Šta je novo?

ReactOS - Open Source WIndows

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poslednja izmena:
za jedno 800 godina ce nesto i postici

Zar je to sve sto imate da kazete na ovu temu???

Videcemo kakav ce biti pokusaj. Bice interesantno koliki nivo kompatibilnosti ce postici (bojim se samo u ne tako skoroj buducnosti). Imam neki gadan utisak da ce se ovaj OS razviti do prihvatljivog proizvoda, kada Microsoft uveliko bude izbacio Longhorn (ili kako ce se vec zvati) ili kad napusti osnove NT platforme. U svakom slucaju vreme ce pokazati svoje.

A ako postignu nesto konkretno i dobro onda ce ih Microsoft otkupiti, zatvoriti i primeniti sta vec moze da se primeni od njihovih resenja u Windows-u.

Tako stvari idu i tako se to radi. :smoke:

ako ce da radi KotOR na ovome, skidam ga odma' :)

a inache podrzhavam svaki pokushaj pokretanja Win32 programa brez windowsa!

djvaske je napisao(la):
Imam neki gadan utisak da ce se ovaj OS razviti do prihvatljivog proizvoda, kada Microsoft uveliko bude izbacio Longhorn (ili kako ce se vec zvati) ili kad napusti osnove NT platforme. U svakom slucaju vreme ce pokazati svoje.

yea, right! evo, deset godina posle windowsa 3.x, 16-bitni programi josh uvek mogu da se izvrshavaju sa velikom kompatibilnoshcu. ne verujem da ce tako lako da napuste PE format, narochito uz ovoliko komercijalnih programa...

Ccc potpuno ste pogresno shvatili.
Naime ReactOS nije napisan da parira tamo nekom raspalom XPu ili nekom drugog Windows sistemu.

ReactOS je pisan od 0 (i recima: nule). Cilj prvi je da se dobije Windows sistem otvorenog koda (ali ne preko kojekakvih curenja vec zapravo). U cemu je zapravo korist od ovog sistema? Prvo, brzi napredak, lakse pisanje peceva kada se pojavi problem (umesto da cekamo MS da za rupu staru 3 meseca napise pec, mozemo ga dobiti gotovo odmah) i besplatan je.

Ma mene to apsolutno ne interesuje. Vazhno mi je samo da mogu da vozim windows programe bez da me ucenjuju da mi treba originalni windows.

Ja ne znam dal je iko primetio, ali ono 'Windows NT Applications and drivers' znači NT 4.0

ZoNi je napisao(la):
a mozda i 2000 i XP? :)
Jok...
http://www.reactos.com je napisao(la):
Future compatibility
The ReactOS project, although currently focused on Windows NT 4.0 compatibility, is always keeping an eye towards compatibility with future Windows NT releases, that is, Windows 2000 (NT 5.0) and Windows XP (NT 5.1).

ZoNi je napisao(la):
pa, i ne volim ga bas mnogo (mada sam na njemu ukupno radio 5 sati!)

inace, to sam rekao zbog toga sto Mac ne radi na PCu!

hm... ovo mi je pokrenulo jedno razmisljanje: pa, Apple je mnogo gori monopolista nego M$+Intel! (Apple jedini pravi OS i hardware za svoju platformu)

e ajde statiziraj kefala....
malo je glupo da okrece glavom tako :)

Miroslav je napisao(la):
za sada je :wc: ali ko zna...

Bilo mi je dosadno pa sam probao ovaj OS kada se instalira veliki je 20MB :) prvi problem su drivers za NV karte treba patchnv4.exe ali ga nisam nasao. Po meni ima dosta bug-ova.

da dignem temu iz mrtvih :)
jel probao neko v0.31? meni posle instalacije zaglavi na onom boot screenu. probao sam iz qemu-a i radi bez problema.

Neće da radi Live verzija sa USB. Bootuje i sa USB2 i 3 ali kada treba da otvori desktop odmah BSOD i to onaj klasičan MS. Napravio sam USB sa Rufus-om i probao i FAT32 i NTFS.

Да поновим из друге теме, овај ми је убио партиције, срећом вратио сам али никад више. Иначе не ради са флешке али без проблема може да се користи оптика, направио CR RW и кренуо у инсталацију. Можда једном поновим на празном харду где нема штете али све у свему, помало бескорисан ОС. Отприлике windows 98-2к варијанта.

Nazad
Vrh Dno