Šta je novo?

Red Hat ili Mandrake??

AlanFord

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2002
Poena
610
Resio sam da predjem sa OS Windows na OS Linux,interesuje me koji Linux je bolji Red Hat ili Mandrake i u kojoj verziji?
Hvala
Pozdrav

Poshto je teshko da cesh kao nozem preseci sa korishcenjem Win-a i preci na Linux, u prvo vreme cesh sigurno imati DUAL BOOT izmedju Linuxa i Wina. Lichno se jesam zezao sa Linuxom, ali samo to zezao i nishta vishe, instalirao sam i isprobavao Red Hat, podeshavao i povezivao uredjaje koje imam. Iskustvo je bilo pozitivno (generalno govoreci, a i davno je bilo koristio sam RH 7.2) i mogu ti ga preporuchiti makar kao kolega laik. Za Mandrake kazu da je vishe user friendly, kao i da ima vishe multimedialnih aplikacija MP3, DivX, DVD...
A mozesh da napravish i TRIPLE BOOT, Win, Red Hat i Mandrake, pa isprobavaj...
I svakako uradi search na forumu, bilo je dosta threadova na ovu i sl. teme

:wave;

Mnogo se o ovome pisalo na forumu. Krajnji zakljucak je : totalno je sve jedno, samo ti instaliraj linux 🙂

sad ce ovde ponovo da krene rasprava koji je linux najbolji
Mislim da je svejedno jer vecina distribucija daje iste programe a ono sto tebe zanima je to da je Mandrake malo vise okrenut ka kucnim korisnicima i multimediji
Samo nadji najnoviji i uzivaj
Ono sto ne dobijes u distribuciji naci ces na webu(npr.nVidia drajvere,drajvere za modem,eventualno xine ili mplayer...)

Moj glas za Mandrake. Probao sam RH 7.3 i uzasno se lose ponasao (a posle kazu da nema bagova). Kasnije sam probao Mandrake 9.0 i radi skoro apsolutno stabilno, nema nekih nepotrebnih stvari, a ima nekih drugih stvari koje su korisne, a u Red Hatu ih nisam primetio. Mislim da je za pocetnike Mandrake daleko komotniji.

Mandrake, SuSe, Red Hat...u principu je to isto. Ja predlazem Red Hat. Ja nemam nikakvih problema, kao sto ih ima Mancha, sve radi savrseno stabilno, drajvera na sve strane nema problema....sve zavisi od masine do masine...
U principu, sve distribucije imaju zajednicki kernel, okruzenje (KDE, GNOME)...u principu je to jedna te ista stvar...

Nisam ni mislio da presecem,imat cu i windows pored linuxa,racunar imam solidan (Asus A7N8x,XP 1700+ "B",ATI9000,60GB HD,256 DDR...) nadam se da ce to biti dovoljno,mozda jos malo pojacam RAM.
Hvala Vam na odgovorima,mislim da sam se odlucio,najverovatnije cu uzeti Mandrake 9.1 cujem da je izasla finalna verzija....koristi ga neko? iskustva?

Izasao je vec...ja cekam da odredjena persona skine i nareze mi

suse.Sigurno, mandrake je mnogo spor, red recimo da niej moj tip (Hehee).

hodac je napisao(la):
suse.Sigurno, mandrake je mnogo spor, red recimo da niej moj tip (Hehee).
a suse nije?
imam p4 1.6 i suse je poprilicno spor.Par puta sporiji od windows 2000 server na istom racunaru

Ja sam upravo krenuo sa DL, pa kada ga instaliram prenosim utiske. Za sada sam samo na sajtu video da ne podrzava GeForce4. Ali kao sto rekoh, utisci tek posle instalacije...

drdex, koje cudo od veze imas? 😕

A za Linux startere: Takodje sam cuo da je Mandrake laksi, ali licno nemam nekih velikih problema sa Red Hat-om koji je stabilan i brz. (D)

drdex je napisao(la):
Ja sam upravo krenuo sa DL, pa kada ga instaliram prenosim utiske. Za sada sam samo na sajtu video da ne podrzava GeForce4. Ali kao sto rekoh, utisci tek posle instalacije...

