Šta je novo?

Realne performanse grafickih kartica

korisnik2007a

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5800x, NZXT Kraken X73
Matična ploča
Gigabyte Aorus B450 Pro
RAM
64GB Kingston DDR4 @3733MHz
GPU
ASUS RTX 3060Ti
Storage
Kingston 1TB NVMe
Zvuk
Integrisana
PSU
be quiet! 750W
Kućište
GAMDIAS ATHENA M1 ELITE
Monitor
LC Power LC-M25-FHD-144
Miš & tastatura
MS Industrial C720&Keychron M3 Mini 4K
Mobilni telefon
Mi 10 Pro
Nisam bio siguran kako da formulisem ovu temu, ali jeste nesto sto sam primetio pa rekoh mozda ima neko vise upucen u tematiku da se malo prodiskutuje.

Odradio sam Power Limit i Undervolt na 3060Ti. Prvi klok je bio [email protected]@64%PL(128W). U zavisnosti od aplikacije, iako je GPU Load >95% (uglavnom 99), nekada radi na 1710MHz (npr. Cyberpunk 2077, Subnautica) a nekada GPU Clock padne i na, najnize sto sam video, ~1480MHz (npr 3DMark Time Spy, Unigine Superposition, Control), sto takodje utice na skorove u testovima. Ono sto sam primetio je da ukoliko postavim Power Limit na 72%(144W) GPU Clock skoro nikada ne pada ispod 1695MHz u gorenavedenim problematicnim aplikacijama.

U TimeSpy bencharku na 64% PL average GPU Clock je 1582MHz i GPU skor je 10391. Na 72% PL average GPU Clock je 1686MHz i GPU skor je 10816. Prosecno povecanje potrosnje struje (~4% za vreme testa) otprilike odgovara uvecanom skoru.

Ono sto je meni zanimljivo jeste da je GPU Load u oba slucaja 99% i da je kartica u oba profila stabilna i prolazi sve testove. Koliko sam citao o clock stretching-u to ovde ne bi trebao da bude slucaj jer grafika prijavljuje nize operativne frekvencije sistemu.

Vodjen ovim podacima dosao sam do zakljucka da nije svaki 99% GPU Load isti? Ali ukoliko se neko bolje razume u tematiku ili ima neke linkove na koje moze da uputi bio bih zahvalan.

U prvoj prilozenoj slici se vidi deo performansi preko GPU-Z-a u igri Control. Levi deo grafikona je na 64%PL a desni na 72%.
U drugoj prilozenoj slici se vidi deo performansi preko GPU-Z-a u igri Cyberpunk 2077. Na grafikonu nema razlike izmedju 64%PL i 72%PL (u pogledu klokova, potrosnje, GPU Load-a).

Prilozi

• Untitled-2.jpg
    Untitled-2.jpg
    172.9 KB · Pregleda: 21
  • Untitled-3.jpg
    Untitled-3.jpg
    173 KB · Pregleda: 21
Mislim da je bolje da undervolt radis preko F/V Curve.
Recimo, kod mene je karta podesena da radi na [email protected] (moze i na 0.95V ali doda sam +0.025mV za svaki slucaj) tako podesena je blago overklokovana i takodje solidno undervoltovana. Pogledaj po netu neke podesavanja koja su ljudi postigli pa probaj da to postavis kod tebe.

3060ti nije veliki potrosac, undervolt ima smisla kod kartica koji trose puno.

Vodjen ovim podacima dosao sam do zakljucka da nije svaki 99% GPU Load isti? Ali ukoliko se neko bolje razume u tematiku ili ima neke linkove na koje moze da uputi bio bih zahvalan.

Naravno da nije. To je GPU load tih postavki koje si postavio. I on pokazuje procenat opterećenja u odnosu na te postavke koje si postavio.

Vrh Dno