Šta je novo?

Redmi 5 (Rosy) root

toxicm

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2012
Poena
275
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 7700 / LC-CC-120
Matična ploča
Asus H110M-C
RAM
Kingston HyperX HX424C15FB/8 8GB DDR4 2400MHz CL15
GPU
XFX RX470 4GB RS Triple X
Storage
SSD CT250GB BX100 + HD WD500GB + 320GB
PSU
Chieftec ELP-700S 700W
Kućište
Chieftec LF-02B
Monitor
Samsung T220
Ostale periferije
WF TV2000XPG, P217D
Laptop
Asus ROG Strix G15
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Nisam se par godina igrao sa root-om, a reših sada da root-ujem moj Redmi 5. Mislio sam da je postupak kao i ranije, unlock bootloader-a, TWRP i SuperSU, međutim, vidim da su se neke stvari promenile. Sada, po listanju tematike sa neta, više preporučuju Magisk, čini mi se da je i bolje rešenje od SuperSU-a, ali ono što me buni je dm-verity. Kada sam našo TWRP za Rosy video sam upozorenje da on koristi dm-verity i da ne mogu samo da instaliram TWRP, već, koliko sam razumeo, moram da odmah po instalaciji i ulazu u TWRP instaliram prvo Magisk, pa odmah i LazyFlasher koji bi trebao da reši dm-verity.

Sad, par stvari mi nisu najjasnije. Jedino sveobuhvatno uputstvo na netu koje sam našao je ovo. Međutim, nije baš najsvežije i fale neke informacije. Prvo, da li da koristim TWRP i LazyFlasher i Magisk iz uputstva (koji nisu najnoviji) ili da sve odradim s novijim verzijama? Pritom, ne znam da li mogu bilo koju verziju LazyFlasher-a i Magisk-a da koristim ili moram neku konkretnu verziju? Takođe, negde se pominje da posle LazyFlasher-a mora brisanje podataka da se odradi, a posle unlock-a bootloader-a mi je resetovao telefon na fabrička i naravno sve obrisao? Taman sam instalirao sve kako treba i vratio podatke, pa ne bih baš opet sve to da radim ako ne moram. Koliko sam razumeo, problem je enkripcija telefona i isključivanje iste putem LazyFlasher-a, ali moj telefon i nije enkriptovan...

Mala pomoć?

Čitajući malo po netu stičem utisak da je u novim verzijama i Magisk-a i SuperSU-a rešen problem sa dm-verity. U ovom uputstvu se pominje na početku alat za skidanje dm-verity-a, ali ga posle nema. Ni u samom uputstvu Magisk-a nema pominjanja dm-verity-a.

Bio bi zahvalan ako neko može ovo da potvrdi. ( :

Dobio sam potvrdu i pomoć od kolege forumaša i odradio root.
Magisk (a verovatno i SuperSU), od neke verzije, već ima integrisan alat poput LazyFlasher-a i dm-verity nije problem. Koliko sam shvatio, ako se instalira TWRP, mora se odmah ubaciti i Magisk da bi se rešili dm-verity-a.

Nova stvar koju sam naučio je i da nije neophodno instalirati TWRP, već se iz Fastboot-a može samo pokrenuti i odraditi root bez promene fabričkog recovery-a.

Sve što je odrađeno jeste:
  • reset telefona u Fastboot,
  • iz ADB-a: fastboot boot twrp.img,
  • pokrene se TWRP i iz njega instalira Magisk.
Podrazumeva se da je bootloader otključan, da su instalirani drajveri i ADB i da je preuzet TWRP za taj telefon.

Napomena samo da je potrebno odraditi kompletno skrivanje i samog Magisk-a i skrivanje root-a od aplikacije, kao i svih Google servisa da bi se mogla koristiti nova aplikacija banke Intesa da bi radila. Inače, prepozna root i Magisk i obriše nalog... Videću sutra da je reaktiviram (mora u banci, nemaju za novu aplikaciju tu mogućnost preko sajta), ali mi posle navedenog više ne prijavljuje poruku o detektovanom root-u pa bi trebalo da radi.

Ja nisam uspeo da sakrijem root i apk kroz Magisk.. Pokusao sam svasta nesto ali RaiPey prosto prepizna algoritam u telefonu da nije fabricki Rom i blokira nalog na apk.. Odustao sam od NFC placanja.

Kod mene je fabrički ROM. Samo skrivanje root-a od aplikacije ne uspeva, morao sam da sakrijem i Magisk. Opcija da mu promeni ime. Tako radi, ne prijavljuje više prilikom paljenja poruku, ali tek trebam da reaktiviram aplikaciju.
Video sam na netu da preporučuju instaliranje i LSPosed modula sa XPrivacyLua. Intesina aplikacija sa ovim uključenim krešuje, ali nekima rade tako druge bankovne aplikacije. Takođe, ove aplikacije traže i TWRP, pa preporučuju da se svi vidljivi folderi pobrišu (kod mene ga i nema). Nekima uspeva i kada obrišu Magisk (ostane root) i aplikacija radi do prvog restarta (kada se Magisk reinstalira), onda opet brišu Magisk pre pokretanja aplikacije.

Samo menadžer obrišu. Njega detektuju aplikacije.
Ova tema:

Reaktivirana nova Intesina aplikacija i radi bez problema posle sakrivanja Magiska (i promene imena) i sakrivanja root-a od same aplikacije i svih Google servisa.

Nazad
Vrh Dno