Mora da podrzava jer koristi XFree 4.3 koji ima podrsku za GF4.

Ima li ko da je downlodovao Mandrake 9.1 da mi ga nareze,pored toga bih kupio i jos par OS (neka se nadje,zlu ne trebalo 😀 )
Znaci kupio bih Mandrake 9.1,Red hat..zadnja finalna verzija,Windows 2000Profesional,XP Home Editional i XP Office.
Ako neko ima da mi to nareze neka se javi na mail [email protected]
pozdrav

Ako 'oces RH bolje cekaj verziju 8.1 ili slicnu, ali dotle slobodno stavi Mandrake 9.1 i uzivaj...cheers

Ma imam samo 128k DSL. Za jedan cd mi treba po ceo dan. dl u proseku 14k. Ali bilo kako bilo skinuo sam i Mandrake 9.1 i RedHat 9.0, pa ako nekome treba neka se pojavi kod mene sa 3 prazna cd-a (ili 6 ako hoce oba linuxa) i naravo sa 2l bezalkoholnog pica koliko "kosta" narezivanje. A narano i primamo svaki oblik milka cokolada i sl. Salu na stranu javite se na 3544-007 (BEL Computers) i samo trazite Dejana, tj. mene i dogovoricemo se oko rezanja. E, a inace 11. aprila izlazi i Suse 8.2 pa cu i njega da skinem... Toliko...

Imam Mandrake 9.1 na 3 CDa i Slackware 9.0 (samo instalacioni). Nisam stigao da ih probam (manjak prostora) ali do kraja nedelje to sigurno uraditi.

drdex je napisao(la):
Ma imam samo 128k DSL. Za jedan cd mi treba po ceo dan. dl u proseku 14k. Ali bilo kako bilo skinuo sam i Mandrake 9.1 i RedHat 9.0, pa ako nekome treba neka se pojavi kod mene sa 3 prazna cd-a (ili 6 ako hoce oba linuxa) i naravo sa 2l bezalkoholnog pica koliko "kosta" narezivanje. A narano i primamo svaki oblik milka cokolada i sl. Salu na stranu javite se na 3544-007 (BEL Computers) i samo trazite Dejana, tj. mene i dogovoricemo se oko rezanja. E, a inace 11. aprila izlazi i Suse 8.2 pa cu i njega da skinem... Toliko...

"Samo" 128k ... 😀

O-ho-ho eto nama oficijelnih ljudi ovde na forumu... Cuo sam da ste se nesto pokvarili u zadnje vreme (Bel) 🙁 😀 😀

BTW, koga zanimaju apsolutno sve Linux / Unix distribucije, moze to sve da dobije za 90 din/CD na Verbatimu... Pogledajte novi Thread koji sam postavio u forumu "Operativni Sistemi" 8)

Pozdrav

Ma ko to kaze da se BEL pokvario. Imamo mali problem sa manjkom prostora i komercijalista, a stranki nikada vise. Zbog toga se stvaraju velike guzve i po nekada se ceka i po sat vremena. A i najveci problem je sto svi dolaze posle 15:00. A pre podne nigde nikoga i uopste nema guzve. Definitivno bi trebalo da nadjemo "malo" veci prostor, ali to ne zavisi od mene nego od Blaze (sefa).

Pa zar ne vide ti smajlije? :shock:

Ali salu na stranu, dok sam ja kod vas redovno pazario, bilo je sve OK, a ortak mi skoro rece da je imao problem sa nekim reklamacijam, no to je vec njegov problem.

Jeli neko video onaj thread u "Operativni sistemi" za 90 din/CD Verbatim svi Linuxi... 😉

Nazad
Vrh Dno