Šta je novo?

Realtek 2.5GbE mrezna kartica nestala

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Uzmem prosle nedelje da azuriram Realtek drajver za integrisanu mreznu. Skinuo drajver sa Realtek sajta, instalirao, proslo sve bez problema kao i bezbroj puta do sada. Posle nekoliko dana primetim da kada se kompjuter probudi iz sleep moda, nema mrezne. Restart resava problem, ali me smaralo da svaki put, kad se probudi iz sleep moda, moram da restartujem kompjuter. Vratim prethodni drajver. Danas azurirao Win11 mesecni, kumulativni update i uzmem azuriram ponovo drajver, ali ovog puta samo drajver kroz update u Device Manageru. Azuriralo se na poslednju aktuelnu verziju, odradim restart i nema vise mrezne. Nema je ni u Device Manageru. Obrisao drajvere sa Driver store explorerom, restartovao kompjuter, ponovo instalirao stare, mrezna jok. Iskopcam kabl iz mrezne, vratim, nista se ne desava. Samo narandzasta LED svetli konstantno. Odradim Network reset iz Settingsa, opet restart. Mrezna se ne pojavljuje, samo WiFi. Bootujem Strelec USB, nema ni tamo mrezne. Na kraju, bootujem Fedora 42 KDE sa USB flesa, vise je ni tamo nema. Pogledam u BIOSu, tamo postoji Realtek LAN adapter i opcija Enable/Disable. Nije mi jasno, ako je crkla, zasto je BIOS i dalje "vidi"?
Ovih dana nije bilo nevremena, grmljavine i sl. pa da na to posumnjam. Prvi put da mi se ovako nesto desi za ovih 20 i kusur godina igranja sa kompjuterima.
Ima li neko neku ideju sta jos da pokusam, ili da pocnem da trazim novu mreznu karticu?

To što imaš stavku Enable/Disable u BIOS-u ne znači apsolutno ništa. Ostaje ti samo da resetuješ BIOS na defaults, i ako se onda ne pojavi, definitivno je završila svoje. Kad smo kod BIOS-a, možda nebi bilo lođe da uflešuješ noviju verziju ako postoji, ili da preflešuješ postojeći.

BIOS je vec poslednja verzija. Nije problem da resetujem/reflesujem BIOS, nego mi je frka da mi ne obrise Windows Boot Manager.

BIOS je vec poslednja verzija. Nije problem da resetujem/reflesujem BIOS, nego mi je frka da mi ne obrise Windows Boot Manager.
Flešovanje BIOS-a nema apsolutno nikakve veze sa boot loaderom. BIOS je taj koji skenira prisustvo EFI particija na tvojim diskovima, i onda ih nudi kao bootable option(s) u BIOS-u. Ako se toliko plašiš ili smatraš da je gubljenje vremena, kupi odmah neku PCIe LAN karticu, stavi disable u BIOS-u, i rešio si problem.

Dok si ti napisao, ja vec reflesovao BIOS i ucitao default podesavanja. :)
Kako stvari stoje, mrezna je odsvirala svoje...

Vrh Dno