Šta je novo?

Razlike i prednosti izmedju dva modela

findecko

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poena
169
Zdravo, treba mi pomoc, kakve su razlike i prednosti izmedju ova dva hard diska :

1. WD5000AAKS (Trenutno posedujem) http://www.itsvet.com/proizvod/west...-16mb-sata300-wd5000aaks/comp_comp_hdd/26/470
2. WD10EZEX (Planiram da uzmem) http://www.emmi.rs/hard-diskovi-(hd...-1tb-wd-blue-wd10ezex.11.html?productId=29674

Naravno jasna mi je razlika u memoriji i u Sata II i Sata III povezivanju , ali me buni ovaj Bafer , na mom trenutnom hardu ima 16mb a na ovom drugom 64mb. Da li to i u kolikoj meri utice na brzinu?

Takodje me zanima da li neko drugi ima iskustva sa ovim hard diskom pod rednim brojem 2 ?

Sto ti je veci buffer to ti je veca brzina pristupa podacima na hardu, sad sve zavisi preko kog tipa povezivanja ces ga koristiti itd. Hard je solidan sve zavisi za cega ces ga koristiti, ako za windows itd racunaj da je sporiji od black serije ali moze da prodje , a ako ti treba hdd samo za skladistenje podataka pogledaj red seriju od wd.

Najvaznije od svega je broj obrtaja.Bufer je kao sto rekao kolega bitan za brzinu pristupa podacima medjutim broj obrtaja je mnogo vazniji nego bufer.Na primer ja sam imao pata-ide WD hard od 320 gb.Prodao sam ga i kupio sata WD green od 1 TB.Mislio sam da cu sa buferom od 64 mb dobiti neverovatno brzi disk.Ali sam se prevario tada jer nisam bio dovoljno upucen.Green WD je bio na 5200 obrtaja i bio je sporiji od ide-pata diska.

Zato ko oce brzinu kod WD diskova neka uzme blue ili black seriju.Black serija bi trebala da bude i najbrza i najkvalitetnija.Kvalitet WD black diskova je vrlo diskutabilan.Postoji jedna serija o kojoj ima dosta komentara na nasem itsvetu ali i na stranim renomiranim forumima.Naime WD black disk je toliko los da je to strasno.More ljudi koji se zale na crkavanje , veliku temperaturu i bed sektore.Rec je o modelu od 1 TB a mozeta ga naci na itsvetu.Mene sad mrzi da trazim koji je.Tako da treba birati diskove naspram komentara ljudi a ne samo serije.A naravno tu je bitna jako i sreca tj kakav disk ubodete. :)

Imao sam dva komada WD6400AAKS 640GB 7200rpm 16MB cache i menjao ih za

WD10EALX 1TB 7200rpm 32MB cache
WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB cache

EZEX je u svim testovima znacajno brzi od AAKS i EALX, a i primetno je tisi od EALX. Moja puna preporuka !

Nazad
Vrh Dno