Šta je novo?

Recikliraj profitiraj

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poslednja izmena:
Isto to važi i za Tehomarkete u Bg-u, Ns-u, itd...

25 000 evra za sajt u akciji... :)
Šalu na stranu, pozdravljam ovu akciju, da je sreće pa da više njih pokrene slično nešto.

A da ja njima dam moj spaljeni 5750 a oni meni bar tauzentku? :d

Pa i nisu se baš pretrgli za cene.

Kad su uvodili eološku taksu ond aje bilo 10-15 procenta vrednosti robe a da će prilikom reciklaže manje više biti povraćena ta vrednost ovo je mnogo manje od toga

Ideja odlicna a realzicija jadna. 50 dinara???? Pa to vredja moju inteligenciju covece.. Old skool tv 850 din??? Da li je moguce ???? Ne kazem da bi trebalo da se ovajdimo o 30-40-50e ali recimo doneses par stvari koji su zaista junk i neko ti da popust znaci ne kesh nego popust na novo tipa 2000 dinara? To je bezobrazluk. Pravi primer je recimo frizider od 30 000 dinara dobijesh popust 150 - 850 dinara.. Bolje mi nemoj dati ni dinara nego da se glupirash sa ovako niskim "motivacijama" ...

To mora da se drzava se ukljuci i dotira da obicnom coveku bude isplativo da se potrudi oko toga!

A ovi privatnici traze samo svaku priliku da ostanu sto vise dobri na ovcama!

Da nosim stvar ko zna koliku za te pare ? Ako oce da dodju po njih onda ok.

Očito nije dovoljno sazrela svest da na reciklaži neko debelo zarađuje i da je logično i korisniku koji daje sirovinu i za koju inače i plaća ekološku taksu deo novca tj deo prihoda pripada

Polovnu ves masinu racunaju kao 1000 dinara...barem ovde u Nisu. :)

Što je skroz OK, jer u BG moraš da platiš pripadnicima romske zajednice da je odnesu :)

Ideja odlicna a realzicija jadna. 50 dinara???? Pa to vredja moju inteligenciju covece.. Old skool tv 850 din??? Da li je moguce ???? Ne kazem da bi trebalo da se ovajdimo o 30-40-50e ali recimo doneses par stvari koji su zaista junk i neko ti da popust znaci ne kesh nego popust na novo tipa 2000 dinara? To je bezobrazluk. Pravi primer je recimo frizider od 30 000 dinara dobijesh popust 150 - 850 dinara.. Bolje mi nemoj dati ni dinara nego da se glupirash sa ovako niskim "motivacijama" ...

Pa koliko kosta skladistenje matorih uredjaja, njihov transport i obrada u reciklaznom centru?

OK je akcija - bolje nego da se uredjaji bacaju na divlje deponije pored puta.

A zar ne bi bilo bolje da se skladishti i odlaze za dzabe? Pa naravno da je bolje, ja i ne razumem ljude koji to rade???? To sto su jadnici neobrazovani im daje za pravo, nista drugo.. Da je ucio skolu znao bi da ne ***** iza kuce i da ne baca staru ves masinu u reku kao sto je Morava na primer...

Nisam bash razumeo to "bolje nego da se uredjaji bacaju na divlje deponije pored puta"?

Mene samo nervira taj bezobrazluk koji se koristi u "necije ime" da bi se ispilicario koji dinar.. razumes? Zato sam rekao bolje nemoj nista da mi das nego tipa 50 dinara za peglu!?!? Sta da radim sa tim "parama" ??? Najbolje bi u stvari bilo da se te pare upravo ulazu tj da budu zalog buducnosti da se sutra-prekosutra besplatno odlaze i skladisti tamo negde.. Ali naravno da pilicar kratke pameti nema nos za takve stvari..

ps: sve ovo kazem samo zbog jedne stvari a to je akcenat "RECIKLIRAJ I PROFITIRAJ" a ne "rekliciraj i pomozi svojoj okolini i digni ekolosku svest na visi nivo", nego je PROFIT ta rec za koju se u stvari svi lepe.. E pa da barem imaju profit nego ga nema.. To je srz moje price kada moram bash da ovako opravadam stav :d

i krajnji edit - pa ti na kraju krajeva moras da donese te aparate..dakle tako razmishlja pilicarski mozak - moracu da puknem gorivo i zivce da bih odvezao pun auto stvari koje mi ne trebaju i necu dobiti zive pare nego popust...znaci da bih recimo kupio frizider od 40 000 dinara, ja treba da napunim auto, kombi sta god da bih dobio recimo max 1k dinara popust.. pa toliki su "redovni" popusti...

ok.. isto sam to gore i napisao..vise ne znam sta pisem od vrucine :d .. ali eto ja ga nagurao na 1k dinara popusta hahaha uzhas..

