko upustvo kak ose instalira Ubuntu identično je za Mint (isprati ga ali obrati pažnju i na komentare) i to je to. Ako nešto nije jasno pitaj.

Obavezno odradi beckup svih bitnih stavki pre instalacije novog Linuxa

Vrh Dno