Šta je novo?

Razvodnjavanje telefonskog kabla

pop1989

Poštovan
Učlanjen(a)
27.01.2015
Poena
54
Treba da sprovedem telefonski kabl u nekiliko prostorija. Na tavanu imam crni kabl koji je sa bandere doveden do moje kuće.

Zanima me da li smem taj crni kabl da oguulim i na njega da povezem jos tri kabla? Nadam se da sam bio razumljiv.

Treba da sprovedem telefonski kabl u nekiliko prostorija. Na tavanu imam crni kabl koji je sa bandere doveden do moje kuće.

Zanima me da li smem taj crni kabl da oguulim i na njega da povezem jos tri kabla? Nadam se da sam bio razumljiv.

Pazi nije baš preporučljivo da se jedna telefonska linija deli na tri aparata.

Ne znam zašto ti treba pa da se linija deli na tri zasebna kabla, ali ako je za tri telefonska aparata onda ti je bolje da ako još nisi uzeo telefonski aparat da uzmeš neki Gigaset ili Panasonic sa tri slušalice, gde nećeš imati prisluškivanje kada se na nekom od tri aparata digne slušalica! ;)

Davno je bilo kada sam to koristio za PTT liniju na tri dela (2 telefona i modem).
Glavni kabl i spliter na njega, pa posle još jedan spliter na jednu liniju i imaš tri. Meni je napravio drugar, posle si mogao da kupiš i kod kineza za 100 dinara. Nema prisluškivanja i prekidanja neta :)
Traži RJ11 spliter Ž/2Ž, mislim da ih ima po elektro radnjama još uvek.

Nisi rekao koji je CRNI kabl. Ako je crni pljosnati sa 4 zice, to je obican telefonski i mozes uraditi ovo sto su nesa i virke rekli.
Takodje nisi opisao za sta ce se koristiti 3 kabla. Ako jedan treba da ide na ADSL, onda je to drugi spliter. Pretpostavljam da bi to pomenuo i da bi sam telekom vec stavio razdelnik, ali cisto da pomenem da nije sve isto.

To je kabl sa bandere, znači kabl koji ide od centrale preko bandere do mog tavana.

A da neki moderator promeni naziv teme?

Ovako čim vidim naslov razmišljam kako ukvasiti telefonski kabal da bi se razvodnio, koliko dugo ga držati u vodi i da li treba mešati ili ne da se bolje razvodni :d.

Inače, taj crni kabal je samonoseći sa 1 ili 2 parice. Slobodno ga oguli i veži kako hoćes. Pa i telekom ga oguli pa poveže na razvodnu kutiju ako je ima. Ako nema, direktno na kućnu instalaciju.

Poslednja izmena:
da, moze da se razvodnjava kroz razvodnu kutiju, slobodno ga guli.

Kao penzionisani radnik Telekoma,mogu da ti kažem da slobodno podeli liniju na tri ili više pravaca,ali samo ako je je u pitanju telefon.
Ako po toj liniji dobijaš i ADSL ili VDSL ,nemoj ni slučajno to da radiš,jer ćeš imati problema sa internetom,a deljenje linije u tom slučaju možeš vršiti samo posle splitera

Nazad
Vrh Dno