Šta je novo?

Redhat 8.0 izasao!

lepo, lepo, sad će uskoro i Slackware 9 kompajliran sa gcc 3.2...🙂

...znaci da cekam doticni i da ne stavljam (i da se ne mucim) sa rh 7.3

Procitaj prvo review, nije bas nesto povoljan.

Pa kako bi i bio, sta moze da budu novo u odnosu na 7.3, novi kde, gnome i kernel, mozda jos nesto, uglavnom sve ono sto si i mogao da stavis i bez njih.
Poceli su da rade gore nego MS, dve verzije RH Linuxa u istoj godini, ipak je malo mnogo.

Suvise su male razlike u odnosu na RH7.3 da bi se isplatilo zafrkavati. Za developere eventualno dobro dolazi gcc/glibc update, ali to je sve. Uostalom, i ti developeri imaju svoju strategiju updatea (osnovno pravilo je da ne menjas alat u sred projekta, osim ako crkava), pa su mogli da skinu samo te pakete.

silverglider je napisao(la):
Suvise su male razlike u odnosu na RH7.3 da bi se isplatilo zafrkavati. Za developere eventualno dobro dolazi gcc/glibc update, ali to je sve. Uostalom, i ti developeri imaju svoju strategiju updatea (osnovno pravilo je da ne menjas alat u sred projekta, osim ako crkava), pa su mogli da skinu samo te pakete.

Izgleda da je sve kompajlirano sa gcc 3.2 kao i nadolazeći Slackware 9 pa se programi izvr¹avaju i do 20% br¾e.
Ja mislim da je to dovoljan razlog za upgrade.

da li neko moze da mi recne RedHat 8 i Mandrake 9 ako ima naravno
posto sada dolazim u bgd pa da iskoristim
poz.
😎
bane

AxeZ je napisao(la):
Izgleda da je sve kompajlirano sa gcc 3.2 kao i nadolazeći Slackware 9 pa se programi izvr¹avaju i do 20% br¾e.
Ja mislim da je to dovoljan razlog za upgrade.

Odakle ti ta informacija za brzinu ? Koliko ja znam, sustina izlazenja gcc 3.2 je u novoj stabilnoj verziji ABI C++ platforme. Samim tim, on postaje nekompatibilan sa 3.1, 3.0 i prethodnim izdanjima -> zato i trazi novi glibc i binutils. Koliko vidim, najavljena su neka ubrzanja u procesiranju i buildovanju fajlova zbog koriscenja profajlova (preprocesor je znatno ubrzan), ali ne i tolika razlika u izvrsavanju gotovog binarnog fajla. Najvise sto su bili uspeli iscediti sa 3.x verzijom (u odnosu na 2.x) je ubrzanje od cirka 6% -> 20% je malo prevelika cifra, ma kakve optimizacije da su u pitanju (ipak to treba da radi na razlicitim procesorskim arhitekturama); ispalo bi onda da do sada nikakve optimizacije nije bilo.

silverglider je napisao(la):
Odakle ti ta informacija za brzinu

Pa recimo da znam par ljudi koji već uveliko koriste gcc 3.2 impresionirani su brzinom binarnih fajlova a i u samom tekstu se spominje da je sve primetno br¾e.
Naravno ne mogu sa sigurno¹ću tvrditi da je ba¹ 20 %.

barakuda je napisao(la):
da li neko moze da mi recne RedHat 8 i Mandrake 9 ako ima naravno
posto sada dolazim u bgd pa da iskoristim
poz.
😎
bane

des Bane 🙂 Aj ako ima neko doticne stvarcice da i meni narecka/pozajmi/pokloni 🙂

svuko sam juce 5 diskova redhata 8-e sa verata, ajd kad skinem i mandrake javicu pa da recnem nekom.(verovatno ce to biti vec danas)

Nazad
Vrh Dno