Šta je novo?

Redovi i paragrafi u Word-u

passinger

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Kako mogu da podesim da svaki TRECI red, pri samom pri kucanju teksta u word-u, automatski bude novi paragraf, t.j. novi pasus?

Dakle, pri samom kucanju, da svaki ukucani treci red se automatski odvoji (kao manuelno, s enter-om) i postane prvi red u sledecem pasusu? Treci red u tom pasusu - postane prvi u sledecem, itd.

Pri tom, ta dva pasusa da se podvoje praznim redom?

Dakle, ceo tekst podeljen na po dva reda. Dva reda, enter, dva reda, enter... itd.

da li to znaci da ti hoces da word sam pravi paragrafe, a da ti nijednom ne udaris enter?
ne razumem najbolje tvoj pojam reda - u wordu ne postoje redovi, vec su posledica prelamanja paragrafa i zavise od margina, indentation-a i sl.
mozda da okacis screenshot sa par takvih redova/paragrafa

da li to znaci da ti hoces da word sam pravi paragrafe, a da ti nijednom ne udaris enter?

Da.

u wordu ne postoje redovi, vec su posledica prelamanja paragrafa i zavise od margina, indentation-a i sl.

Tako je. Margine su mi podesene tako kako jesu. Indentation e 0. Tako, kucam tekst i, kad dodzem do kraja margina, "red" automatski predze u "drugi red".
E, sad, kad i taj "drugi red" zavrsi krajem margina, "treci red" treba da bude "prvi" u sledecem paragrafu, koji bi se automatski "stvorio" mesto da ja ukucam "enter".
Pri tome, izmedzu ta dva paragrafa treba da se "stvori" prazan red, koji bi inace bio ukucan manuelno enter-om na kraju tog "drugog reda".

Poslednja izmena:
postoji red, shift + enter beshe...

ako je uopste izvodljivo to sto hoces, cenim da mora da bude neki makro/vba. ali nemam ideju sto ti to treba...

s tim u vidu: jel si siguran da ti bas to treba? :)

Prilozi

• ovako kucam.doc
    25.5 KB · Pregleda: 68
  • ovako treba da bude.doc
    25.5 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
nemoze...zaboravi

moze naravno da se podesi da razmak izmedju paragrafa bude siri za tu tvoju dodatnu liniju ali neces moci da se spasis lupanja po enteru na kraju paragrafa

neces moci da se spasis lupanja po enteru na kraju paragrafa

Konacno... Pa, to je cela poenta. Da se spasim enter-a.

Mora da moze. Mora da moze da word "prepozna" drugi red i da ga prebaci da bude "prvi" u novom paragrafu.

Govorimo za text proccessing... editor. Jel' tako? :eyebrows:

Da citiram jednog mog profesora iz srednje:

"Mogu i rogovi na vrtaču, al' nece niko da stavi...oće goveda da se nalade" :d

Sigurno nesto može da se nabudži...vežbas Visual Basic neko vreme pa možda nešto i napraviš...ako misliš da se isplati samo navali ;)

al' ajde samo zarad zadovoljenja znatizelje, objasni zasto ti je ovo potrebno.

E, ajd' :)

Prijatelju, radim neke filmske prevode za televiziju. Imam originalan tapescript, imam film an DVD-u i, kucam prevod... (Nije da ga nadzem vec gotov).

Od mene traze da im dam prevod spreman za titl, onako kako bi se pojavljivao na televiziji. Ne znam kakva im je tehnika i kako to rade, ali od mene traze da im predam prevod u .doc fajlu (word document), podeljen na "po dva reda", izmedzu kojih stoji prazan red ukucan enterom (bas onako kako bi se pojavljivao na TV-u). :)

Dakle, margine su, konkretno - 7,5 cm i, krecem ja... Kucam, dolazim do kraja prvog "reda" (do margine 7,5) i "automatski" produzavam u drugi red. Dozdem do kraja tog reda, i predzem u treci itd...

Gde je moj problem? Kad zavrsim, pocnem da delim te pasuse na po dva reda (enterom, manuelno). Ne daj boze da treba nakon te podele da dodam neku rec. Onda, ta dva reda postaju tri i ja treba, u celini teksta i "titla", ponovo da preuredzujem pasuse na "po dva reda" (ponovo, enterom).

Gde je resenje? Kad bi word sam stvarao paragrafe (pasuse) prepoznajuci da "dva reda uvek cine jedan pasus", onda ta podela bi isla "automatski". I, kad bi ja dodavao ili oduzimao reci, ti pasusi opet bi se "automatski" preuredzivale na "po dva reda". Jos bolje, kad bi moglo da moj manuelni "enter" bio znak word-u za "break paragraph"! Time bi mu "rekao", na primer, da na rec gde udrim "enter" stalno bude novi pasus (u slucaju potrebe "automatskog preuredzivanja" gornjih pasusa na "dva po dva" reda).

Eto, to je problem, za cije resenje izgleda ja previse iziskujem... :eyebrows:

A, prijatelju, sta kazes?

