Šta je novo?

Read-Only mode rada hard diskova...

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Nisam se ovime zanimao do sada, pa me interesuje kako to i da li radi?

Probao sam google, al' me iskreno smara da citam mali milion stvari koje nemaju veze sa ovim, a ovde ima par dobrih znalaca... ;)

Kako se uopste ukljucuje? Da li su na taj nacin totalno zasticeni podaci, ukljucujuci MBR, tj. da li moze doci do ostecenja podataka na bilo koji nacin?

Konkretno, treba da totalno zastitim diskove sa kojih je potrebno iskljucivo citanje podataka.

Poslednja izmena:
Mozes li mi malo vise reci kako se to uopste radi?

Podrazumevaju se i backup diskovi sa identicnim sadrzajem - i njih treba samo citati.

Nemoguce da niko ne zna nista o ovome... :trust:

Koliko sam ja video, u Linuxu mogu da se mountuju HDD-ovi bez problema u read-only modu.

Sto me podseti, sta si ti uradio za RAID5?

Nisam se ovime zanimao do sada, pa me interesuje kako to i da li radi?

Probao sam google, al' me iskreno smara da citam mali milion stvari koje nemaju veze sa ovim, a ovde ima par dobrih znalaca... ;)

Kako se uopste ukljucuje? Da li su na taj nacin totalno zasticeni podaci, ukljucujuci MBR, tj. da li moze doci do ostecenja podataka na bilo koji nacin?

Konkretno, treba da totalno zastitim diskove sa kojih je potrebno iskljucivo citanje podataka.

Koliko je meni poznato, tako nešto pod windows operativnim sistemom nije moguće.

Jedino mi na pamet pada da napraviš jedan veliki image i da ga mountuješ u virtual drive. Tako će podaci sigurno biti read only kada im se pristupa na virtualnom drajvu. Ali disk na kome se image nalazi je i dalje u full rw modu kao i mbr tako da je ovo glupa ideja. :D

Kao kroz maglu mi se cini da sam u rukama imao hard koji je mogao tako da se jumper-ise...
Ili hard ili mozda PCI kontroler, ne mogu sad da se setim... :wall:

@alfaunits: završio, radi ko satić :> kućni file serverčić...

Nazad
Vrh Dno