Šta je novo?

Refresh rate na LCD-u

Maxtor_Board

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2003
Poena
604
LCD sam podesio na maximalnih 75Hz. Svuda u uputstvu se preporučuje da se drži na 60Hz, zasto? Znam da nema neke vidljive razlike između ova dva podešavanja, ali me interesuje da li veći refresh ima neki uticaj na monitor (čim se u uputstvu preporučuje niži).

Ne znam zasto ali ti u svakom slucaju preporucujem da monitor drzis u rezoluciji i osvezenju koje preporucuje proizvodjac...ovo vazi za sve monitore i tft i crt...

Maxtor_Board je napisao(la):
LCD sam podesio na maximalnih 75Hz. Svuda u uputstvu se preporučuje da se drži na 60Hz, zasto? Znam da nema neke vidljive razlike između ova dva podešavanja, ali me interesuje da li veći refresh ima neki uticaj na monitor (čim se u uputstvu preporučuje niži).

Ni ja ne znam zasto preporucuju 60Hz ali ne bih to stavio nikada. Drzim se devize sa CRT monitora "sto vise to zdravije" - za oci i glavu. Naucnici su izracunali da komunikacija izmedju oka i mozga se odvija brzinom od 120 puta u sekundi (priblizno prevedeno u brojke). Sve ispod toga se moze videti kao treperenje sto zamara ceo sklop oka a i unosi desinhronizaciju u nernom toku pa kao krajnji efekat ima glavobolju i razne probleme sa ocima.
Da ne duzim ja bih uvek drzao na max.mogucem od 75Hz. Sumnjam da se nesto moze pokvariti jer ako se ne varam 75Hz je maksimum za sve sadasnje LCD ekrane tj. potpuno je regularno drzati na toj frekvenciji.

Na LCD-u nema treperenja tako da moze da stavi koji hoce refresh rate i nece biti nikakve razlike. Jedina razlika ce biti ako u igrama ukljuci vsync da ce mu max fps biti 60fps (ako se ne varam).

Vocko je napisao(la):
Na LCD-u nema treperenja tako da moze da stavi koji hoce refresh rate i nece biti nikakve razlike. Jedina razlika ce biti ako u igrama ukljuci vsync da ce mu max fps biti 60fps (ako se ne varam).

Ne varas se, tacno tako.
A za treperenje na LCD monitorima, nisam skoro nista o njima citao ali cemu onda podatak o osvezavanju tj. iscrtavanju slike po sekundi ?

maxer je napisao(la):
...

Ne varas se, tacno tako.
A za treperenje na LCD monitorima, nisam skoro nista o njima citao ali cemu onda podatak o osvezavanju tj. iscrtavanju slike po sekundi ?

E to stvarno ne znam, ali imam tft vec duze vreme, a imam paralelno i crt. Kada uzmes kameru da snimis ekran tft nema treperenje ni na 60 ni na 75hz, dok crt ima jako treperenje do 85hz, od 85-100hz treperi, preko 100hz jedva da treperi...

Vocko je u pravu, na TFT monitorima ne treperi slika, vec refresh rate u prevodu znaci koliko brzo ce slika da se promeni *citaj: morfuje* u drugu, a ne koliko ce da treperi. Kod CRT monitora je druga prica, tu je u pitanju broj osvezavanja fosfornih trojki u sekundi. Sto vise to bolje... 60 Hz izbegavati, 75 je dovoljno za 1-2 sata, 85 je neka sredina: 3-4 sata, a >100Hz je za pravi, non stop rad. 120 - real time, skoro...

Darko je napisao(la):
Vocko je u pravu, na TFT monitorima ne treperi slika, vec refresh rate u prevodu znaci koliko brzo ce slika da se promeni *citaj: morfuje* u drugu, a ne koliko ce da treperi. Kod CRT monitora je druga prica, tu je u pitanju broj osvezavanja fosfornih trojki u sekundi. Sto vise to bolje... 60 Hz izbegavati, 75 je dovoljno za 1-2 sata, 85 je neka sredina: 3-4 sata, a >100Hz je za pravi, non stop rad. 120 - real time, skoro...

Kod CRT-a znam celu pricu.
A ovo sto si rekao za LCD to kao da je direkno povezano i sa brzinom odziva tj. gasenja piksela na LCD-u. Tu mi neke stvari ipak nisu jasne, moracu malo da se informisem i o njima (mada ih u narednih godinu-dve, sigurno necu imati).
Hvala u svakom slucaju na inf.

Ma sve je OK oko treperenja, nema nikakve razlike oko 60 i 75, makar meni, nego mene brine šta je za monitor bolje, pošto u uputstvu piše da je preporučeno 60Hz. Zbog čega, mene interesuje, da li se više napreže monitor ili...? Glupo je ne koristiti maksimalni nivo osvežavanja...

Maxtor_Board je napisao(la):
Ma sve je OK oko treperenja, nema nikakve razlike oko 60 i 75, makar meni, nego mene brine šta je za monitor bolje, pošto u uputstvu piše da je preporučeno 60Hz. Zbog čega, mene interesuje, da li se više napreže monitor ili...? Glupo je ne koristiti maksimalni nivo osvežavanja...

Gledao sam sada neke testove i uputstva za LCD monitore.
Refresh je doslovce na zadnjem mestu tj. nevazan.
U testovima ga drze na 60Hz (svi testovi) a u preporukama "kako izabrati dobar LCD", Refresh rate se ne pominje uopste.

Drzi ga ti na 60Hz dok ne saznas preciznije detalje (i da li uopste nesto dobijas ako dignes na 75Hz).

Čudno je na primer, što je monitor po defaultu bolje centriran na 75Hz, i slika je savršeno mirna. Kada se odradi auto setting, samo ga malo pomeri i to je to. Na 60Hz monitor je po defaultu lošije centriran (što je razumljivo), a kada se odradi Auto ne pogodi mu phase kako treba (!?!) pa mora da se dodatno podesi.

Well, whatever :)

pa ti prebaci na DVI pa neces morati da se brines o bilo kakvom centiranju :)

Vrh Dno