Šta je novo?

Recovery particija na HP-u

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
U pitanju je HP Pavilion dv6-3110ez 15,6" kupljen u Švajcarskoj. Tamo su mu, samo, pri inicijalnom paljenju, izabrali engleski jezik (od 4 ponuđena), i kako kažu, ništa drugo nije dirano... Uz njega nema nikakav CD sa drajverima, niti kakva knjiga sa uputstivima (osim nekakve brošure, čudnog formata, sa osnovnim uputstvima i to na nemačkom). Na disku postoji Recovery particija (oko 20 GB), verovatno sa image fajlom kompletne instalacije, koja je izgleda, automatski, napravljena sa inicijalnim pokretanjem računara... Kako kazu, laptop nije tražio da nareže nikakav CD (DVD) koji bi, eventualno, kao kod Acronis True Image-a, predstavljao butabilni disk za vraćanje imidža... Do sada nisam imao iskustvo sa laptopovima, pa bih zamolio nekoga da mi objasni o čemu se tu radi, odnosno kako vraćati i ponovo praviti imidže instalacija? Da li mozda Acronis True Image butabilni CD može da vrati imidž napravljen nekim drugim programom? Možda i sam Windows 7 Home Premium 64bit (nisam do sada imao kontakt sa Sedmicom) koji je instaliran na laptopu ima program za vraćanje i pravljenje recovery fajla (particije)?

Poslednja izmena:
Ako imaš ne diranu Recovery particiju ne treba ti da praviš nikakav Image sistema. Izabereš pri butu računara Recovery opciju i pratiš upute. Kod mene se instalira čist sistem u roku od pola sata (DV7).

Treba ti backup sistema, jer ako krene da crkava HDD moraćeš da staviš drugi HDD, a onda ništa od originalnog sistema.
Ja koristim Acronis.
Obično imaš i neki software za backup sistema od HP-a, ALI on ne dozvoljava da se sistem prebaci na novi HDD. On ima opciju za pravljenje backup DVD-jeva originalnog sistema i pratećih programa. Mada, sada i svaki windows 7 ima svoje pravljenje bootabilnog CD-a za vraćanje sistema i pravljenje image-a sistema. tako da može da se koristi i on sasvim je solidan, a ne mora dodatno da se plaća.

Pretpostavljam da se sa butabilnim CD-om koji napravi Acronis može napraviti imidž fajl instalacije, i da se ne mora instalirati sam program? Ne znam tačno čemu služi i onaj dodatni paket "AcronisTrueImagePowerPack"? Nikad sa Akronisom nisam probao da napravim butabilni DVD (bolje reći više DVD-ijeva) instalacije... Valjda može? Znam da sam nekad, sa Norton Ghost-om, pravio imidže instalacije, razbijene na nekoliko CD-ova... Vidim da i HP ima nekakav program za to, pa bi bilo dobro da, ako ne na hard, može da nareže imidž na više DVD-eova...

Ne treba ti Acronis niti neki drugi program za pravljenje imidža particije. Da povratiš čist Windows sa recovery particije samo treba da pri pokretanju računara odabereš Recovery, najverovatnije se pokreće sa F11. Ako želiš da imaš Windows i na optičkom medijumu, možeš upotrebiti HP Assistant da ga napraviš ili metod pravljenja recovery diska ugrađen u Windows 7.

Ja mislim da čak i HP recovery ima opciju pravljenja recovery-ja na diskove. Barem sam ja to uradio na predhodnom HP-u 6910p.

Nazad
Vrh Dno