Šta je novo?

Razmestanje po granama....

luka.l

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
649
U pitanju su 4 uredjaja......CD-R Teac 40x, CD-RW LiteOn 48/24/48, HDD nebitno koji na 7200 obrtaja, i jos jedan HDD koji radi u PIO modu od 1.1 GB.

E sad kako da to sve lepo raspodelim da bude valjano.

Ja kako sam namestio to radi ali da li moze bolje?

Stavio sam da mi je ovaj na 7200 Primary Master, ovaj od 1.1 Sec. Master.

Sto se CD uredjaja tice, Citac je slave na sekundarnoj grani, a pisac je slave na primarnoj grani.

Ono sto mene zanima jeste da li bih dobio neko poboljsanje u slucaju da stavim i citac i pisac na sekundarnu granu (i koga za mastera)? Neki kazu da to nevalja da se tako postavi, ali ne znam bas zasto, tj. nije bilo obrazlozeno.

Pozdrav! :wave;

luka.l je napisao(la):
U pitanju su 4 uredjaja......CD-R Teac 40x, CD-RW LiteOn 48/24/48, HDD nebitno koji na 7200 obrtaja, i jos jedan HDD koji radi u PIO modu od 1.1 GB.

E sad kako da to sve lepo raspodelim da bude valjano.

Ja kako sam namestio to radi ali da li moze bolje?

Stavio sam da mi je ovaj na 7200 Primary Master, ovaj od 1.1 Sec. Master.

Sto se CD uredjaja tice, Citac je slave na sekundarnoj grani, a pisac je slave na primarnoj grani.

Ono sto mene zanima jeste da li bih dobio neko poboljsanje u slucaju da stavim i citac i pisac na sekundarnu granu (i koga za mastera)? Neki kazu da to nevalja da se tako postavi, ali ne znam bas zasto, tj. nije bilo obrazlozeno.

Pozdrav! :wave;
u principu neces puno ubrzanja dobiti nekim razmestanjima
ako stavis cdrw i cd na istu granu neces moci on-the-fly da kopiras

Koliko ja znam preporucljivo je da pisac ide na secondary master a citac na secondary slave, odnosno da hdd i pisac budu na razdvojenim granama.

Poz.

Write on Fly je upravo razlog zbog kojeg imam jos i citac......

Dakle da pisac stavim kao sec. master ili slave, a da citac stavim kao pri. slave......?

Pozdrav!

Re: Re: Razmestanje po granama....

Filo je napisao(la):
Moje skromno iskustvo kaze da Pioneer DVD-RW DVD104 (dvobrzinski pisač) secondary master i LiteOn XJ-HD163 (DVD 16x/40x) secondary slave ne prave nikakvih problema i bez problema radi DVD kopiranje na 2x "on the fly". ;)

Re: Re: Razmestanje po granama....

Filo je napisao(la):
Pa evo kod mene na sekundarnoj grani stoje rezac kao master i citac kao slave i on-the-fly radi bez problema :)
U principu ne postoji generalno pravilo. Postoje neki saveti kako je najbolje u vecini slucajeva, ali uvek postoje izuzeci, pa je najbolje probati vise varijanti, pa videti.
Ja licno bih izbacio taj PIO disk iz kombinacije (po potrebi ga povremeno ukljucio, jer pretpostavljam da sluzi kao velika disketa :) ili za nekakav backup koji se ne radi bas svaki dan), stavio rezac kao sec.master, a citac kao sec. slave, pa probao. Uzmi neki krsh cd od 700MB sa gomilom sitnih fajlova, pa pusti simulaciju... Ako prodje on-the-fly ostavi tako, a ako ne probaj da nesto premestis...

slazem se sa Crnim da pio ne treba stalno da ti gori, jel ce ti usporavati onaj disk na 7200. i to primetno. ja imam fijoku za sporiji hard disk i nikad mi nije ukljucena. ali kada jeste sporije mi radi disk kada kopira ili kopa nesto, jel stalno ceka ovog drugog, prem da nista na njega ili sa njega ne kopira. inace na drugom ideu je cdrw lg 8481b kao secondary slave a lg 52 kao master (i ako je preporucljivo obratno), no to kod mene radi, pa ga ne diram-mrzi me, kao - on the fly na 24x, vise ga nisam terao!

Nazad
Vrh Dno