Šta je novo?

Red Hat 9.0

00101110

Čuven
Učlanjen(a)
15.10.2003
Poena
619
Koliko sam primetio ne podrzava kernel ntfs particiju, ni read :cuss:

kako da ga "programiram" :beat: da moze makar read ili jos bolje i write?!?!

http://linux-ntfs.sourceforge.net/info/redhat.html

Treba ti kernel modul, skini ga odavde i trebalo bi da radi citanje

ok skinuto i sada sam kao instalirao i kada idem da podignem modul kaze da je unknown i onda tamo pise da moram manualno da dignem kernel ili taj modul a sad to neznam kako???? 🙂

modprobe -k ntfs

Ako je u kernel prilikom kompajliranja bila stiklirana opcija "kernel module autoloader" (ili bese automounter), onda ne trebas za fajl sistem rucno da dizes modul, nego ce mount sam da ga podigne. To jest, mountujes particiju (recimo da je to /dev/hda4):

mount -t ntfs /dev/hda4 /mnt/ntfsdisk

Pod uslovom da u /mnt/ postoji direktorijum 'ntfsdisk' - i mount ovde automatski povlaci ntfs driver.

Druga stvar je u tome sto kernel podrzava ntfs, ali mozda nije bio ukljucen. Tu sam vise raspolozen uvek da rekonfigurisem kernel (ima u FAQ sobi kako se to radi), nego da ovako skidam drajver sa strane koji vec imam. Kako se instalira taj drajver? Dolazi li kao binary ili kao source? Ako je binary, frka je jer nije buildovan za ovaj konkretni kernel. Jesi li uradio "depmod -a" na kraju? Itd, itd.
Ima u source direktorijumu kernela (/usr/src/linux-xxx) dir Documentation i u njemu Modules.txt koji je relativno kratak i gde pisu osnovna objasnjenja o modulima.

Licni savet: koristiti module postojeceg kernela ako postoje, a drajvere za pojedine vrste particija koje se koriste ugraditi u kernel, ne kao modul.

silverglider je napisao(la):
mount -t ntfs /dev/hda4 /mnt/ntfsdisk

i kaze mi da kernel ne podrzava ntfs :x

cek, a nisam te razumeo ovo zadnje sa modulima?!?!
sta tacnije trebam da uradim.....

A jel najnoviji Mandrake isto pravi toliko problema, ili je tamo sve vac podeseno, + mp3 suport ???

U MDK 9.1 ntfs (read only) je po difoltu ukljucen, a xmms pusta mp3-ove.

e pa ovako, na kraju sam napravio dve particije...
digo prvo windows na fat32-u i posle rh i on mi je normalno prepoznao windows i napravio grup loader i sve mi je ql...
bez problema mi je prepoznao fat i tako...
puno vam hvala na vremenu i pomoci!!! cheers

ali nisam vise mogao da se bahcem sa NTFS-om :|

toliko...

Nazad
Vrh Dno