Šta je novo?

Razmisljanje o "izgledu" narezanih diskova

mmilovan

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2004
Poena
619
Već duže vremena lupam glavu i neke mi stvari nisu jasne.

Posmatram naime, izgled narezanog DVDja. Sve svoje diskove režem na Verbatimima koji se kod nas mogu naći na tržištu. Primetio sam da ono što izađe kao narezan disk nije homogenog, jednoličnog izgleda, već su diskovi različite "boje" kada se pažljivo zagledaju.

Da li se to i vama dešava? Ima li to uticaja na docniju čitljivost diskova? Usled čega ovo sve nastaje?

Uobičajio sam da režem diskove na 8x. Rezač je LG GSA H30N.

Kada režem na 16x ovo se ne dešava, tj. narezani sloj ispadne mnogo ujednačenijeg izgleda.

Sve ovo pitam jer mi se davno davno (sa doduše drugim rezačem i diskovima) dešavalo da sam imao neispravljive greške upravo na "prelomu" tj. drugačijim bojama nareza.

To nastaje kad se mijenja brzina pisanja, a greška može nastati ili kad zaštita os praznog buffera ne radi kako treba ili kad obori brzinu zbog loše kvalitete medija.

I kod mog H10 se javlja to "sarenilo" kad rezem na 16x, kod tebe .je vidim obrnuto, ali bez brige, do sada mi se nije desilo da narezan disk bude necitljiv.

Nije to baš pravilo. Imam tako "šarene" DVD-jeve stare 3-4 godine i rade manje-više OK. Nije neka brzina čitanja - ali su zdravi.
Mada - ne volim ni ja kada bude takav "otisak".
Evo mog zapažanja : stariji (i sporiji) kompjuteri sa manje RAM-a češće prave takve pruge, kao i stari rezači. Otisak kod moje devojke (Palomino 1800+ 512MB , NEC star 3 godine) je baš "šaren" a kod mene (X2 ,2GB, LiteOn LH20A1S star 7 meseci i LE1600 , 2GB , Pioneer 212 star 5 meseci) na obe mašine besprekoran "na oko"
A evo i mog recepta za sve kolekcionare : optičke medije ne čuvati više od 3-4 god. Raditi backup vrednih stvari redovno. Jedva čekam jeftine BlueRay rezače i medije pa ću krajem godine ponovo da radim backup cele arhive.

Hm, hvala na ovim zapažanjima. Rezač je nov, mediji su Verbatim nova serija, mašina i nije neko preterano đubre, a ima i giga RAM-a.

Prosto mi nije jasno zašto se ta brzina rezanja menja, očigledno je da se dešava neka rekalibracija lasera u toku rezanja i promena brzine.

Uzgred, probao sam i drugi OS potpuno neopterećen programima i aktivnim programima koji bi jeli resurse - ista situacija...

Bafer je u oba slučaja (u oba sistema) relativno miran.

Problem ti je u rezacu. Moj LG je pravio isto tako sarene diskove, mozda im je to mana. Brzina tokom rezanja mora da se menja, rezanje nema sanse da pocne brzinom koju si definisao. Neki rezaci linearno povecavaju brzinu tokom rezanja, a neki stepenasto. Imas u Nero-u opciju da ti prikazuje stvarnu brzinu rezanja, ukljuci je pa vidi kako ti se menja brzina tokom rezanja

Problem ti je u rezacu. Moj LG je pravio isto tako sarene diskove, mozda im je to mana. Brzina tokom rezanja mora da se menja, rezanje nema sanse da pocne brzinom koju si definisao. Neki rezaci linearno povecavaju brzinu tokom rezanja, a neki stepenasto. Imas u Nero-u opciju da ti prikazuje stvarnu brzinu rezanja, ukljuci je pa vidi kako ti se menja brzina tokom rezanja

Da, uključio sam tu opciju, znam odavno da se brzina menja, čak se u jednom trenutku čuje ubrzavanje.

No, osnovno je pitanje da li su ti diskovi podložni docnijem problemu sa čitanjem ili su, bez obzira što su "šareni" zapravo - dobri...

Tesko da ce neko moci da ti da precizan odgovor na pitanje da li ovakvi diskovi manje traju od "normalnih". Oni se sasvim normalno ponasaju. Neces moci cak ni da reklamiras rezac zbog takvih diskova. Ja nikada nisam imao problem sa takvim diskovima, citljivi su i posle par godina, ali mi te sare ipak smetaju, i vise bih voleo da ih nema. Nekako imam osecaj da bi mi tada podaci bili sigurniji :)

Da, razumem te u potpunosti...

Nemojte se opterecivati kakve boje ima disk vec koliko je dobro narezan ili kolicine gresaka kad se skenira u Nero CD-DVD Speed.

Negde sam pročitao da i to nije merodavno...

Merodavno ili ne, meni se uglavnom pokazalo kao "realno stanje".
A o sto se tice izgleda diska, radi se verovatno o Z-CLV (dok na 16x koristi P-CAV) nacinu pisanja na disk, sto LG uglavnom koristi. Npr. prvih 0,25gb se reze na 4x, onda do 2gb na 6x i ostatak na 8x. U tom slucaju imas 3 kruga. Tako je rezao moj GSA-4082B.

Uglavnom, takav izgled diska ne predstavlja nikakav problem.
Pozdrav!!!

Poslednja izmena:
Hvala ti. Sećam se da je različita boja odlikovala CDove rezane 8x i 16x zbog CLV i PCAV, nisam znao da je ovde isti sistem primenjivan...

Nazad
Vrh Dno