Šta je novo?

Razlika Word-InDesign

chundra

Čuven
Učlanjen(a)
31.12.2003
Poena
619
Treba mi info o tome koja je glavna razlika izmedju Worda i bilo kog drugog layout programa?
Na kojim principima radi Word a na kojim npr InDesign ili QuarkExpress ?
Sta je to sto Wordu nedostaje da bi mogao adekvatno da se koristi kao program za pripremu za stampu?

Razlika je drastična, pogotovu za one koji poznaju i rade u tim programima. Word je aplikacija za pripremu dokumenata, kompozicije, editovanje, formatiranje.

InDesign+InCopy(word procesor), QuarkXPress, PageMaker je DTP layout software sa naprednim mogućnostima.

Dakle Microsoft Word je word processor a ne page layout program i jednostavno nije dobar za to i ako bi Microsoft to želeo. Štampa iz Worda nije precizna da bi zadovoljila profesinalan kvalitet, to se odnosi na fontove, slike, efekte...što neznači da je nemoguće solidno odraditi neki nezahtevan posao, koji sadrži pretežno tekst.
za nekoga ko je nekada radio u Illustratoru, InDesign ne bi trebao da predstavlja veći problem. Program obiluje alatima koji ubrzavaju rad i pun je fora i forica, što se na prvi pogled ne vidi. Neko kaže da je komplikovan, e pa koliko je komplikovaniji toliko je i bolji i brži za rad.

Ok, dve grupe programa:
word procesori, u koji spada Word,
i DTP layout, u koji spada InDesign...

Imam nedoumicu:
Ne dobijam isti izgled odstampane stranice iz Word-a pustene sa istog kompijutera ali na dva razlicita stampaca, a indenticna su podesavanja drivera samih stampaca.
Dok isti slucaj prolazi bez greske ako se radi o pdf dokumentu.

Zavisi o kakavom "izgledu" se radi, to je širok pojam . Možda se baš radi o onoj nepreciznosti gde slike skakuću, zezaju fontovi. Možda je nešto u print setup-u, možda je nešto do štampača. isproveravaj sve. Ja štampam samo text iz word-a i nisam imao do sad problema, doduše nemam dva štampača.

Ne skakucu slike, skakuce footer ...
Jel moguce da je zbog toga sto stampaci imaju nejednaki "print area" ?

Vrh Dno