Poslednja izmena:
Ja sam za stari akumulator dobio od brace cigana jednu crvenu ko iz topa.Mosh misliti koliko oni dobiju ako je tako izbacio kintu...
Ovde kod nas se ubijaju za staro gvozdje...kako im tek zacakle oci kad vide aluminijum i bakar...
Ceo dan se vozikaju kolima i kombijima i deru se "Kupujem staro gvozdje i akumulatore!" i skupe nesto i njemu se isplati amortizacija,gorivo i zivi od toga...
Kad sam ga pitao koliko mu placaju za skupljen "materijal" samo se nasmejao...
Sve je jasno i kakve se pare tu vrte.

Sa druge strane Tehnomanija je napravila dobru reklamu i profitirace (naravno da ce da obrnu "reciklazni materijal"),ti si se oslobodio krsa i sav srecan skakuces da imas popust i svi sretni...
Oni su samo pametno iskoristili staru srpsku boljku "sto je dzabe i Bogu je drago",pametno...
*** mi (narod) smo se tukli za besplatne sadnice japanskih tresnji,ima ovo da upali samo tako...

Poslednja izmena:
Nisam bash razumeo to "bolje nego da se uredjaji bacaju na divlje deponije pored puta"?

Pa sad ce ljudi valjda manje bacati unaokolo, a posto se ovde nece skoro stvoriti svest o ocuvanju zivotne sredine i o tome sta znaci zivot u siroj zajednici, onda je i to bar neki plus.

Premije su smesne, narocito kada uzmes u obzir troskove transporta, a po vrh svega kao sto neko rece; redovne akcije su cenovno tolike. Smesno.

Bio drugar juce da odnese krseve, izmedju ostalog je bilo i dva racunara sa monitorima, tastaturom. Racunare nisu hteli da prime jer jedan nije imao HDD a drugi ATA kabl i muzicku karticu :zgran:. Stvarno ne znam odakle im ideja za muzicku, kao da svaki mora da je ima. Uz to je popust morao da iskoristi odmah, a ne kao sto pise na sajtu da moze da podigne vaucer.

Ovo društvo se pretvorilo u pohlepo-kleptokratiju. :(

O Boze!?
Na stranu smesne naknade. Da li ono ovo "preuzimaju" da bi ga reciklirali ili ponovo prodali?
Ako će da ga recikliraju, kakve veze ima ako nedostaje jedan kabl, hdd ili muzicka kartica!! :wall:

Bagra bre!

Jedina firma koliko znam koja se bavi reciklazom racunarskih komponenata u Srbiji je Bozic i sinovi, oni imaju koliko znam najvece pogone na Balkanu za reciklazu racunarskog otpada, ali problem je sto je mozda oko 30% (mozda malo jace) od toga iskorisceno.

Gde nastaje problem, prvo prikupljanje otpada, on covek mora da ima svoj neki kombi / kamion koji ce da pokupi taj otpad koji se kako rece nesto posebno skladisti, zbog nekih jelte opasnih materija, nemam pojma.

Takodje ogroman problem predstavljaju Romi (cigisi) koji pokupe TV razbucaju ga, pokupe bakra koliko ima, a sve ostalo bace na neko djubriste pa tako unistava zivotnu sredinu, a o reciklazi nema ni reci. Recikliranje racunarskih komponenata nije mnogo isplativo, ako se kupi sa tim kombijem / kamionom otpad recikliranje je jako jako malo isplativo, zato su oni napravili verovatno deal sa tehnomanijom, naravno novcana nadoknada nije neka kao sto sam vec napisao. Niko tu ne krade jednostavno je takva situacija,...

U Nisu u nekoj skoli ima valjda oko 15-ak nekih monitora 14" iz praistorije niko ih ne koristi, skola htela to da reciklira pozvala odredjene sluzbe niko se nije javio jer im nije nesto isplativo samo da za to idu do Nisa i nazad,...

Gorenavedene cene su itekako realne.

Ako će da ga recikliraju, kakve veze ima ako nedostaje jedan kabl, hdd ili muzicka kartica!! :wall:

Bagra bre!

Verovatno žele da izbegnu to da im neko donese frižider sa otpada bez vrata i slično, nagrnula bi sirotinja na otpade po krševe.

Pa zar to nije ideja akcije prikupljanja otpada?
Da raja dobije kakav-takav finansijski podstrek i da pocisti otpad.

Zasto da izbegnu firzider bez vrata? Taj treba da ostane negde na livadi ako nema vrata? Ako ide u presu, ista je stvar da li ima vrata ili nema.

Poslednja izmena:
To zasto pojedine stvari izbegavaju stvarno ne znam, za to cete morati njih da pitate :).

Vrh Dno