Poslednja izmena:
Pazite ovako. Procitao sam sta coveku treba, i stvarno mi je delovalo da je nemoguce da u wordu ne postoji nacin da se to realizuje. Zeleo sam da pomognem. Do malopre sam nesto petljao i na kraju nisam uspeo da zaokruzim kao provereno resenje. Ovako:
Ti nam nisi detaljisao, oko formata stranice na kojoj radis. Rekao si da su margine 7.5cm i nista vise. Da li ti moras njima da predajes prevod u A4, Letter, nisi nista rekao.
Ja cu vam reci koncepciju onoga sto sam zamislio a vi nadjite nekoga ko bi to znao da uradi :) Otvoris nov dokument i u Page setup-u mu podesis margine (leva i desna) na 7.5cm a format papira podesis na recimo (sirina 21cm, visina 6cm),ta visina ce ti biti dovoljna da smestis dva reda teksta (zavisi koju visinu fonta koristis, isto nisi rekao) Ako ti na tu "traku" papira upada i treci red, povecaj gornju/donju marginu i sve u svemu podesi taj dokument da ti na jednu traku upada tacno dva puna reda teksta. Sve sto kucas i sto ne staje u ta dva reda prelazi na novu traku itd.
E sad, sve korekcije, dodavnje, brisanje i slicne modifikacije koje vrsis treba da odradis dok ti je dokument u obliku ovih "traka". Ono sto sada treba da uradi neko ko se razume u to VBA programiranje je da napise makro koji ce da na kraju svake trake (posle poslednjeg sloga na traci) doda 2xenter. Prvi put da bi odvojio donji deo od gornjeg, zato sto je to sve napisano u jednom paragrafu. A drugi enter da bi se napravio jedan prazan red izmedju. Nakon toga, kad se u page setup-u promeni format papira na A4, trebalo bi da je tekst u delovima od po dva reda sa jednim praznim redom izmedju.

word.jpg

P.S. Znam da je ovo sprdnja od resenja tipa "operacija krajnika kroz dupe" i pitanje da li ovaj makro uopste moze da se napise, ali ako nista drugo pitaj ih da li oni stampaju to sto im ti prevedes ili rade copy/paste u tom njihovom programu za titlovanje. Ako je ovo drugo, onda ne bi trebalo da im predstavlja problem ako im dajes u formatu papira 21x6cm.

Poslednja izmena:
EUREKA :smoke:

Otvoris nov dokument i u Page setup-u mu podesis margine (leva i desna) na 7.5cm a format papira podesis na recimo (sirina 21cm, visina 6cm),ta visina ce ti biti dovoljna da smestis dva reda teksta (zavisi koju visinu fonta koristis, isto nisi rekao) Ako ti na tu "traku" papira upada i treci red, povecaj gornju/donju marginu i sve u svemu podesi taj dokument da ti na jednu traku upada tacno dva puna reda teksta. Sve sto kucas i sto ne staje u ta dva reda prelazi na novu traku itd.

kad uradis sve ovo sto je bandovic napisao, uradis print u "Microsoft Office Imaging". U istom programcetu uradis klik na "Send text to Word". on ce sad da uradi OCR na dokumentu i podelice text na paragrafe upravo onako kako tebi odgovara - na kraju svake stranice.

Znam da je ovo sprdnja od resenja tipa "operacija krajnika kroz dupe"

ovo i dalje stoji :D

A da recimo kucas kako si planirao s tim da na mestu prelaza u novi red u toku kucanja ubacis neki spec simbol ili nekorisceni karakter. Naravno nikako ne lupas enter, samo nastavis da kucas. Kad sve zavrsis odradis replace tog spec simbola sa spec. karkaterom za novi red kroz ceo dokument i dobijes formu koja ti odgovara?

Tako sam ja radio neke pasus forme.

Poslednja izmena:
A da recimo kucas kako si planirao s tim da na mestu prelaza u novi red ubacis neki spec simbol ili nekorisceni karakter. Naravno nikako ne lupas enter, samo nastavis da kucas. Kad sve zavrsis odradis replace tog spec simbola sa spec. karkaterom za novi red kroz ceo dokument i dobijes formu koja ti odgovara?

Tako sam ja radio neke pasus forme.

cela poenta je u tome sto covek nezna u na kojim mestima treba da 'lupi enter' ili da stavi taj specijalni znak...poenta bi bila da word na kraju kucanja uradi automatski prelom onako kako to njemu odgovara. nije mu problem da lupa enter kad krene sa pisanjem teksta vec da ponovo sve preformatira kad npr. negde na pocetku dokumenta treba da ubaci dodatni tekst koji poremeti celu pricu

Gde je moj problem? Kad zavrsim, pocnem da delim te pasuse na po dva reda (enterom, manuelno). Ne daj boze da treba nakon te podele da dodam neku rec. Onda, ta dva reda postaju tri i ja treba, u celini teksta i "titla", ponovo da preuredzujem pasuse na "po dva reda" (ponovo, enterom).

Poslednja izmena:
E onda ili nekako sa varijabilnim marginama ili cist mazohizam. Ne znam, ako ima fiksne margine onda mozda preko ukupne kolicine karaktera koja staje u dva reda da se nesto lomata...

ma poenta je sto ovaj softver "subtitle workshop" ima sve ove opcije vec integrisane (ogranicavanje broja karaktera u redu, ogranicavanje broja redova u jednom prikazu itd). treba covek samo malo da se isprica sa frikovima sa TV-a i da to nastave da rade ljudski, kako treba...em je freeware...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno